מאות הורים חסמו כבישים: "להעיר את המדינה"
בעקבות הגשת כתב האישום נגד הגננת המתעללת, הורים רבים הפגינו ברחבי הארץ וחסמו כבישים בתל אביב, בחיפה וגם מול מעון רה"מ. הם דרשו "מהפכה בחינוך לגיל הרך": "חשים תסכול, כעס, אכזבה ועצבות". הקומיקאית עדי אשכנזי: "להתקומם נגד הממשלה"
מאות הורים הפגינו הערב (יום א') במוקדים שונים ברחבי הארץ, תחת הכותרת "דורשים מהפכה בחינוך לגיל הרך". ההפגנות יצאו לדרך שעות לאחר הגשת כתב האישום נגד כרמל מעודה, שבו מיוחסת לה התעללות קשה בפעוטות בגן שניהלה בראש העין. אחד השינויים המרכזיים שדורשים ההורים הוא העברת הפיקוח על החינוך לגיל הרך ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך.
בתל אביב מאות התקבצו ליד קריית הממשלה, וקראו, בין היתר: "דם ילדינו לא הפקר", "כרמל לכלא" ו"ביבי תתעורר ילדינו, לא הפקר". בשלב מסוים המפגינים החלו לצעוד לכיוון צומת עזריאלי, אך המשטרה חסמה את המעבר לצומת וקראה להם לחזור לגינת שרונה, שם ניתן האישור לקיום ההפגנה. בהמשך המפגינים חסמו במשך כשעתיים את צומת קפלן. בעקבות ההפגנה, המשטרה ביצעה חסימות יזומות ברחוב מנחם בגין וברחוב גבעת התחמושת.
בין הנואמים בהפגנה בתל אביב היה ח"כ לשעבר אורן חזן, שקרא לחוקק חוק "שמי שפוגע בחסר ישע נזרק לכלא לכל החיים. כרמל מעודה היא מחבלת". בהפגנה השתתפה גם הקומיקאית עדי אשכנזי, אם לשלושה ילדים. "היה לי חשוב להיות פה כדי להעיר את המדינה ולהתקומם נגד הממשלה - כדי שיחוקקו חוקים שלא יאפשרו לדברים כאלה לקרות", סיפרה אשכנזי ל-ynet.
בחיפה הפגינו כ-300 בני אדם במרכז הכרמל, והם חסמו לסירוגין את צומת הנשיא ושער הלבנון. מספר דומה הפגין בצומת צבר. אחת האמהות סיפרה: "הילדה שלי עברה התעללות, אבל המטפלות חופשיות. זה רצח ועל רצח צריך לקבל מאסר עולם". הורים אחרים אמרו כי יסרבו להצביע עבור מפלגה שלא תחרוט על דגלה יישום של הגנה על הגיל הרך מגיל 0. "מצלמות, הדרכה, ושהתיקים לא ייתקעו בפרקליטות. בלי מעצרי בית", דרשו.
טלי בוזגלו, מפעילת קבוצת פייסבוק וממארגני ההפגנה בחיפה, סיפרה כי "נתקלתי במאות מקרים של התעללות בילדים. קשה למצוא גן שאין בו מקרים. יש מקרים שגם אין תלונות, כי מאיימים על ההורים בתביעת דיבה, וזה עובד. הסיבה? בעיקר חוסר אבחון וחוסר הכשרה, וכמובן חוסר אכיפה. כל אחת יכולה להיות מטפלת או גננת ואף אחד לא מפקח ולא בודק אותה מבחינה פסיכולוגית, אם היא מתאימה. ואז כשכבר כן מתלוננים, מגיעה מערכת המשטרה ובתי המשפט ומתעלמת מהאירועים. משחררים את המטפלות והגננות המתעללות".
מול מעון ראש הממשלה בירושלים התאספו עשרות מפגינים. גם הם ביצעו חסימה, בכיכר פריז סמוך למעון - תוך כדי שהאזינו בבכי להקלטה של הגננת כרמל מעודה, שכאמור הואשמה בהתעללות בפעוטות. כמה האמהות קשרו עצמן אחת לשנייה בחבל וצעקו: "הממשלה צריכה לקחת אחריות על הילדים שלנו, ביבי תתעורר - הילדים זה לא הפקר". ח"כ גדי יברקן (כחול לבן) השתתף במחאה במקום ואמר כי "איש ציבור שאין לו רגישות לתינוקות, הוא לא איש ציבור. מי שמפקיר את התינוקות פוגע בעתידה של מדינת ישראל".
בבאר שבע הפגינו כ-200 הורים. אחת מהם, מרינה רומניוק (38), אם לשלושה, אמרה כי "מדובר במאבק חשוב. אני מצפה שיתחשבו באימהות מבחינת חופשת לידה, שיהיה פיקוח על הגנים ומצלמות און ליין. אני מצפה שכל גננת שרוצה לפתוח גן תעבור איזשהי וועדה ואפילו הערכה פסיכולוגית. שיהיה פיקוח עם ביקורי פתע. אני רואה את החדשות ומרגישה פחד, אימה ומצוקה קשה. אני כבר כמה ימים לא ישנה בלילות. אין לי חיים. אישית, לא נפגענו מעולם. אבל זה נוגע".
הפגנה נוספת התקיימה באשקלון, ו-150 הורים התאספו ברחבת היכל התרבות בעיר. גם בעפולה, בקריית גת, במודיעין, באופקים, ביבנה ובמוקדים נוספים נערכו הפגנות נגד מצב החינוך לגיל הרך.
לטענת ההורים וגורמי מקצוע נוספים, העברת האחריות למשרד החינוך על המעונות תביא להסדרת תהליך ההכשרה של הגננות והסייעות בפעוטונים, להגברת הפיקוח על הנעשה בהם ולהורדת תשלומי ההורים עבורם. במשרד החינוך דווקא רוצים לקבל את האחריות על המעונות, אך לא יסכימו לכך ללא תוספת משמעותית בתקציבים.
מור דקל, ממארגני המחאה, אמרה בריאיון לאולפן ynet: "כל המקרים שהתפרסמו בזמן האחרון עושים את החרדה עוד יותר חונקת בגרון, ואני היום לא יודעת מה אני אעשה. במצב של היום אני לא הולכת להכניס את הילדה שלי לגן עוד חודש. זה לא יקרה".
הנהגת ההורים הארצית תומכת גם היא בהעברת הפיקוח על הפעוטונים לאחריות משרד החינוך. "המערכת חייבת להיות בפיקוח, בטח באיכות כוח האדם ובאכיפה. לא יכול להיות שמשרד החינוך לא שחקן בגיל הזה. יש לבדוק, לפקח ולהכשיר".
גם שר החינוך הקודם, נפתלי בנט, התבטא בעניין בימים האחרונים ותמך בדרישת ההורים. "מקומם של מעונות לילדים מגיל לידה ועד גיל שלוש הוא במערכת החינוך ולא במשרד העבודה והרווחה", כתב בנט. "נדמה לי שאני היחיד ששרת גם כשר העבודה וגם כשר החינוך – וזו מסקנתי הברורה. מערכת החינוך מתמחה בחינוך, לא בעבודה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר לחקיקה שנעשתה בנושא הפיקוח על מעונות יום לפעוטות: "יש שני חוקים שהולכים להיכנס לתוקף בספטמבר. החוקים האלה מאפשרים מצלמות ובקרה לפעוטונים - זה מה שיהיה לנו בכל פעוטון בישראל וזה ייתן לנו הרבה ביטחון. הגיע הזמן, אין ספק. הפתרון זה בפיקוח ובמצלמות וזה עומד להיכנס".
באוקטובר 2018 אושר בכנסת חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות. לפי החוק החדש, יוסדר מערך הפיקוח והרישוי על כלל מעונות היום שבהם שוהים יותר משבעה פעוטות. בנוסף, הפעלת מעון תחייב בדיקת עבר פלילי למפעילים ובדיקה אם המקום מסכן את הפעוטות.
בחודשים האחרונים נתקל החוק בביקורת מצד מפעילי המעונות בטענה שאינם יכולים לעמוד בדרישות החדשות בפרק הזמן שנדרש – ספטמבר הקרוב. בנוסף, למרות שהחוק מסדיר במידה מסוימת את החוק, הוא רחוק מלהסדיר באופן מלא את הכשרת הסייעות והמטפלות במעונות.
השרה יפעת שאשא-ביטון, שהייתה מיוזמי החוק, אמרה בריאיון לאולפן ynet: "במשך 70 שנה לא השכילו לקדם את זה. לא יודעים כמה פעוטונים יש, לא יודעים מי מטפל בהם ובראשון לספטמבר כל הבלאגן הזה הולך להסתיים, כי כל מי שירצה לפתוח מעון או לקיים פעוטון עם שבעה פעוטות ומעלה יהיה חייב ברישוי. האם זה מספיק? לא. אנחנו חייבים ללכת למערך הרבה יותר כולל ולהעביר את זה למשרד החינוך".