אז כמה כסף בעצם אקבל כשאצא לפנסיה?
גיל הפרישה עלול להיות מדאיג מבחינה פיננסית. סכום צנוע יחסית שתקבלו מביטוח לאומי יצטרף לפנסיה שצברתם במהלך העבודה, אבל הכסף עלול לא להספיק. איך תגלו מה מגיע לכם? ואילו הטבות מעניקה המדינה בגיל הזה?
בשיתוף בנק הפועלים
מזל טוב, הגעתם לגיל פרישה. אחרי עשרות שנים מפרכות של עבודה קשה שאפשרה לכם להקים משפחה למופת, סוף סוף אתם יכולים להישען אחורה בכורסא, לקפוץ לחו"ל מתי שמתחשק לכם, ולבלות עם הנכדים מתי שרק רוצים (או שלא רוצים). עם זאת, כדי לשמר רמת חיים בפרישה הדומה עד כמה שניתן לזו שהייתה לכם במהלך עבודתכם, יש לבצע תכנון פנסיוני מעמיק.
- רוצים להצטרף לפרויקט "משפחה בצמיחה"? - לחצו כאן
ראשית, כדאי להכיר את מרכיבי ההכנסה החודשית שלכם לאחר הפרישה. זאת מורכבת משלושה חלקים עיקריים: הקצבה החודשית המתקבלת מביטוח לאומי, מהפנסיה החודשית שחסכתם לאורך שנות עבודתכם הארוכות והחיסכון הפרטי או ההשקעות שלכם.
לקצבה החודשית מביטוח לאומי זכאית כל אישה שעברה את גיל 65 וכל גבר שעבר את גיל 70. הקצבה הבסיסית ליחיד עומדת על 1,554 שקל לחודש לגבר או אישה מתחת לגיל 80, ועל 1,641 למי שעבר את גיל 80. הקצבה מחושבת גם על סמך שנות ותק בחיסכון לביטוח לאומי, ויכולה לצמוח בעד 50%. כלומר, קצבת הזקנה המקסימלית שיקבלו גבר או אישה מתחת לגיל 80 תעמוד על 2,331 שקל לחודש מתחת לגיל 80, ועל 2,461.5 שקל בחודש מעל לגיל 80.
החלק השני, והמשמעותי יותר בהכנסה החודשית לאחר פרישה, הוא הפנסיה החודשית. בישראל יש שני מסלולי פנסיה בסיסיים שרלבנטיים לפורשים בשנים הקרובות – פנסיה תקציבית ופנסיה צוברת. מי שהיה בר מזל כדי לקבל פנסיה תקציבית, יקבל פנסיה המשולמת מתוך תקציב המעסיק, המבוססת למעשה על שנות הוותק של העובד.
פנסיה צוברת, לעומת זאת, היא הנפוצה יותר בתקופה זאת. מדובר בסכום חודשי המבוסס על ההפקדות החודשיות של העובד ומעסיקיו במהלך שנות העבודה, בקופות פנסיה, קופות גמל או ביטוחי מנהלים. הסכום שמשולם לפורש לאחר היציאה לגמלאות מחושב על פי הסכומים שצבר בקרן, כולל הרווחים שאלו הניבו במסגרת ההשקעה.
עם זאת, רוב הפורשים לא עבדו במקום אחד לאורך כל שנות חייהם. ייתכן שמקום עבודה שעבדתם בו לפני 30 שנה הפריש לכם פנסיה לקופה אלמונית ששכחתם מקיומה, ועל כן כדאי לעשות הכול כדי למצוא ולמצות את כל החסכונות.
עד לפני כמה שנים הייתם צריכים לחייג ולאתר כל בוס שהיה לכם בעבר כדי לעשות זאת, אך לפני כמה שנים השיק משרד האוצר את "המסלקה הפנסיונית" – אתר המאתר עבור הפורשים את כל החסכונות בכלל קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים המוכרים בישראל. בלחיצת על כמה כפתורים, ובתשלום סמלי של 40 שקל, ניתן להזמין דו"ח חסכונות כולל – שיגיע אל הפורש תוך שלושה ימי עסקים.
לאחר שחישבתם את ההכנסה החודשית הצפויה שלכם הן מביטוח לאומי והן מהגוף הפנסיוני – והופתעתם או התאכזבתם – יש עוד שלב קריטי שישפיע על ההכנסה החודשית שלכם. מדובר כמובן במס, שממנו, כמאמר הקלישאה, נפטרים רק באמצעות המוות.
כן, גם קצבת הפנסיה החודשית שלכם מחויבת במס. עם זאת, בדרך כלל לא כל קצבת הפנסיה מחויבת במס, ובדרך כלל סכום הניכוי יעבור התאמות בהתאם לנקודות זיכוי שונות, פטורים כאלה ואחרים, ומדרגות מס הקבועות בחוק.
מדובר בנוסחה מורכבת שעשויה לחסוך לפורש סכום לא מבוטל לאורך שנות הפרישה, ועל כן מומלץ לקבוע בטרם הפרישה פגישה עם מומחה מס או יועץ פנסיוני המתמחה בפרישה ולהיעזר בהם כדי למצות את הזכויות המקסימליות המגיעות לכם.
מעבר לנוסחה הבסיסית המשפיע על כל פורש – והיא כאמור ביטוח לאומי, קופת הפנסיה והמיסוי – ישנתם משתנים רבים שישפיעו על ההכנסה החודשית של הפורש. בהם זכאות לפיצויים שונים המגיעים לשורדי השואה, פיצויי פיטורים, המצב הפיננסי של הפורש והמצב הקוגניטיבי והגופני שלו.
בנוסף, אזרחים ותיקים זכאים להנחות והטבות שונות שניתנות הן על ידי גופים פרטיים והן על ידי גופים ממשלתיים. כך לדוגמא, פנסיונרים זכאים להנחה משמעותית בתחבורה ציבורית, הטבות בתשלום ארנונה ומסי עירייה שונים ומבצעים שונים המאוגדים באתר "שלישי בשלייקעס", הוא מועדון צרכני שהוקם ביוזמת המשרד לשוויון חברתי עבור האזרחים הוותיקים.
פרויקט "משפחה בצמיחה" של "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף בנק הפועלים, חוזר בפעם השישית. במסגרתו ייבחרו חמש משפחות שמתמודדות עם קשיים או עם לבטים הנוגעים לתקציב שלהן. הן יספרו את סיפורן ויקבלו ייעוץ שיסייע להן לשפר את ההתנהלות הכלכלית.
הפרויקט יעסוק השנה בין השאר במה חשוב לדעת כשלוקחים משכנתה, ניהול העו"ש והמינוס, חינוך פיננסי לילדים ושליטה בכלים דיגיטליים לביצוע פעולות בנקאיות. המשפחות שייבחרו יספרו את סיפורן במוסף "ממון", באתר ynet וברשתות החברתיות.
מה מקבלים: המשפחות שיסיימו בהצלחה את הפרויקט יזכו במענק השתתפות על סך 20 אלף שקל בחסות בנק הפועלים.
איך נרשמים: משפחות שמעוניינות להירשם מוזמנות למלא את טופס ההרשמה עד 19 ביולי