תיעוד: דחיפות ומהלומות בדרך לבחינה הגורלית של חשבי השכר
מאות סטודנטים נאלצו לפלס את דרכם אל הדפים שבהם נכתב באיזה חדרים הם ייבחנו - וכעת הם דורשים פקטור לציון הסופי. "נשים בהיריון פחדו להיכנס", סיפרה אחת הנבחנות. לשכת רואי החשבון: "בוחנים ביסודיות". בעקבות הפרסום ב-ynet, הנבחנים יקבלו פקטור
דחיפות, צעקות וזעם: סטודנטים שנבחנו בחודש שעבר בבחינת חשבי השכר הבכירים של לשכת רואי החשבון האומה בירושלים טוענים כי התמודדו עם "שורה של כשלים ומחדלים" בטרם נכנסו לבחינה, שמתקיימת בארבעה מועדים בשנה. בעקבות הפרסום ב-ynet, מלשכת רואי החשבון נמסר כי הנשוא נבדק וכי הנבחנים יקבלו פקטור. תוצאות הבחינה כולל הפקטור יתפרסמו תוך עשרה ימים.
בתיעוד שהגיע לידי ynet נראים הנבחנים מצטופפים ונדחפים בסמוך לדפים שנתלו על הקיר, במטרה לדעת היכן בדיוק הם נבחנים. בימים האחרונים שיגרה קבוצה של כ-600 נבחנים מכתב חריף ללשכה בעניין תנאי הבחינה, שעלותה 400 שקל, ובעקבות פניית ynet בעניין הודיעה הלשכה כי היא שוקלת לקבל החלטה בעניין שתשפיע על הציון הסופי של הנבחנים.
הנבחנים, שדורשים פקטור לציון הסופי בעקבות הטענות, כתבו בפנייתם כי הסיטואציה אליה נקלעו בטרם החלה הבחינה "השפילה וביזתה", וגרמה להם ל"מפח נפש, לסטרס, לספוג דחיפות ומהלומות, לתשישות ולזעם, ואילצה לפתור את המבחן בתנאי פתיחה בלתי סבירים, גרועים ונחותים".
את מיקום הבחינה, כאמור, מגלים הסטודנטים באמצעות דפי A4 שתלויים על אחד הקירות. לשם כך, נאלצים מאות הנבחנים להצטופף ולדחוף זה את זה כדי להגיע בזמן למקום המדויק בו עליהם להיבחן. הנבחנים סיפרו כי "אנשים עטו בו זמנית לעבר הרשימות והתגודדו מולן בצפיפות בלתי אנושית. מטבע הדברים, במצב שבו מאות אנשים עומדים בתור ונדרשים לאתר את הרשימה המתאימה ואת שמם, התקדמות הדברים הייתה איטית ביותר. בלית ברירה, נאלצו אנשים, לרבות נשים בהריון, בעלי מוגבלויות או כאלו שאינם בקו הבריאות – לעמוד ממושכות במצב משפיל זה".
"זה היה משפיל מה שקרה שם", סיפרה אחת הנבחנות ל-ynet. "זו בחינה מאוד קשה שנמשכת ארבע שעות. למה אנחנו צריכים להתחיל את הבחינה בעייפות נפשית בגלל שאנחנו נאלצים להיאבק זה בזה כדי בסך לדעת איפה אנחנו נבחנים? הייתה שם צפיפות רצינית ונבחנים אחרים העידו בפניי שהראש שלהם ממש הוטח בקיר.
"נשים בהריון פחדו להיכנס לכאוס הזה מחשש שייפגעו בבטן", סיפרה הסטודנטית. "אחרי כ-25 דקות הם הבינו שיש שם בלגאן אחד מטורף. הם הסירו את הדפים ולאחר מכן נאמר לנו במגפון שהרשימות מתפצלות לשני חלקים, כדי שאנשים יוכלו לדעת איפה הם נבחנים וכדי לדלל את כמות האנשים ממקום אחד לשני מקומות".
עוד אמרה: "אם אנחנו משלמים באמצעות האינטרנט וזה מאוד מאורגן – למה השיבוץ למיקום הבחינה לא נעשה באותה דרך? למה אי אפשר לעדכן אותנו באמצעות סמס איפה בדיוק אנחנו נבחנים? גם המאבטחים היו בשוק. אנשים נכנסו לבחינה אחרי שהתחילה כי לא ידעו איפה הם נבחנים. זה היה מאוד לא מכבד, והתחושה הייתה שבגלל שהם הגוף היחיד שמנהל את המבחנים האלה וכל השוק בחוץ דורש את התעודות שלהם, אז הם מרשים לעצמם לעשות את זה איך שבא להם".
מלשכת רואי החשבון נמסר בתגובה: "הלשכה מקיימת במשך שנים רבות בחינות לחשבי שכר בכירים בבנייני האומה, המנוסה בעריכת אירועים מסוג זה. עד היום הסמיכה הלשכה במסגרת זו עשרות אלפי חשבי שכר בכירים. לשכת רואי החשבון שומרת על סטנדרטים מקצועיים גבוהים הן בפיקוח על תוכנית הלימודים, הן בבחינה עצמה והן בשמירה על הרמה המקצועית לאחר מכן.
"מיד לאחר הבחינה (וללא קשר לפניית הנבחנים) החלה הלשכה בבדיקה מעמיקה של ההתרחשות שקדמה לה על מנת לאתר את סיבותיה ולמנוע את הישנותה. באשר להשלכות הנטענות על תפקוד הנבחנים בבחינה, הלשכה בוחנת גם עניין זה ביסודיות, בין היתר בראי הישגי הנבחנים (לרבות בהשוואה לבחינות קודמות), ותפעל על פי תוצאות הבדיקה והשיקולים המקצועיים המנחים אותה".