מחדלי הפעולה הכושלת בעזה: סא"ל מ' נהרג מירי חברו, הכוח נחשף בגלל שורת תקלות
צה"ל פרסם הערב חלקים מהתחקיר המקיף שביצע על הפעולה החשאית בחאן יונס לפני שמונה חודשים. מתברר כי סא"ל מ' נורה למוות מאש חברו לכוח סא"ל א' ולא מירי פעילי חמאס. כמה שגיאות ותקלות הובילו לחשיפת הכוח. כאשר חמאס דרש שיתלוו לחקירה, פתח באש מפקד הכוח, סא"ל א'. לא יינקטו צעדים נגד קצינים. כוח החילוץ עשוי לקבל צל"ש
סא"ל מ', הקצין הבכיר שנהרג בפעולה החשאית שהסתבכה ברצועת עזה לפני שמונה חודשים, נפגע מכדור שירה חברו לכוח, סא"ל א', באקדחו שהיה מצויד במשתיק קול, ולא מירי פעילי חמאס, כפי שסברו תחילה בצה"ל. כך עולה מפרטי תחקיר צה"ל שחלקו הותר לפרסום הערב (יום א'). באירוע נפצע קצין נוסף באורח בינוני עד קשה.
עוד עלה מהתחקיר כי הכוח נחשף בשל מפגש שטח בשעת ערב מוקדמת עם פעילי חמאס. כמה שגיאות ברמה הטקטית, בשיח שהכוח ניהל עם הפעילים, הוביל לדרישת החמושים הפלסטינים כלפי הכוח להתלוות אליהם לחקירה. בשלב זה פתח באש מפקד הכוח, סא"ל א', שהרגה את חברו מ' אך גם הרגה מספר גדול של פעילי חמאס בקרב שהתפתח, מטווחים קרובים.
מצה"ל נמסר כי הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי ציין בהמשך לפרסום התחקיר ש"מניתוח השתלשלות האירועים במבצע עולות מספר שגיאות ותקלות שהביאו לחשיפת הכוח, המצביעות על פערים בשיטת הביצוע ובתהליך ההכנות".
הליקויים שנמצאו התבטאו בדרך שבה פעל הכוח. עוד לפני שנהרג, סא"ל מ' ולוחם נוסף בכוח הצליחו להחזיק מעמד בתשאול שערכו פעילי חמאס יותר מ-30 דקות. סא"ל מ' ניסה להסיח את דעתם של פעילי ארגון הטרור כאשר הבחין בחשדם, ואז החל לירות חברו, סא"ל א'.
לפני כחצי שנה פרסם חמאס תיעוד ממצלמות אבטחה המראה את המסלול שעבר הכוח הישראלי ברצועה, וטענו גם הם כי הקצין הבכיר נהרג מירי של הארגון. הירי הקטלני בסא"ל מ' היה כנראה השגיאה האחרונה והטרגית ביותר, אך לא היחידה, בשרשרת כשלים שקדמו לחשיפת כוח צה"ל, שפעל לביסוס יכולת מודיעינית של ישראל בעומק הרצועה. השורה התחתונה והכואבת ביותר היא שמלבד קצין בכיר שנהרג מאש כוחותינו, המשימה כלל לא הושלמה.
הפעולה הסודית, ההפתעה, החילוץ מתוך עזה | מה קרה בקרב שבו נפל סא"ל מ'
רצף של תקלות עד הירי בסא"ל מ'
במשך חודשים התאמן הכוח המיוחד לביצוע המשימה, ונערך לפעולה זו. בתחקיר שבוצע בכמה אפיקים, בין היתר על-ידי ראש אגף המודיעין, אלוף תמיר היימן, ששוחח אישית עם כל אחד מהלוחמים והמפקדים באירוע, עלו שורה של פערים ותקלות.
החילוץ ההירואי והחשש של הרמטכ"ל
לוחמים נוספים מהכוח ניהלו את הקרב עם פעילי חמאס, שבמהלכו נהרג מפקד גדוד מזרח חאן-יונס, נור ברכה, בנוסף לשישה פעילים נוספים. מיד לאחר הקרב נסע סא"ל א' עם חייליו מהמקום ברכב המסוערב, הצטרף לכוח, ודיווח על כך לחמ"ל המיוחד בקריה, שבו ישבו באותה שעה הרמטכ"ל הקודם גדי איזנקוט וראש השב"כ נדב ארגמן.
איזנקוט, שהורה להפעיל מסוק יסעור עם כוח חילוץ של יחידת 669, אמר בהמשך בשיחות סגורות כי "עבר לי בראש שאאבד את כל המסוק על יושביו". מטוסי קרב של חיל האוויר סיפקו מסך אש שכלל כ-70 תקיפות למרחב, בין היתר לעבר המכוניות ששימשו את הכוח, בשטח הרצועה, כדי שחמאס לא ייעשה בהם שימוש, למרות שבהמשך מצא בהם לטענתם ציוד ומסמכים צה"ליים.
עוד העלה התחקיר שסא"ל א', ממפקדי הכוח, התעכב במשך 3 דקות בשטח העזתי, ליד מסוק היסעור שנחת בשטח בנוי פלסטיני, כדי לספור את כל לוחמיו, בחשיכה, ולוודא שאיש לא הושאר בשטח. "יש מהכוח שהעידו שאלו היו 3 הדקות הארוכות בחייהם", ציין הערב דובר צה"ל תא"ל מנליס, "הכוח נקלע לסיטואציה מבצעית מורכבת".
במבצע החילוץ ההירואי הלוחמים הספיקו לקחת עימם את החלק המרכזי בציוד המודיעיני הרגיש שנשאו עימם, ולמרות הטווחים הקצרים שהיוו פגיעות מקסימלית מטילי כתף, טייסי היסעור נחתו בשטח המאויים וחילצו את הכוחות לישראל. בסך הכל, חלפו כ-20 דקות מחילופי האש ועד להגעת הלוחמים חזרה לישראל.
לפי ממצאי התחקיר המקיף, נמצאו פערים מדאיגים שליוו מבצעים דומים נוספים בשנים האחרונות. גם מפקדת המבצעים המיוחדים לא זכתה לשדרוג לו הייתה זקוקה ביחס לגידול בשנים האחרונות באיכות ובכמות פעולות אלה.
למרות הממצאים החמורים, שמהשלכותיהם מערכת הביטחון עלולה להיפגע גם בעתיד, הקצונה הבכירה בצה"ל שחקרה את התקרית קבעה שעיקר התקלות נופלות על דרגי השטח, ברמה הטקטית, ועל רקע התוצאה הטרגית של האירוע – לא יינקטו צעדים נגד אף קצין, כגון הדחה, נזיפה או אי קידום. חלק מהקצינים שהשתתפו בפעולה, ואף סא"ל א' שהרג בשוגג את חברו, עשויים לקרוב לקבל צל"ש על תגובתם ההירואית לאחר חשיפת הלוחמים בשטח.
תא"ל מנליס הסביר מדוע לא נרשמו הדחות או נטילת אחריות אישית בעקבות הכשלים שהתגלו: "נמצאו שגיאות שאנו למדים מהם ומפיקים לקחים אך לא היו כאן התרשלויות ולכן אין הדחות. עוד לא חילקנו צל"שים".
בועדת הצל"שים שהוקמה בעקבות ההמלצות לציין לשבח את הלוחמים בפעולה, יישבו נשיא בית הדין הצבאי לערעורים אלוף דורון פייליס, ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה אלוף איציק תורג'מן וראש אגף התקשוב, אלוף ליאור כרמלי.
גם סא"ל מ' ז"ל מועמד לקבל צל"ש, בעקבות פעולת הסחה שנקט שאפשרה לסא"ל א' לירות לעבר המחבלים. תא"ל מנליס: "מספר שגיאות ותקלות הובילו להחשדת וחשיפת הכוח. לקחים מופקים ויופקו בעולמות התכנון המבצעי של פעולות מעין אלה, שיטת המבצעים לפי יעוד יחידה, בפיקוד והשליטה על המבצעים וכן לקחים ארגוניים במערך".
על רקע המשבר סביב הפעולה, תא"ל א' נעתר לאחרונה לבקשת הרמטכ"ל כוכבי לחזור ולפקד על מערך המבצעים המיוחדים באמ"ן, לאחר שעשה זאת בעבר. הפעולה של כוכבי רק החריפה את משבר האמון שבמערך, כפי שפורסם בשבוע שעבר ב“ידיעות אחרונות“.
מנליס טען כי תא"ל ג', ראש המערך, עוזב את תפקידו בראשון באוגוסט כמתוכנן, למרות שהתבקש להאריך את כהונתו לחודש מרץ: "תא"ל א' יחזור לתפקיד במקומו, לאחר שנבחנו מספר מועמדים. הוא יעשה זאת כאזרח עובד צה"ל, לא יקודם בהמשך לאלוף ולאחר שחתם על הסכם ניגוד עניינים שהוגש לפרקליט הצבאי הראשי. מפקד אחר במערך, אל"מ ח', ביקש לסיים את תפקידו עוד לפני הפעולה בחאן יונס, וכל נסיונות השכנוע להשאירו בתפקיד, לפני ואחרי הפעולה בחאן יונס, לא צלחו. תפקודו בחפ"ק היה ראוי לציון".
הקצין הנוסף שנפצע עדיין בשיקום
סא"ל מ', בן 41 במותו, הותיר אחריו אישה ושני ילדים. בהלווייה שנערכה ביישובו נכחו אלפים. נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ספד לו בדמע ואמר: "באתי להודות ולהצדיע לגיבור חיל בשם מדינה שלמה. הטוב שבטובי בנינו שלעד יהיה זכרו חקוק על לוח ליבנו". הנשיא חיבק את ילדיו ואמר: "אבא שלכם היה גיבור, הכי גיבור".
הקצין הנוסף שנפצע בפעולה איבד כמות גדולה של דם כתוצאה מפגיעה חמורה בפלג גופו התחתון. חרף התנאים הקשים, החשיכה המסוכנת וחילופי האש מטווח קרוב, הוא ביצע לעצמו נקודת לחץ בסמוך לעורק הראשי, בקרבה לנקודת הפציעה שלא הפסיקה לדמם.
הוא הפגין קור רוח מדהים, ובמשך דקות ארוכות שבהן לחץ על ירכו ונלחם בדימום שסיכן את חייו, המשיך להיות בקשר עם חבריו לכוח שנלחמו באנשי חמאס והזעיקו חילוץ. בחלוף שבוע מהמבצע שהסתבך, התאושש הקצין, שוחרר מבית החולים ומאז הוא נמצא בהליך של שיקום.
מצה"ל נמסר בהמשך לפרסום התחקיר כי "הרמטכ"ל קיבל את ממצאי התחקירים כפי שהוצגו לו על ידי ראש אגף המודיעין, אלוף תמיר הימן, ואלוף (מיל') ניצן אלון, ושיבח את תהליך התחקור והלמידה הנוקב והמקצועי. הרמטכ"ל קבע כי משימת המבצע לא בוצעה, הביע צער עמוק על נפילתו של סא"ל מ' וציין את הגבורה שהופגנה על-ידי הלוחמים.
"הרמטכ"ל ציין כי מניתוח השתלשלות האירועים במבצע עולות מספר שגיאות ותקלות שהביאו לחשיפת הכוח, המצביעות על פערים בשיטת הביצוע ובתהליך ההכנות.
"כמו כן, הוצגו שורת מסקנות ולקחים הקשורים בתהליך התכנון של המבצע המיוחד, בשיטות המבצעיות שבשימוש המערך המיוחד, בפיקוד ובשליטה על מבצעים המיוחדים ובהתארגנות המערך. כן גובשו לקחים באשר לממשקים בין מערך המבצעים המיוחדים לרמה המטכ"לית אשר הטמעתם מתבצעת כבר בימים אלה ולאורם מגובשת תכנית העבודה של המערך בראייה רב-שנתית. צה"ל ימשיך לתחקר את עצמו באופן יסודי ונוקב, להפיק לקחים, ללמוד ולהשתפר וכל זאת על מנת לבצע את משימתו בדיוק ובשלמות".
ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו הגיב גם הוא לממצאי התחקיר: "הלקחים יופקו וההמלצות ייושמו. מברך על אומץ ליבם של הלוחמים והטייסים שפעלו בתנאים קשים מאוד, ועל פעולת החילוץ ההירואית. אני מבקש לחזק בשם אזרחי ישראל את משפחתו של סא"ל מ' על גבורתו ופועלו".