אחרי הביקורת: הוזלה של הקנאביס הרפואי לחולים הקשים
פיקוח על מחירי הקנאביס לחולים הקשים הזקוקים למינונים גבוהים, אפשרות ל"פיצול מרשם" בין בתי המרקחת, ופיקוח על מחיר חידוש הרישיון - אלו הם חלק מהשינויים ברפורמת הקנאביס הרפואי, שעליהם הודיע משרד הבריאות לאחר הביקורת שנמתחה עליה גם מראשי המערכת וגם ממטופלים הטוענים כי מדובר בסבל
לאחר שספגה ביקורת קשה מצד מטופלים ובכירים במערכת הבריאות, משרד הבריאות הודיע היום (ה') על שורת שינויים ברפורמת הקנאביס הרפואי שצפויה להקל על החולים.
בין השינויים שצפויים: פיקוח על מחירי הקנאביס לחולים הקשים הזקוקים למינונים גבוהים, אפשרות ל"פיצול מרשם" בין בתי המרקחת, ופיקוח על מחיר חידוש הרישיון.
בקרוב צפוי המשרד לפקח על מחירי הקנאביס הרפואי כך שמטופלים המחזיקים בין 30 עד 50 גרם בחודש, ישלמו סכומים דומים לאלה ששילמו עד היום (על פי המוצע - עד כ-400-500 שקלים חודש, כאשר המחיר יהיה בהתאם לכמות הנצרכת וחלק ניכר מהמטופלים ישלמו פחות ממה שהם משלמים כיום, באסדרה הישנה).
קראו עוד:
התפטרויות בכירים ומחסור בחומר: פארסת רפורמת הקנאביס בשיא
4 חודשים לרפורמת הקנאביס הרפואי: מחסור במלאי בבתי המרקחת
חולים טוענים: רפורמת הקנאביס מייקרת את הטיפול פי 3
"הקנאביס מחזיק את אבא בחיים, אין לנו כוחות להיאבק במשרד הבריאות"
"תעזרו לבעלי לא לסבול ברגעי חייו האחרונים"
באותו ההקשר, ייקבע מחיר מירבי לילדים ולחולים אונקולוגיים ללא קשר לכמות הנצרכת, שיעמוד על כ-500 שקלים בחודש. החלטה זו תהיה כפופה לאישור ועדת מחירים שתכלול את נציגי משרד האוצר והכלכלה.
בנוסף, המשרד מודיע כי הוא מאריך את הוראת השעה לגבי רישיונות לקנאביס רפואי כך שהחולים המחזיקים רישיונות לפני מועד החלת הרפורמה, יוכלו להמשיך ולקבל את הקנאביס גם במתכונת החדשה דרך בית המרקחת וגם על פי האסדרה הישנה. חולים הסובלים מאוטיזם יוכלו לבחור אם לעבור למתכונת החדשה או להמשיך במתכונת הישנה לפי בחירתם.
קביעת מחיר מירבי לביקור אצל רופא בקופ"ח
שינוי נוסף יאפשר למטופלים "פיצול מרשם", כלומר רכישת חלק מהכמות בבית מרקחת אחד וחלק בבית מרקחת אחר. צעד נוסף אותו מקדם המשרד, הממתין לאישור ועדת הכספים של הכנסת, הוא קביעת מחיר מירבי לביקור רופא בקופת חולים לצורך ניפוק וחידושי רישיונות אצל רופאים שהוסמכו בתחום כך שעלות ביקור כזו לא תעלה על כשלוש מאות שקלים לביקור.
לפני כשלושה חודשים הוגשה עתירה לבג"ץ נגד יישום הרפורמה, בטענה כי היא פוגעת בחולים. לאחרונה הגישה המדינה את תשובתה לבג"ץ זה.
עמותת המטופלים בקנאביס הרפואי מסרה בתגובה: "סבסוד המחירים, בעיקר לילדים ובעלי מינונים גבוהים, הובטח בידי משרד הבריאות כבר לפני למעלה משנה - כשהרפורמה עוד הייתה פיילוט וגם כעת ההבטחה חלה רק על חלק מצומצם מהמטופלים - ורובנו עדיין נאלץ לשלם מחירי עתק.
"גם הגבלת היכולת להישאר במתכונת הישנה רק לסובלים מאוטיזם - המהווים אחוזים בודדים בלבד מכלל המטופלים בקנאביס, מותירה עשרות אלפי חולים בלי שום מענה. מדובר בניסיון נואש לדחות את הכרעת בג"ץ בנושא, שלאור העובדה כי אין ולו תומך אחד ברפורמה הזו - ברור מדוע המשרד חושש ממנה".
רופא המעורב בהתרחשויות סיפר ל-ynet: "הודעת משרד הבריאות נדמית כ'אחיזת עיני הציבור' ואולי חס וחלילה אף של הבג"ץ, שציבור החולים ממתין לפסיקתו, הינם מעין 'סם אסור' לכשעצמם בתחום רגיש כל כך כמו הקנאביס הרפואי.
"טוב היה אם הרפורמה לא הייתה נולדת מלכתחילה, אך משנכפתה על המוחלשים, יש ללמוד את שאירע ולהסיק את המסקנה שעליה להיעלם מן העולם, שכן המציאות מלמדת על כישלונה המובהק".
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מסר בתגובה להחלטה: "אנו קשובים לביקורת ולצורך בשיפור תוך כדי תנועה, במטרה להקל את סבלם של החולים. נמשיך לקדם פעולות נוספות בנושא".