שתף קטע נבחר

 

הקאמבק של הטאבלט

עשור אחרי הצגת האייפד הראשון, הצורך האמיתי בטאבלט עדיין לא ברור. נכון, ההתלהבות הראשונית התחלפה בירידה במכירות, אבל כיום הוא חוזר לככב - דקיק, קל וחזק מתמיד. הבעיה: הסמארטפון המתקפל כבר ממתין מעבר לפינה

תשע שנים וחצי חלפו מאז עמד סטיב ג'ובס על במה בסן פרנסיסקו והציג להיט חדש בשם אייפד . לנוכח מחיאות הכפיים הנלהבות אפשר היה לחשוב שמדובר בטאבלט הראשון אי פעם, אבל האמת היא שטאבלטים היו איתנו הרבה שנים לפני האייפד - גם כמוצרים ניסיוניים וגם כקו מוצרים עסקי בשם Tablet PC, עם גרסה ייעודית של חלונות.

 

אך כשהציג ג'ובס על המסך את תמונת האייפד בין שני מכשירים אחרים - האייפון מצד אחד ומחשב המק בוק מצד שני - הוא עשה בכך מהלך משמעותי יותר: הוא ניסה להשיב על השאלה הפשוטה, המלווה את הטאבלט לאורך כל השנים: בשביל מה זה טוב?

 

אייפד אייר וגלקסי S5e (צילום: יובל מן)
גלקסי S5e ואייפד אייר. עושים קאמבק(צילום: יובל מן)

 

אז, ב-2010, ניסה ג'ובס לספק כמה תשובות. הראשונה הייתה גלישה באתרי אינטרנט; השנייה - צפייה בהודעות מייל, השלישית - צפייה בתמונות. ג'ובס אפילו התעכב על ספר הטלפונים המובנה במכשיר. שלוש התשובות הללו לא נשמעות היום מספקות: מסכי הסמארטפון גדלו מאוד עם השנים, והיום אנחנו רגילים לעשות בהם את כל הדברים האלה. לא במקרה, כאשר הציג אותו לראשונה, אמר ג'ובס, שאפל בעצם החלה לעבוד על האייפד לפני האייפון, ואז הבינה שאת כל הרעיונות האלה אפשר ליישם בעצם גם בטלפון.

 

ובכל זאת, מיליוני טאבלטים נמכרים מדי שנה בעולם. קצב המכירות שלהם אולי יורד בשנים האחרונות, אבל עדיין מדובר על יותר מ-170 מיליוני מכשירים שנמכרו רק בשנה שעברה. בתקופה שבה גודל מסך הטלפון האישי כבר מתקרב ל-6 אינץ', למה אנשים עדיין קונים אותם? האם ב-2019 הטאבלטים ממלאים כבר צרכים אחרים?

 

5.5 מ"מ עובי

אם יש תחום בולט שבו הטאבלטים של היום מצטיינים, זה השימוש הביתי, לצרכי בידור. בזכות חנויות האפליקציות, לא תתקשו למצוא משחקים ויישומי פנאי אחרים שיודעים לנצל היטב את שטח המסך שהם מציעים. גם חוויית הגלישה בטאבלט טובה בהרבה מבעבר: בוני אתרים לוקחים בחשבון שרבים עשויים להיכנס לאתר שלהם לא רק ממחשב או מסמארטפון, אלא גם ממכשיר עם מסך גדול יותר, ומתכננים את הממשקים כך שיתאימו לכל הגדלים.

 

בשנים האחרונות ניכרת קפיצה מאוד משמעותית באיכות מסכי הטאבלטים: הם חדים יותר מבעבר, מותאמים היטב לצפייה בווידיאו. אפל עשתה קפיצת מדרגה כשהחלה לשלב בחלק מהאייפדים שלה טכנולוגיה בשם True Tone, שבה חיישנים מודדים את צבע התאורה ומתאימים את המסך כדי שהצבעים ייראו "נכונים", גם אם האור בחדר צהוב או כחול. ולא מדובר בגימיק.

 

סטיב ג'ובס מציג את האייפד הראשון ב-2010 (צילום: AP)
סטיב ג'ובס מציג את האייפד הראשון ב-2010(צילום: AP)

 

בו בזמן, הטאבלטים הופכים קלים ודקים יותר, עם שוליים מינימליסטיים יותר. עוביו של אייפד אייר האחרון, למשל, הוא 6.1 מ"מ. עוביו של סמסונג גלקסי טאב S5e הוא 5.5 מ"מ. לשם השוואה, עוביו של האייפד הראשון היה יותר מכפול - 13.4 מילימטרים. הוא גם שקל 680 גרם, ואילו הדגם של היום שוקל רק 450 גרם. אלה שינויים מאוד מורגשים. הטאבלטים של היום נוחים בהרבה מקודמיהם לצפייה ולאחיזה.

 

במקביל, עשור של ניסיונות לייצר טאבלט שיהווה תחליף אמיתי למחשב הנייד לא הביא להכרעה. בשנים האחרונות אנחנו רואים ניסיונות מחודשים לייצר יישומים עסקיים "מלאים" לטאבלטים - כאלה שלא יתנו תחושה של גרסאות "רזות" של יישומי מחשב אמיתיים. אבל מתברר שקשה לשבור הרגלים, וגם אם רוב הזמן רוב האנשים עובדים באמת רק עם אופיס או דפדפן - שבשבילם יספיק הטאבלט - הם זקוקים מדי פעם גם ליישום כזה או אחר שאי אפשר למצוא בחנויות האפליקציות של iOS או אנדרואיד. וכשמדובר ביישום עסקי, יש לכך משמעות.

 

קלאסי לענן

זו הסיבה לפופולריות הגבוהה יחסית שצברו בשנתיים האחרונות מחשבי 2 ב-1. חברות כמו מיקרוסופט, סמסונג, לנובו ואחרות מציעות היום לאנשים להתפשר קצת על עובי ומשקל, אבל לקבל מחשב מלא, שאולי נראה כמו טאבלט אבל מגיע עם מקלדת מלאה. נכון, מן הצד השני - גם לטאבלטים "קלאסיים" תוכלו למצוא מקלדת נתיקה, כולל לאייפד אייר, המותאם אפילו לשימוש בעכבר, אבל אלה, לרוב, אינן איכותיות במיוחד, ולא נוחות להקלדה ממושכת.

 

השינוי הגדול ביותר בתחום בשנים האחרונות נובע מהתפתחות השימוש ב"ענן". יותר ויותר אנשים עובדים בעיקר עם יישומי ענן, הבנויים לעבוד בכל מכשיר ויודעים לנצל היטב את יכולות הטאבלטים. גם הטאבלטים וגם מחשבי הכרומבוק הם המרוויחים הגדולים מן השינוי הזה, והוא אחת הסיבות העיקריות להישרדותם. 

 

אבל הרבה לפני שכולם יעברו לענן, שוק הטאבלטים עלול להיתקל בבעיה אחרת: הסמארטפונים עם המסך המתקפל, הנפתח לרווחה לגודל טאבלט. נכון, הניסיון הראשון של סמסונג להשיק טלפון כזה נתקל עד כה בכשלים, אך זוהי רק הסנונית הראשונה. סמסונג כנראה תשיק מחדש את הגלקסי פולד בקרוב, וגם וואווי צפויה להצטרף בסתיו עם המייט X. אלה יהיו, בשלב ראשון, מכשירים נישתיים מאוד, אבל חכו שנה-שנתיים, ונתחיל לראות מספר עצום של סמארטפונים עם מסכים מתקפלים.

 

נכון להיום, אחרי כל הנסיונות למצוא לו צורך ברור ומוגדר - הטאבלט עדיין משמש ברוב המקרים כמכשיר משני - בין אם כזה שממתין בסלון כדי לגלוש בו באינטרנט במקביל לצפייה בטלוויזיה, או כזה שמאפשר "לעבוד קצת", בדרך ממקום למקום. את הבכורה הוא לא כבש.

 

הכי טוב של סמסונג: גלקסי טאב S5e של סמסונג

אחרי שנים של ניסיונות לבנות טאבלט מרשים, הנה הצלחה. השם שהעניקה לו סמסונג אמנם לא קליט מספיק, אבל זהו מכשיר שכיף להחזיק ביד. הוא דק ממש, רק 5.5 מ"מ (בהשוואה ל-6.1 של אייפד אייר), ושוקל 400 גרם (56 גרם פחות מהאייר), והמסך בגודל 10.5 אינץ' עם שוליים מינימליים. בתוך הטאבלט תמצאו את ערכת השבבים סנאפדראגון 670, עם 4 או 6 גיגה בייט של זיכרון.

 

גלקסי S5e טאבלט (צילום: סמסונג)
ה-S5e של סמסונג. בקושי מורגש בתיק(צילום: סמסונג)

 

המסך חד ובהיר, ואף שהוא פחות טוב מזה שמציע האייפד אייר, תוכלו לעמוד על כך רק אם תניחו את שניהם זה לצד זה. יש גם ארבעה רמקולים לא רעים ותמיכה בכרטיס הרחבה microSD. מה שאין, זה שקע אוזניות (מתאם USB-C מצורף).

 

S5e מגיע עם אנדרואיד 9, וכולל את הממשק החדש המצויין של סמסונג. אבל פה יש לאפל יתרון ברור - iOS היא מערכת הפעלה נוחה יותר לטאבלטים, וחנות האפליקציות שלה עשירה יותר ביישומים המותאמים להם במיוחד.

 

אבל מדובר במכשיר שמספק חווית שימוש טובה, וכמעט ואינו מורגש בתיק. הבעיות שכן מתעוררות נוגעות לכלל טאבלטי האנדרואיד ולתאימות שלהם עם מגוון האפליקציות האדיר. אבל אלה יורגשו רק אם אתם לא מסתפקים בעיקר - דפדפן ואפליקציות סטרימינג - ולא מתעקשים על יישומים שכמותם תוכלו להשיג רק בעולמות ה-iOS.

 

משקל: 400 גרם

שטח אחסון: 64 או 128 גיגה

מחיר: מ-2,000 שקל

 

בזכות המסך: אייפד אייר (2019) של אפל

יש כיום כמה וכמה דגמי אייפד בשוק - מאייפד מיני הקטן ועד אייפד פרו, שיכול להגיע ל-12.9 אינץ'. האייפד אייר החדש נמצא במקום טוב באמצע, עם ערכת שבבים עדכנית (A12 Bionic), שתמצאו גם באייפונים החדשים, ומסך 10.5 אינץ'.

 

המסך הוא מהטובים בשוק: בהיר, עם רזולוציה גבוהה וטכנולוגיית True Tone, שגורמת לצבעיו להיראות נכונים בכל סוג של תאורה. האם זה חשוב? לא מאוד, אבל מדובר ביתרון על רוב המתחרים. המכשיר תומך בעיפרון המגע של אפל, אבל רק בדור הראשון שלו, שנטען דרך Lightning ולא באמצעות הטענה אלחוטית. חיסרון נוסף, בהשוואה לאייפדים היקרים יותר, הוא מספר הרמקולים - רק שניים בתחתית המכשיר, ולא רמקולי סטריאו כמו באייפד פרו.

 

אייפד אייר (צילום: אפל)
אייפד אייר. מסך מהטובים בשוק(צילום: אפל)

 

בכל שאר התחומים, זה אותו אייפד שהכרנו - לטוב ולרע. הוא מהיר מאוד, עם סוללה טובה (בערך 9 שעות בבדיקה שלנו), ועם חנות היישומים של אפל, אבל לא מספק סיבה טובה יותר להשליך את האייפד הישן שלכם.

משקל: 456 גרם

שטח אחסון: 64 או 256 גיגה

מחיר: החל מ-2,350 שקל באיידיגיטל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל מן
הקאמבק של הטאבלט
צילום: יובל מן
מומלצים