סערת הפעוטונים: "נושא המעונות היה שטח פרוץ לחלוטין במשך 70 שנה"
ההחלטה להעביר את מעונות היום למשרד החינוך מעוררת תגובות מעורבות. מצד אחד יש הטוענים שמדובר בהשלמה לחוק המצלמות והפיקוח. מנגד, יש גם סקפטים: "כולנו יודעים שזה לא באמת עובד". ויש גם כאלה שמנצלים את זה לשינוי תפיסתי
הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על העברת מעונות היום לפיקוח ותפעול משרד החינוך מעוררת תגובות מעורבות. בעוד שחלק מברכים על השינוי ב"שטח שהיה פרוץ לחלוטין כבר 70 שנה", יש הטוענים שמדובר בצעדים שלא יעזרו לשיפור המצב: "שום דרמה לא תצא מהסיפור הזה".
שרת השיכון יפעת שאשא-ביטון (כולנו), שהובילה בכנסת ה-21 את חוק המצלמות וחוק הפיקוח, בירכה על המהלך וחושבת שהוא נכון וישפר את המצב בפעוטונים.
"אנחנו מדברים בעצם על מהלך שמשלים את שני החוקים שקידמתי", אמרה בריאיון לאולפן ynet. "צריך לזכור ששטח המעונות היה שטח פרוץ לחלוטין במשך 70 שנה. זו החלטה נכונה, לאורך כל הדרך אמרנו שזה חייב לעבור ולחנות במשרד החינוך. צריך להתייחס אליהן כמסגרת חינוכית לכל דבר".
- אז למה חיכיתם כל כך הרבה זמן?
"היום חוק המצלמות נראה ברור ומובן לכולם. לפני שנתיים, כשהעליתי את זה לסדר היום, חטפתי מכולם. גם ההורים התנגדו להתקנת מצלמות בתוך הגנים. אחרי המוות הטרגי של יסמין וינטה, אנשים הבינו שיש פה איזשהו עניין. בסופו של דבר, המצלמות האלה עוזרות לנו לעקור מהשורש עשבים שוטים".
מנגד, נשמעים גם קולות שטוענים כי הפיקוח והמצלמות הם צעדים שלא יועילו. ח"כ לשעבר רחל עזריה (כולנו) טענה: "שום דרמה לא תצא מהסיפור הזה, לא יהיה שינוי משמעותי. המצלמות לא עזרו – הילדים חטפו אלימות. פיקוח? מה יעשו עכשיו? יקימו מנגנון בקרה שיסתובב ברחבי הארץ וייכנס לגנים בביקורת פתע? כולנו יודעים שזה לא עובד".
לטענתה, הפתרון היחידי הוא העברת תחום המעונים לאחריות המלאה של המדינה: "למה לא רואים אלימות בגני הילדים ובגיל שנתיים כן? כי תלוש המשכורת של העובדים במעונות ניתן על ידי הגננת שמפעילה את המעון, לכן האפשרות שהמטפלת והסייעת הנוספת ילכו להתלונן קטן מאוד".
"לעומת זאת, בגני עירייה, בגלל שהתלוש מגיעה מהעירייה או ממשרד החינוך ברור שאם רואים משהו הסייעת או הגננת מתלוננות", הוסיפה עזריה. "הגננת או הסייעת הנוספת שהתלוננה לא נשארת ללא עבודה. אם ההורים מתלוננים – הם לא נשארים ללא גן".
"הגיע הזמן לשינוי מחשבתי"
המעבר של מעונות היום ממשרד העבודה למשרד החינוך הוא גם הזדמנות, לפי חלק מהמומחים, לשינוי תפיסתי בכל הקשור לחינוך הגיל הרך.
"המעונות הוקמו כדי לתת אפשרות לאימהות לצאת לעבוד. מסכימים איתי שגמרנו עם התקופה הזאת?", שאלה באולפן יערה שילה, עובדת לשעבר במשרד החינוך ומנהלת מסלול למנהלות מעונות במכללת אפרתה.
"מדברים כל הזמן על המעבר מבחינה כלכלית וטכנית. אני רוצה לדבר על מעבר חינוכי", אמרה שילה. "להפוך את זה מקונספט של הורים שיוצאים לעבודה לנתינת מענה חינוכי לילד. אני חושבת שזו האמירה המנצחת ביותר שקרתה פה בזכות כל הפעילים, ההורים שקמו".
דוד הגננת המתעללת: "כל אחד יקבל מה שמגיע לו"
בתוך כך, הדוד של הגננת המתעללת כרמל מעודה, אמר היום: "כל אחד יקבל את מה שמגיע לו". בשיחה עם ynet אמר הדוד: "אני קודם כל צריך לטפל בילדים שלי, זה חשוב לי יותר מהכל". הוא הוסיף: "אנחנו לא יודעים כלום ולא קשורים לעניין, פשוט פגעו בנו גם רגשית וגם פיזית".
- יכולתם לראות על כרמל שזה משהו שעלול לקרות?
"אין לנו מושג. זה לא משהו שאנחנו יכולנו לדעת. אנחנו בקשר של מדי פעם 'שלום-שלום' וזהו".