שתף קטע נבחר
 

30 סופרים הודיעו: אם נזכה בפרס ממפעל הפיס, נתרום למימון הסרט על לאה צמל

עשרות סופרים וסופרות ישראלים הודיעו כי אם יזכו בפרס ספיר, המוענק מטעם מפעל הפיס, יעבירו חלק מכספי הזכייה למימון הסרט "לאה צמל, עורכת דין". לפיהם, מפעל הפיס התנער מתמיכה בסרט "מטעמים פוליטיים פסולים". ההודעה מצטרפת למחאה קודמת של שופטים בפרס ספיר, סופרים וכתבי עת

המחאה נגד מפעל הפיס מתרחבת בעולם הספרות, בעקבות הסתייגותו של הגוף מתמיכה בסרט "לאה צמל, עורכת דין" שזכה בפסטיבל דוקאביב. 30 סופרים וסופרות הודיעו היום (ה') כי אם ספריהם, שהוגשו כמועמדים לפרס ספיר, יזכו בפרס - הם יעבירו חלק מהמענק לטובת מימון הסרט. עם החותמים על ההצהרה נמנים דרור משעני, אשכול נבו, נגה אלבלך, מיכל בן נפתלי, שלמה זנד, רועי חסן, מתן חרמוני, אופיר טושה גפלה, נעה ידלין, יעקב מישורי, תמר מרין, יערה שחורי, אודי שרבני ועשרות אחרים.

 

"בעקבות החלטת מפעל הפיס לבטל לצמיתות את המענק לזוכה בפסטיבל הקולנוע דוקאביב, בגלל זכיית הסרט 'לאה צמל, עורכת דין' - החלטנו אנחנו, סופרות וסופרים שמועמדותם הוגשה על ידי הוצאות הספרים שלהם לפרס ספיר של מפעל הפיס לשנת 2019, כי אם וכאשר ניכלל באחת הרשימות של המועמדים לספיר, נעביר כולנו באופן קולקטיבי חלק מכספי הזכייה העתידיים שלנו למימון המענק לסרט הזוכה", כותבים הסופרים במכתב, ומסבירים: "בדרך זאת, אנו מבקשים להביע את מחאתנו על הניסיון לפגוע בפסטיבל דוקאביב וביוצרי הסרט 'לאה צמל, עורכת דין', ולתבוע את מה ששייך לכולנו - כספי מפעל הפיס אינם שייכים לאדם כזה או אחר, עם עמדה פוליטית כזאת או אחרת, הם שייכים לכלל ציבור יוצרי ואוהבי התרבות והאמנות."

 

אשכול נבו (צילום: יובל חן)
אשכול נבו(צילום: יובל חן)

 

החותמים הוסיפו: "במשך שנים עשה מפעל הפיס רבות לקידום התרבות בישראל, וללא פניות. מכיוון שהחלטתו לבטל את המענק התקבלה מטעמים פוליטיים פסולים, החלטנו להתערב על פי צו מצפוננו ולפעול כך שכספי מפעל הפיס יועברו גם יועברו, בניגוד להחלטתו, למימון המענק. עם זאת, אנו עדיין מקווים שמפעל הפיס יחזור בו משלילת המענק. כמו כן, אם מפעל הפיס יבטל את המענק באופן רטרואקטיבי ליוצרי הסרט 'לאה צמל, עורכת דין', נשקול צעדים נוספים."

 

הצהרת הסופרים מצטרפת למחאה חריפה אף יותר של אנשי ספר וכתבי עת. ביום שני האחרון, שניים מחברי ועדת השופטים של הפרס לשנת 2019, שאול סתר ורועי גרינוולד, התפטרו מחברותם בוועדה. "אנו, שנבחרנו השנה לשמש כשופטים בפרס ספיר, איננו יכולים להיות בטוחים שלהחלטתנו יהיה תוקף סופי והיא לא תשונה על ידי דירקטוריון מפעל הפיס כתוצאה מלחץ ציבורי", כתבו. לפיהם, "החלטה זו מצטרפת לגל עכור של נסיונות לצמצם את חופש הביטוי והיצירה, ולהשתיק כל קול שחורג מגבולות הדיון הפוליטי המתקיים היום בישראל. לא ערכו האמנותי של הסרט על לאה צמל הוא שעומד על הפרק, אלא עצם האפשרות שהצופים בו יתוודעו לדמותה ולפעילותה בייצוג פלסטינים בפני בתי משפט בישראל ובשטחים. סרטם של ג'ונס ובלאיש ביקש להציג לצופים את פעילותה זו על כל מורכבותה, ולעורר דיון ציבורי על אודותיה. דיון שכזה נעשה אפשרי פחות ופחות. החלטת מפעל הפיס היא צעד מכריע בכיוון זה."

 

לאה צמל (צילום: אוסף פרטי)
לאה צמל(צילום: אוסף פרטי)
 

במקביל, הסופרות לאה איני, אורית וולפיילר ונעמי לויצקי הודיעו כי הן מסירות לחלוטין את מועמדותן לפרס השנה. נעמי לויצקי, מחברת האוטווביוגרפיה "ילדה רעה" שיגרה מכתב לראש מפעל הפיס, אביגדור יצחקי, שבו כתבה: "הייתי שמחה מאוד להתמודד עם הספר, שהוא ספר חיי, על הפרס היוקרתי ושמא עלי להגיד יוקרתי לשעבר. לצערי, מרגע שדירקטוריון מפעל הפיס החליט להפסיק את ההשתתפות במימון לסרט הזוכה בפרס בפסטיבל דוקאביב, התברר לי שהפרסים שאתם מממנים אינם ניתנים כפרס על איכותה של יצירה, אלא שהמימון ניתן כפרס על דעות והשקפות פוליטיות." 

 

לאה איני (צילום: אתי פריד) (צילום: אתי פריד)
לאה איני(צילום: אתי פריד)

 

הוצאת הספריה החדשה הוציאה הודעה מטעמו של העורך פרופ' מנחם פרי, ולפיה הוא "מבקש להביע את סלידתו מהחלטת דירקטוריון מפעל הפיס להסיר את תמיכתו מן הפרס לסרט הזוכה בפסטיבל דוקאביב" - וקורא לכל המועמדים לפרס ספיר להסיר את מועמדותם. "פרס זה מביא יוקרה רבה למפעל הפיס שאין הוא ראוי לה", נימק. במכתב כינה פרי את החלטת הגוף "התערבות פוליטית גסה בתכנים של יצירת אמנות, וצנזורה לשמה, שאל לגוף ציבורי להפעילה. רק יצירות שמטלטלות ומרגיזות ראויות לפרס." 

 

כתבי העת "עירובין" ו"המוסך" הודיעו כי יוותרו על התמיכה הכספית שהם מקבלים ממפעל הפיס. עורכי "עירובין", אמיר מנשהוף ורונה ברנס, כינו את ההחלטה של מפעל הפיס "פחדנית", והרחיבו: "אנחנו מקווים שיש מי ששומע את הקול שאנו מבקשים להשמיע נגד ההפחדה וההשתקה." עורכות המוסף המקוון "המוסך" הודיעו כי הן מוותרות על מענק מפעל הפיס שקיבלו לשנה זו, "מתוך סירוב לקבל תמיכה מגוף ציבורי שמפעיל צנזורה פוליטית על נושאים ועל תכנים". לדבריהן, "לא נשלים עם ההתפשטות המסוכנת של ההסתה וההשתקה ולא ניתן יד לחבלה בדמוקרטיה ובחופש הביטוי."

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים