כשמזדקנים: 4 שינויים - והשפעתם על השיניים שלכם
שינוי תזונתי, ירידה במסת העצם, מחלות והחלשות הלסת משפיעים על השיניים ובריאות הפה בגיל מבוגר. רופא שיניים מסביר איך ההתבגרות הטבעית של הגוף מעלה את הסיכון למחלות פה ושיניים ונותן 6 המלצות לשמירה והגנה
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
באופן טבעי. כמעט כל מבוגר מעל גיל 60 עתיד לסבול מבעיה כלשהי הקשורה למצב הפה והשיניים שלו עם העלייה בגיל. ברוב המקרים מדובר בהחמרה של מצב קיים עקב הזדקנות והתבגרות טבעית של הגוף. אולם בנוסף ישנה השפעה של מצב רפואי ותופעות לוואי הקשורות לנטילת תרופות מסוימות על בריאות הפה והשיניים.
ארבעת התופעות שיתוארו בהמשך אינן ייחודיות לבני הגיל המבוגר אולם הן בהחלט יכולות להחמיר עקב העלייה בגיל. וכדי לדעת כי לא כל הטיפולים אפשריים בגילאים מבוגרים ולכן חשוב ביותר להיוועץ עם רופא שיניים ולבצע ביקורת באופן קבוע, שכן מניעה היא הטיפול הטוב ביותר. לפניכם 4 שינויים שכיחים והשפעתם על בריאות הפה והשיניים.
עוד במדור 60 פלוס:
4 סיבות לכך שמבוגרים נהנים יותר
הליכה, תזונה ומתיחות: 21 טיפים לאימון בגיל מבוגר
סולמות וחבלים: להתמודד נכון עם שינויים בגיל מבוגר
1: שינוי תזונתי ומחלות אחרות עשויים לגרום לעששת
מחלות שיניים וחניכיים כגון עששת קיימות בכל גיל, אך ישנה החמרה בגילאים מאוחרים יותר עקב שינויים בתזונה- בעיקר עקב צריכת תזונה עתירת סוכרים וכמו כן עקב שינויים באיכות ובקצב של הפרשת הרוק.
בגילאים אלו קצב הפרשת הרוק מואט ורבים סובלים מיובש בפה דבר העלול לעודד היווצרות שכבת חיידקים והחמרה של עששת קיימת או היווצרות של עששת.
בגילאי 60 והלאה עולה הסיכוי למחלות שונות הקשורות לגיל כגון סכרת, אוסטאופורוזיס, לחץ דם גבוה ומחלות לב למיניהן. נטילת תרופות קבועות ותוספים למיניהם שנועדו לטפל במצבים בריאותיים שונים עלולות להאיץ תהליכים פתולוגיים בשיניים ולתרום ליובש בפה.
2: ירידה במסת העצם תגרום לנסיגת חניכיים
בנוסף לעששת, קיימת החמרה בנסיגה של החניכיים. התופעה של נסיגת החניכיים מתחילה באזור גיל 25 כאשר החניכיים נסוגים באופן טבעי ושורשי השן נחשפים. מעבר לאפשרות גבוהה יותר ללקות בדלקות חניכיים עקב המצב, וחוסר נוחות בזמן אכילה ושתייה, התהליך גורם לפגיעה ברקמות החניכיים וספיגת העצם התומכות בשן.הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים היא עששת כרונית או מחלת חניכיים אחרת אשר הורסת אט אט את הרקמות שתפקידן להחזיק את השיניים. בגילאים אלה מסת העצם יורדת באופן טבעי וכן ישנה ירידה טבעית ביכולת ספיגת העצם. אלו גורמים להתדרדרות במצב החניכיים- הלסת ומחמירים את נסיגת החניכיים הקיימת. מטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס וכן נשים לאחר גיל המעבר בפרט, נוטים לסבול יותר ממצב של נסיגת חניכיים.
3: פטרת הלשון וסרטן הפה: הסיכון לחלות עולה
תופעות בריאותיות נוספות שהסיכוי לסבול מהן עולה עם הגיל הן פטרת הלשון וסרטן הפה. פטרת הלשון הינה תופעה ידועה אצל אנשים מבוגרים והיא מאופיינת בשכבה לבנה המופיעה על הלשון, ריח רע, יובש בפה וטעם לוואי מר.
הפטרת עצמה יכולה לגרום לדלקת חניכיים ולאפטות בפה הגורמות לחוסר נוחות רב ולכאב ויש לטפל בה בהקדם. היא מופיעה בעיקר על גבי הלשון אבל יכולה גם להופיע גם בדפנות הפנימיות של הלחיים.
סרטן הפה הינו אחד מסוגי הסרטן הנפוצים יותר בגילאים אלה ועלול להתפתח במספר מקומות בחלל הפה- החניכיים, רצפת הפה, ובסיס הלשון- שם מתחילים רוב מקרי הסרטן. בבדיקת שיניים יוכל הרופא לבדוק ולאבחן אם ישנה התחלה של סרטן הפה, גם אם המטופל עצמו אינו חש בשינוי או כאב כלשהו.
4: החלשות הלסת מובילה להשתלות שיניים
הלסת גם היא סובלת מהיחלשות טבעית ובגילאים מבוגרים עולה הצורך בהשתלת שיניים. ככל שמדובר בגיל מאוחר יותר ובמצב בריאותי תקין פחות- כל עולה הסיכוי לסיבוכים בתהליך הטיפול.בעזרת הטכנולוגיה המתקדמת והשימוש במכשור טכנולוגי חדש בתחום רפואת השיניים, ביחד עם שיטות חדשות, ניתן לבצע השתלות שיניים לחולים בסיכון ואף לבצע השתלות שיניים ביום אחד, לבצע טיפולים פולשניים ומשקמים ללא סיכון המטופל.
כיום ניתן לבצע שיקום, השלמה של שיניים חזרות ואף השתלות שיניים בלסת מחוסרת שיניים ללא ביצוע הליך כירורגי מסובך ופלשני. השיטות הטכנולוגיות המתקדמות מאפשרות אף השתלות מסובכות למטופלים בסיכון הסובלים ממחלות מערכתיות כמו מחלות לב או סוכרת ומטופלים הנוטלים תרופות באופן קבוע בצורה אוראלית.
מניעה, היגיינה ובדיקות קבועות: הטיפול הטוב ביותר
לא קיים טיפול מיוחד המתאים לגילאים מבוגרים, הדגש הוא על להגיע לביקורת ולבצע בדיקות באופן קבוע אצל רופא השיניים ולא רק כאשר ישנם כאבים או תופעות לוואי שונות. חשוב לשים לב ולבצע בדיקה קבועה של כלל הפה- השיניים, החניכיים הפה והגרון אצל רופא השיניים.בנוסף, שמירה על היגיינה אוראלית חשובה בכל גיל אך עוד יותר בגילאים מבוגרים בהם מחלות שונות עלולות להתפתח מהר יותר מאשר בגילאים צעירים, וכמו כן לא כל פעולה מתאפשרת בגיל מבוגר ולכן הטיפול הכי טוב הוא מניעה.
6 המלצות פשוטות לשמירה על היגיינה יומית
התאמת מברשת ומשחת השיניים וצחצוח שיניים יומי. יש לשים דגש על שימוש במברשת שיניים איכותית, בתוספת חוט דנטאלי וקסמי שיניים דנטאליים.
שימוש במכשירים לעיסוי החניכיים.
במקרים של הופעת פטרת בלשון או נטייה לסבול מפטרת יש להקפיד על ניקוי הלשון בעזרת תכשירים ייעודיים.
ביקור תדיר אצל רופא השיניים לבדיקה ואיתור מחלות כמו כן מעקב אחר החמרה של מצב קיים כמו נסיגת חניכיים או הופעת כאב פתאומי.
הקפדה על תזונה שאינה עתירה בסוכר על מנת למנוע התפתחות עששת.
לפני כל ביצוע פעולה יש לבדוק את מצבו הבריאותי של המטופל ולהתאים את סוג הטיפול הן למצבו הבריאותי והן לגילו. בגילאים אלה במיוחד ישנה חשיבות לגילוי מוקדם וטיפול כמניעה.
הכותב הינו רופא שיניים מהמרכז לרפואת שיניים מתקדמת
צפו: כך משתמשים בחוט דנטלי
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"