אילנה תייצג את ישראל באליפות העולם בהיאבקות בקזחסטן
אילנה קרטיש נמשכה לחיים הספורטיביים מהרגע שהיא זוכרת את עצמה וטיפחה קריירה מרשימה בג'ודו. כשנחשפה בגיל 20 לענף ההיאבקות זה היה סיפור אהבה ממבט ראשון. משם, הדרך להצלחה הייתה קצרה - אפילו תקופת ההיריון לא עצרה אותה. בספטמבר הקרוב תייצג אותנו באליפות העולם, משם היא מקווה לדלג בקלילות לאולימפיאדה בטוקיו
כתבות נוספות:
ספורטאית, לא רקדנית: ליאור תייצג את ישראל בספורט על עמוד
ג'וגלינג: האיש שרץ תוך כדי ג'אגלינג עם 3 כדורים
מ-120 ק"ג - לישראלי הראשון שחצה את האלפים בריצה
"אהבתי את זה. אבא היה לוקח אותי ואת אחי, עושה לנו אימונים ומשחקים. זאת הייתה חוויה כיפית, של ילדות מיוחדת", היא משחזרת. הילדה הקטנה שאהבה להתחרות באחיה הגדול, גדלה במהרה להיות ספורטאית מחוננת והביאה את כל הציפיות שנתלו בה לידי מימוש.
היא התחנכה באקדמיה למחוננים בוינגייט, הייתה ספורטאית מצטיינת בצה"ל, הגיעה לנבחרת וזכתה כמה וכמה פעמים באליפות ישראל. "הייתי מאה אחוז בג'ודו", היא מאשרת. " גדלתי בנבחרת עם ההכי טובות – ירדן ג'רבי, אליס שלזינגר. זה משהו שהייתי נורא טובה בו".
כשהייתה לקראת סיום שירותה הצבאי עבר ענף הג'ודו הבינלאומי שינוי מהותי, שעתיד היה לשנות גם את עתידה המקצועי. "עשו הרבה שינויים בחוקה של הג'ודו. החליטו להוציא סגנון טכני שהייתי עושה הרבה – פחות קפיצות, פחות רגליים", היא מסבירה. אמנם, מעז יצא מתוק – באופן מפתיע, שינוי זה הכניס לחייה ספורט חדש שהתאים בדיוק למידותיה.
"אני ואבא שלי היינו נוסעים מדי פעם לתחרויות היאבקות. זה היה בשביל הכיף, בשביל לראות מה זה בארץ", היא נזכרת, "הם הכירו את אבא שלי ואותי ומפה הגיעה ההצעה לטוס על חשבון האיגוד להתחרות. החלטתי לנסות ונסעתי לתחרות בלטביה".
סגנון שאין לאחרות
אל התחרות הראשונה היא הגיעה מבלי להבין את החוקים במלואם, או אפילו מה צריך ללבוש. אך גם כאן היא יצאה כשידה על העליונה והביאה מדליה, לא מעט בזכות הענף הספורטיבי עליו גדלה.
"אני עושה משהו שאף מתאבקת לא עושה בעולם", היא אומרת, "משלבת סגנון של ג'ודו בתוך ההיאבקות. זה מה שמיוחד בזה. הרבה מתאבקות לא יודעות איך לעשות את ההגנה הנכונה מהתרגילים שאני עושה וככה זה הוביל אותי לרמה העולמית".
לקראת השחרור היא נסעה לארגנטינה על מנת להשתתף בתכנית המכשולים "ווייפאאוט" ששודרה אז בטלוויזיה. היא זכתה בפרס הגדול ובו השתמשה למימון האימונים האינטנסיביים הנדרשים לענף הספורט החדש בו התעתדה להתמקצע. היא התאמנה שנתיים באוקראינה, עברה לקנדה, ומשם המשיכה לכל רחבי אירופה. בין היתר עברה גם בבולגריה ובבלרוס.
"כל העניין בהיאבקות הוא להפיל את היריב, ממש כמו בג'ודו", היא מסבירה, "אין פה שום מכות – לא בעיטות ולא אגרופים, וזו הטעות של מי שלא מבין את זה. הסגנון הוא מאוד פשוט: הרעיון הוא להפיל את היריב, או להצמיד אותו על הגב בריתוק. מי שמגיע להפרש של 10 נקודות מהיריב מנצח".
שגרת האימונים של מתאבקת אינה פשוטה כלל, היא מעידה: "זה מזכיר מאוד את הג'ודו – חימום, עבודה טכנית על תרגילים מסוימים, הרבה עבודת קרקע. וכמובן שזה בא משולב עם אימוני כושר אירוביים ואנאירוביים. אני עושה גם אימונים מנטליים, שהם גם חלק מאוד גדול בהצלחה שלי".
צפו ברגעי שיא מהקריירה של אילנה:
מתאבקת בחודש שמיני
היא הייתה 4 פעמים ברצף סגנית אלופת אירופה ושמרה על רצף זה עד אולימפיאדת ריו. שם, היא אמנם הפסידה בקרב הראשון ליריבתה הברזילאית, אך את ההפסד לקחה בספורטיביות והמשיכה הלאה לכיבוש יעדים חדשים בחייה, לא פחות חשובים.
"בשנה האחרונה עשיתי הפסקה ונכנסתי להיריון", היא מספרת, "המשכתי להתאמן עד חודש שמיני אבל יותר אימוני כושר לנשים בהיריון – הרבה הליכות, דברים בסיסיים. זה עזר לי לתחזק את הגוף בתקופה הזאת.
לאחר הלידה היא הבינה שאין לה זמן מיותר לבזבז, כשאליפות העולם נמצאת ממש מעבר לפינה. היא החלה לחזור אט-אט לשגרת האימונים האינטנסיבית, לקראת האירוע הגדול, שמיועד להתקיים בספטמבר הקרוב בקזחסטן.
"לקחו לי חודשיים – חודשיים וחצי לחזור לעצמי לאחר הלידה, היא אומרת, "זה עדיין לא מאה אחוז, עוד יש הרבה עבודה מבחינת כושר והמצב הגופני שלי. אני משתמשת בתוספי התזונה של נותני החסות שלי, הרבלייף. זה נותן לי את כל מה שאני צריכה כדי לעשות את האימונים באופן מיטבי וגורם לי להרגיש הרבה יותלר טוב".
מה אנשים אומרים כששומעים שאת מתאבקת?
"דווקא כשהייתי ילדה בג'ודו הרגשתי יותר תגובות, היום זה דווקא יותר גילויי הערצה. היחס היום השתנה למשהו יותר מכבד. ספורטאי ברמה הזו מהווה דוגמא להשראה".
ובכל זאת, אין קשיים?
"אני לא רואה בזה איזשהו קושי, זה הפך להיות חלק מהחיים שלי. זה משהו שאני חיה אותו. אנשים הולכים לעבודה כל יום אבל בשבילי זו העבודה שלי. אני מרגישה שאני קמה כל יום בשביל זה, נושמת את זה, ויש לי את המטרות שלי כבר שנה קדימה".