שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל לא משנה תחזיות: צופה העלאת ריבית אחת עד סוף השנה

לפי הבנק הריבית צפויה לעלות פעמיים ב-2020 - ללא שינוי מהתחזית הקודמת. תחזית הצמיחה הופחתה במעט השנה ל-3.1% ונותרה ללא שינוי על 3.5% בשנה הבאה

ללא הפתעות - הריבית במשק נותרה בשיעור של 0.25%. כך קבעה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשות נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון. זו הפעם השישית ברציפות שבנק ישראל מותיר את הריבית ללא שינוי ברמה זו.  במקביל הותיר הבנק את תחזית הריבית להמשך השנה ול-2020 ללא שינוי. המשמעות היא שכלכלני בנק ישראל צופים העלאת ריבית אחת בסוף הרבעון השלישי של 2019 ו-2 העלאות ריבית בשנה הבאה.  

 

רגע לפני הבחירות: בנק ישראל חותך את תחזית הצמיחה ל-2019

הסתרת נתוני הגירעון מהציבור? זה לא שפוי

העלאת הריבית: "המרוויחים הגדולים הם הבנקים וחברות הביטוח"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

במסיבת העיתונאים בתום הדיונים המוניטארים, אמר פרופ' ירון כי "הדיונים אף לא פעם לא פשוטים והפעם היו מורכבים במיוחד, שכן ההתפתחויות מאז ההחלטת הריבית האחרונה היו בכיוונים מנוגדים. אי הוודאות גברה על רקע ההחלטה למערכת בחירות נוספת, וקשה לחזות מה יהיו המהלכים של הממשלה הבאה כדי להתמודד עם הגירעון. כמו כן, גדלה ההסתברות לתפנית במדיניות המוניטארית של בנקים המרכזים המובילים בעולם. אנו ממשיכים להעריך כי תוואי העלאת הריבית יהיה הדרגתי וזעיר".

אמיר ירון (צילום: אוהד צויגנברג)
הנגיד אמיר ירון(צילום: אוהד צויגנברג)
 

עוד אמר ירון כי "התפנית הצפויה במדיניות המוניטארית של ה'פד' והבנק האירופי המרכזי, תשפיע על העולם ובעיקר על משקים קטנים ופתוחים - בפני בנק ישראל עדיין עומד כלי התערבות בשוק המט"ח. לאור אי הוודאות של הנתונים של השבועות האחרונים ובעיקר ההתפתחויות בעולם, ניתן להמשיך לקיים את המדיניות המרחיבה הנוכחית למשך זמן יותר ממושך. התחזית שאתם רואים לגבי הריבית היא של כלכלני בנק ישראל ולא של הוועדה המוניטארית".

  

הריבית הבסיסית במשק עומדת על רבע אחוז מאז סוף נובמבר 2018, אז החליטה מ"מ הנגידה, נדין טרכטנברג-בודו, להעלות את הריבית מרמה של 0.1% לרבע אחוז. ההחלטה להשאיר את הריבית ברמתה איננה מפתיעה, שכן בשוק הציפיות הן להמשך ריבית של רבע אחוז לפחות עד סוף 2020.

  

בבנק ישראל מצייינים כי סביבת האינפלציה נמצאת מעל הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים (בין 1% ל-3%) ולאחרונה חלה בה עלייה קלה, על רקע הימצאות המשק בסביבת תעסוקה מלאה, כאשר מדד מאי עלה ב-0.7%, גבוה מההערכות טרם פרסומו, ומרבית המדדים מתחילת השנה הפתיעו כלפי מעלה.

 

בבנק ישראל מזכירים כי ב-12 החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה של 1.5%, לראשונה מאז 2013, תוך תרומה משמעותית יחסית של סעיף הפירות והירקות – שהוא תנודתי מאוד.

 

בבנק ישראל התייחסו גם לאינפלציה במחירי המוצרים הבלתי סחירים, המהווה קירוב לרכיב המקומי של האינפלציה, שהתמתנה מעט בחודשים האחרונים אך עדיין מצויה מעל לרמה של 2% (אמצע היעד), ואינפלציית הסחירים ממשיכה לעלות.

 

בנוסף לכך, עידכנה חטיבת המחקר של בנק ישראל את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי כלפי מטה- ל-3.1% בלבד - שיעור נמוך ב-0.1% לעומת התחזית הקודמות.

 

במקביל החטיבה עדכנה כלפי מטה - ובחדות - את תחזית העלייה ביצוא הישראלי - מרמה של 4% לשיעור של 3.5% בלבד. עוד עולה מהתחזיות של בנק ישראל כי האינפלציה בארבעת הרבעונים הבאים צפויה לעמוד בדומה לתחזית הקודמת על 1.4% ו-1.6% ב-2020. 

 

כאמור, הריבית צפויה לעלות ברבעון השלישי של 2019 ל-0.5% ולהמשיך לעלות בהדרגה, כך שבסוף 2020 היא צפויה לעמוד על 1%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים