שתף קטע נבחר
 

איך תתמודדי עם חרדה מפני לידה?

לידה והורות הם דברים מרגשים אך עשויים להיות גם מלחיצים. שצף המידע הזמין ברשת לא עוזר לרמת הלחץ, במיוחד כשחלקו שגוי. אז איך בכל זאת מורידים את מפלס החרדה? חביבה ארנון, מיילדת במקצועה, נתנה לנו כמה טיפים

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר

 

אחד הביטויים הבולטים ביותר לתחושת החרדה וחוסר הוודאות שמלווה את תקופת ההיריון והלידה נמצא דווקא ברשתות החברתיות: עשרות קבוצות פייסבוק, ובהן מאות אלפי משתפות פעילות, עוסקות בהצפה של החששות, בשיתוף טיפים, עצות ותובנות, בסיפורי לידה ומה לא. לצד אפקט התמיכה שמציעות הקהילות הווירטואליות, יש גם מקרים שבהם זורם מידע לא מדויק, בלשון המעטה. "אני ממליצה לקרוא פחות באינטרנט, מאחר והמידע שם לא תמיד מדויק, אלא אם מדובר באתר בית החולים", אומרת חביבה ארנון, מיילדת בכירה בבית החולים שיבא תל השומר. "במקום להיות ניזונים מקבוצות שונות ברשתות חברתיות, כדאי ליצור קשר עם בית החולים ולקבל מידע רפואי נכון. בהרבה מקרים זה עוזר להפחית את החרדה".

להוריד את מפלס החרדה (צילום: shutterstock)
להוריד את מפלס החרדה(צילום: shutterstock)

 

אל תישארו עם סימני שאלה

לא רק שפנייה לבית החולים וקבלת מידע מדויק היא חשובה, ארנון גם מפצירה בנשים הרות לבקש סיוע במידה והן זקוקות לכך. "הכי חשוב לי זה כשאישה חווה מצוקה - שתפנה לבקשת עזרה ולא תישאר עם זה לבד". לשם כך, ארנון מפעילה שירות בשם "שואלים את חביבה", המאפשר לנשים בהיריון ולקראת לידה, לפנות אליה לקבלת מענה רפואי מקצועי לכל השאלות שלהן, בטלפון, באתר בית החולים ואפילו בטלגרם. "השאלות הכי נפוצות שמגיעות אלי קשורות בנהלים בחדר הלידה", אומרת ארנון. "למי מותר להיכנס, למי אסור, מה עושים כשיש ירידת מים, מה לגבי אפס הפרדה, האם לשמור דם טבורי. וכן, מגיעות גם פניות שקשורות לחרדה ולחוסר ודאות".

 

שואלים את חביבה ()
שואלים את חביבה

 

ואכן, ידע זה כוח. ככל שהיולדת ובני משפחתה נחשפים למידע מהימן יותר על מה שמחכה להם, רמות החרדה פוחתות. את המידע הזה אפשר לקבל בדרכים שונות, הרבה לפני שמגיעים לחדר הלידה. "קורסי הכנה ללידה הן דרך אחת", מסבירה ארנון, "נשים שיודעות לקראת מה הן הולכות ויכולות לעשות בחירות נכונות, זה מוריד אצלן את רמת החרדה. יש קורסים ארוכים ומקוצרים, קורסים שבאמת מתאימים לכל סיטואציה בהיריון. יש גם אפשרות של סיורים בחדר הלידה, שמאפשרים גם להכיר את הפרצופים של הצוות המטפל, וגם להבין בדיוק איך הכל מתנהל".

 

כנס הכנה ללידה  (צילום: סטודיו בייביפוטוטליה, טליה אלק )
ידע זה כוח. כנס הכנה ללידה ולהורות(צילום: סטודיו בייביפוטוטליה, טליה אלק )

 

הציפו את הפחדים שלכן

הכנות מקדימות עשויות להועיל במיוחד לנשים שזו הלידה הראשונה שלהן, אבל לא רק. אוכלוסיה גדולה נוספת שתפיק תועלת מחשיפה למידע רפואי מקצועי, הן נשים שחוו איזושהי טראומה במהלך הלידה הקודמת שלהן, וכעת חוששות מאוד מכניסה חוזרת לחדר הלידה. "יש לנו מיילדת שהיא מומחית למצבי משבר סביב לידה. היא יכולה להיפגש עם האישה, להכין אותה למה שעומד לקרות, אבל גם להכין אותנו אליה, כצוות".

 

כתבות נוספות:

"הדבר הכי מפחיד התברר כדבר הכי טוב"

סקירת מערכות בהיריון: מתי, היכן ומדוע?

איך בוחרים את חדר הלידה

נשים מספרות: ללדת באופן טבעי

 

החליטו איך נכון לכן ללדת

"כשאישה יודעת שהיא יכולה לבחור בעצמה איך נכון לה ללדת, זה מפחית מאוד את רמת החרדה. אצלנו יש את מה שנקרא 'זכות הבחירה בידייך', זה שירות שכפוף כמובן לבטיחות של האם והילד, אבל אנחנו מאוד לוקחים בחשבון את הרצון של האישה". בנוסף, ארנון מספרת כי גם תכנון מקדים הוא דרך להתמודדות עם חרדה ולהפחתה שלה. זאת באמצעות יצירת תוכנית לידה בפגישה אישית וחינמית עם מיילדת. "כשעושים תוכנית לידה עם מיילדת מהצוות הרפואי, זה נותן גישה אחרת למערכת כולה. ככה הצוות מכיר את המטופלת טוב יותר, ויכול להיות רגיש יותר לצרכים שלה במהלך הלידה. המיילדת גם מתווכת לאישה מה אפשרי מבחינת בית החולים ומה לא, כך שזאת תוכנית לידה שמראש מתקבלת".

 

שירות פירסט בייבי ()
פירסט בייבי - שירות ייחודי להורים חדשים

 

הורידו לחץ גם בחדר הלידה וגם לאחר הלידה

ואם כל זה לא מספיק, יש גם טיפולי רפואה משלימה שכוללים דיקור שמתבצע ממש בחדר הלידה ונועד להרגיע את היולדת. ישנם שירותים נוספים דוגמת "פירסט בייבי", שעשויים לתרום להפחתת הלחץ והחרדה במקרים בהם מדובר בלידה ראשונה. השירות תוכנן כך שהוא מספק ליווי מקיף להורים שזהו ילדם הראשון, והוא כולל גם ליווי ומעקב רפואי עבור היילוד למשך שבועות קדימה. כך ההורים יכולים להתמודד גם עם החרדה שקשורה להורות המתקרבת ולא רק ללידה.

 

 

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ללידה ולהורות צריך להתכונן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים