שתף קטע נבחר

החבר היווני של ישראל הולך הביתה, יורשו יהדק את הברית

רה"מ הנבחר מיצוטקיס נחשב אוהד לישראל. בשנה שעברה הוא ביקר בארץ, פגש את רה"מ נתניהו ונשא נאום שהוגדר "ציוני". אביו יזם את שידרוג היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. גם רה"מ היוצא נחשב לשותף אסטרטגי

בירושלים הביעו אמש  (א') שביעות רצון מתוצאות הבחירות ביוון, שבהן ניצחה מפלגת המרכז-ימין "הדמוקרטיה החדשה", בראשותו של קיריאקוס מיצוטקיס. ראש הממשלה הנבחר נחשב לידיד של ישראל, ובשנה שעברה הוא אף ביקר בארץ ונפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. במהלך הביקור הוא נשא נאום, שלדברי כמה משומעיו נשמע "ציוני לעילא", ובו אמר: "זאת התחייבותי האישית לחזק את קשרי ישראל-יוון, אם העם היווני יבחר בי כמנהיגו".

 

 

 

קיריאקוס מיצוטקיס אלכסיס ציפרס בחירות ראש ממשלה יוון (צילום: AFP, MCT)
מימין: ראש הממשלה הנבחר קיריאקוס מיצוטקיס. משמאל: ראש הממשלה הנוכחי אלכסיס ציפרס שנכשל(צילום: AFP, MCT)

לפי המדגמים בערוצי הטלוויזיה ביוון, "הדמוקרטיה החדשה" גרפה 38 עד 42 אחוזים מהקולות, וייתכן שהיא אפילו תיהנה מרוב מוחלט בפרלמנט. באחד המדגמים היא זוכה ב-155 עד 167 מושבים מתוך 300 המושבים בפרלמנט. אם אלה יהיו תוצאות האמת - יהיה זה הניצחון הגדול ביותר של מפלגה ביוון מאז 1981. נקודת אור בתוצאות היא היחלשותה של מפלגת "השחר המוזהב", בעלת המאפיינים הניאו-נאצים והאנטישמיים.

 

הייחוס של ראש הממשלה הנבחר מיצוטקיס מנבא טובות: אביו קונסטנטינוס שימש ראש ממשלה בתחילת שנות התשעים, והיה זה שהעלה את דרג היחסים עם ישראל לרמה של שגרירות, לאחר שעד אז לישראל היה רק קונסול ביוון. יוון הייתה המדינה האחרונה באירופה לכונן יחסים מלאים עם ישראל, ומיצוטקיס האב - שהלך לעולמו לפני שנתיים - היה מי שיזם את המהלך. הוא גם היה המנהיג היווני הראשון שביקר בישראל במהלך כהונתו.

בנימין נתניהו עם אלכס ציפראס (צילום: עמוס בן גרשום/ לע
עורר חשש בהתחלה, והתברר כשותף. רה"מ היוצא ציפראס ונתניהו(צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ)
 

ראש הממשלה החדש ייכנס לנעליו של אלכסיס ציפראס, שהיה גם הוא ידיד ואף שותף אסטרטגי של ישראל. כשציפראס עלה לשלטון בשנת 2015 נשמעו חששות, מכיוון שהוא נמנה עם השמאל הרדיקלי בארצו, נחשב לאנטי-ישראלי והשתתף בעבר בהפגנות נגד ישראל. רבים חשבו כי זהו סוף הרומן ביחסי ישראל-יוון שהחל ב-2010. אך ציפראס הפתיע, והמשיך במגמת שיפור היחסים שהחלה תחת שני קודמיו - ג'ורג' פפנדראו ואנטוניס סמארס.

 

שגריר ישראל ביוון לשעבר אריה מקל, המשמש כיום עמית בכיר במרכז בגין-סאדאת, אמר כי ניתן להעריך שהיחסים הטובים יימשכו כעת בכל ההיבטים - בדגש על הנושא הבטחוני והכלכלי - ואולי אף ישודרגו. "המנהיגים של יוון כיום כבר לא מחוייבים לערבים, כפי שהיו בעבר, ונוכחו לראות שישראל היא בת ברית אמיתית - יותר מהערבים וגם יותר מהאיחוד האירופי, בריסל וברלין", אמר מקל.


פורסם לראשונה 07/07/2019 23:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, MCT
מימין: ראש הממשלה הנבחר, משמאל: זה שנכשל
צילום: AFP, MCT
מומלצים