מנהיגת הקהילה בבריטניה: "האנטישמיות חדרה ללב הפוליטיקה הבריטית"
על מפלגתה: "האנטישמיות משגשגת שם". על התחושות בקרב הקהילה היהודית: "יש דאגה גוברת", ועל האפשרות שג'רמי קורבין ייבחר לראשות הממשלה: "חלק מהיהודים יעזבו את בריטניה". ג'יליאן מרון, ראש ארגון הגג של יהודי בריטניה ומי שהייתה שרה מטעם הלייבור, מתקשה להאמין שהגיעו זמנים הדורשים ממנה להגיד דברים קשים
"יש דאגה עצומה בקהילה היהודית בבריטניה מהאפשרות שג'רמי קורבין יהפוך לראש הממשלה. אין ספק בכך. אם זה יקרה, חלק מהיהודים יעזבו את בריטניה". ג'יליאן מרון, מנכ"לית ה"בורד אוף דפיוטיס", מודאגת – והיא אף לא מסתירה את זה. אפילו היא עצמה מתקשה להאמין שהגיעו זמנים הדורשים ממנה להגיד את הדברים הקשים שיוצאים מפיה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
300 אלף יהודים מייצג ארגון הגג של יהודי בריטניה - ארגון לא פוליטי – והעומדת בראשו כיום הייתה בעצמה בכירה במפלגת הלייבור, שכיהנה כשרה בממשלות בריטניה וכחברת בפרלמנט מטעם המפלגה שהעמידה בראשה אנטישמי לראשות הממשלה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- קרקוב: בית הכנסת נעול - השר לשירותי דת דורש מפולין להתערב
- אבודים בסודן: היהודים שנעלמו בדרך לישראל
- למכירה: מזלג של הרבי מלובביץ' ב-5,000 דולר/
y+
באנגלית אוקספורדית מרשימה תקפה מרון את ביתה הפוליטי - הלייבור - על אוזלת היד מול האנטישמיות הגואה. "אני חושבת שמנהיגות הלייבור צריכה להתבייש", היא אומרת בראיון מיוחד ל-ynet. "אני יכולה להגיד שיש לנו הרבה חברים במפלגת הלייבור שמתביישים במה שקורה בשמם, ועושים כל שביכולתם.
"יש ויכוח מסיבי במפלגת הלייבור בנושא העוול שאנחנו עדים לו והאנטישמיות שהייתה צריכה להיפסק מזמן, אבל הבעיה שהיא רק עולה ופורחת. אני לא יכולה לדמיין שבתקופת טוני בלייר וגורדון בראון, ראשי הממשלה שאני שירתתי תחתיהם בממשלה, היה יכול להתמשך מצב כזה. אם רק הייתה מציצה אנטישמיות, הם היו הורגים אותה כשהיא עוד קטנה. ללא שאלה. זה קשור לתרבות, לסובלנות של המנהיגות, למסרים הפוליטיים והאמונות שאפשרו לאנטישמיות הנוכחית לגדול ולשגשג כך".
"האנטישמיות בבריטניה כבר איננה בעיה סמויה, אלא נמצאת במרכז ובגלוי", אמרה מרון בוועידה בינלאומית ראשונה מסוגה שכינס הקונגרס היהודית העולמי. "באופן מפתיע במיוחד, זה בלב הפוליטיקה שלנו. לא היינו מצפים ממפלגת האופוזיציה להפגין כזו בעייתיות. חלק מהעבודה שלנו זה המאבק באנטישמיות בכל מקום שממנו היא מגיעה".
לא רגילים לכזו אבטחה בבריטניה
ל-ynet היא אומרת כי "תחת הנהגתו האנטישמית של קורבין, משגשגת האנטישמיות במפלגת הלייבור. הוא היה יכול להיות הפתרון במקום הבעיה עצמה. הצגנו לו איך להיות הפתרון. לפני שנה התקיימה הפגנה מחוץ לפרלמנט, תחת הססמה Enough is enough. זה היה חסר תקדים בהיסטוריה הבריטית היהודית שלנו. בריטים יהודים בדרך כלל לא יוצאים לרחובות במספרים כאלה, אבל בתוך 24 שעות היו אלפים מחוץ לפרלמנט. בהפגנה ההיא אמרתי דברים שבחיים לא חלמתי שאצטרך להגיד על מנהיגות הלייבור. בשבילי זה באמת כואב".
כיצד חשים היהודים בבריטניה כיום?
"כמו בכל מקום, ליהודים בבריטניה יש דעות פוליטיות שונות. אל תשכח שבריטניה מאוד סוערת מבחינה פוליטית כרגע. יש לנו את הברקזיט שמרחף מעלינו, אנחנו לא יודעים מי יהיה ראש הממשלה בעוד כמה שבועות, יש קרב בין מנהיגי המפלגה השמרנית, אלו זמנים מאוד לא רגילים של חוסר וודאות. עם זאת קיימת דאגה עצומה לגבי כך שג'רמי קורבין יהפוך לראש הממשלה. אין ספק בכך".
אם זה יקרה, יהיו יהודים שיעזבו את בריטניה?
"חלק אולי יעזבו. יש דיון נרחב על כך בארוחות השבת של יהודי בריטניה. אני לא נביאה, אבל אנשים מאוד מודאגים". לדבריה, כמות האבטחה סביב מוסדות יהודיים בבריטניה לא תיאמן ממש. "זה מאוד לא שגרתי כאן, אבל יש לנו הרבה תמיכה. הממשלה נותנת מיליוני פאונד, יש לנו ארגון יהודי מאוד טוב שנקרא Community security trust, המפעיל רשת מאסיבית של מתנדבים מהקהילה, ואנחנו עובדים איתם באופן צמוד. לפעמים אנחנו שוכחים עד כמה שזה לא רגיל בבריטניה, כזו רמת אבטחה, אך זה פרופורציונאלי לאיום שמולו אנו מתמודדים".
"קורבין הוא דאגה של כולנו"
שלא כמו בגרמניה, יהודי בריטניה לא מסתירים סממנים יהודיים. "בריטניה היא מקום טוב להיות בו יהודי, ולכן זה כל כך מפתיע שזה מגיע ממנהיגות מפלגת הלייבור", מרון אומרת. "אני בטוחה שתמיד היו אנטישמים, אך כאן מדובר בתרבות; בחשיבה פוליטית שמאפשרת לזה לגדול, ואז לא מתמודדת עם זה. וזה כמובן מאוד מדאיג".
את מפחדת שבמידה וקורבין ייבחר היחסים בין ישראל לבריטניה ייפגעו?
"כן, בהחלט. אני מדמיינת שאחד הדברים הראשונים שהוא ירצה לעשות זה להכיר באופן חד-צדדי בפלסטין", היא אומרת, ומוסיפה כי היא "בטוחה שכל מי שייבחר להיות מנהיג המפלגה השמרנית, יהיה איתן בתמיכתו לישראל. פעלנו רבות מול הממשלה כדי לגנות את חיזבאללה כארגון טרור באופן מלא. לא מזמן הייתה מחאה נגדית להפגנת אל-קודס, והידיעה שדגלי החיזבאללה לא יוכלו להתנוסס בלונדון, כיוון שזה לא חוקי עוד, הבהירה עד כמה העבודה שלנו חשובה".
מרון מבהירה כי בחירה בקורבין לראשות הממשלה תהיה דאגה של ישראל במידה שווה לדאגה של יהודי בריטניה. "ישראל נמצאת בליבה ובראשה של הקהילה היהודית. יש דיונים רבים בין יהודים בריטים על נושאי מדיניות הממשלה בישראל, בדיוק כמו בישראל, והקשר בין הקהילה לישראל חזק".
"הזהות היהודית היא חלק מבריטניה"
לדאגה של מרון שותף הלורד אריק פיקלס, לשעבר חבר פרלמנט ידוע וכיום השליח המיוחד של ממשלת בריטניה בנושאי "פוסט שואה", שמגיע מהצד השני של המפה הפוליטית - המפלגה השמרנית.
"האנטישמיות בעולם הופכת מבעיה בשוליים לבעיה פוליטית מרכזית", הוא אומר. "רואים את זה בבריטניה במפלגת הלייבור, ורואים את זה במפלגות מיינסטרים באירופה. למפלגת הלייבור אין בעיה למנות מועמד שהואשם באנטישמיות, ומי שמתריע מפני אנטישמיות מושתק על ידי חברי המפלגה.
"אנו גאים שבריטניה הייתה מהמדינות הראשונות שאימצה את הגדרות כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה - וזה הפך לסוגיה במחלוקת בבריטניה אם זה היה נכון. זה מונע השוואות בין ישראל לנאציזם. זה מונע מאנשים לומר שישראל היא מדינת אפרטהייד. זה מונע מהצבת סטנדרטים כפולים כלפי ישראל, ומעל לכל, זה מוריד מעל הפרק טענות כאילו היהודים בבריטניה נוהגים בחוסר נאמנות... עלינו, הלא-יהודים, להבין שאם יהודים לא יחושו בטוחים במדינותינו, גם אנחנו לא נחוש בטוחים - ונפסיד. אני מאמין שהזהות היהודית היא חלק בסיסי מהזהות הבריטית והאירופית".
מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, רוברט זינגר, אמר כי "יהודי בריטניה סובלים בשנים האחרונות מעלייה חסרת תקדים באנטישמיות ופשעי שנאה. הקונגרס היהודי העולמי פועל באופן צמוד עם הקהילה היהודית המקומית, על מנת להיאבק באותן תופעות, ומבהיר פעם אחר פעם שאין זה מתקבל על הדעת להתמודד עם אנטישמיות ברחוב, ועם אותן בעיות גם מהצד הפוליטי".