שתף קטע נבחר

האם שתינוקה לפי החשד נחטף: "הרבנית איימה לאשפז אותי"

ברקע ההחלטה להתיר לפרסם כי נחקר חשד לפרשה בינלאומית של חטיפה וסחר בתינוקות, סיפרה באחרונה אחת הקורבנות כיצד נלקח ממנה בנה: "שמו אותי במרתף, לא אמרו לי שמתכוונים ליילד אותי ולמסור את הילד לאימוץ". הבן גדל במשפחה אחרת, האם זועקת ממוסד סגור: "תוציאו אותי מפה"

יעל וקובי ()
הורי התינוק יעל וקובי

הילד של יעל (שם בדוי) כבר בן יותר מארבע. שנתיים לאחר שפרסמנו את סיפורה, הוא גדל אצל משפחה אחרת וכלל לא יודע שנחטף מאמו בלידתו. היא, לעומת זאת, מאושפזת במוסד סגור, שלכאורה כלל אינו מתאים למצבה. "אני לא יודעת למה שמו אותי פה", סיפרה יעל באחרונה. אתמול (ד') התיר בית המשפט לפרסם פרטים בנוגע לחקירת המשטרה בחשד לחטיפת תינוקות שמוגדרת מבחינה משפטית "סחר בבני אדם".

 

בשיחה עם קרוביה, סיפרה יעל על מצבה הקשה והתחננה לעזרה. "בבקשה תוציאו אותי מפה", אמרה. "אין לי את החופש, אני לא לובשת מה שאני רוצה, לא נותנים לי לצאת החוצה. זה כמו כלא. העובדים כאן חסרי סבלנות ובעיקר משתיקים אותנו, נותנים לי תחושה שאני לא בסדר. הייתי מעדיפה להיות בקהילה פתוחה. הדבר שהכי מעצבן אותי זה שהאפוטרופוס לא דואגת לי. לא מזמן נפגשנו וכעסתי עליה כל כך שהיא הכניסה אותי לכאן, אבל העובד הסוציאלי בהוסטל דרש ממני לכתוב לה מכתב התנצלות".

 

כפי שפורסם בסדרת התחקירים ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", יעל, אז בראשית שנות העשרים לחייה, נישאה לקובי (שם בדוי) ויחד הם הביאו לעולם את בנם הראשון. לאחר מאבק תקדימי שנחשף על ידי יורם ירקוני ב"ידיעות אחרונות", מכיוון ששניהם לוקים בבעיות נפשיות, אישר בית המשפט שהילד יגדל אצל אחותו של קובי.

 

לפי כל התסקירים מאז, הילד אכן גדל בסביבה אוהבת ותומכת, ומתפתח היטב, כשהוריו הביולוגיים נפגשים איתו לעיתים תכופות. כשנה לאחר מכן, הרתה יעל שוב, וגם הפעם הוחלט שהתינוק יועבר עם לידתו לאחותו של קובי, שם יגדל יחד עם אחיו הבכור.

 

כשעדכנה משפחתו של קובי בדבר ההיריון, מינתה לה המדינה כאפוטרופסית את ס', רבנית ידועה מהצפון. זו, על פי התחקיר והחשדות, הוציאה אותה מהארץ במרמה, ולאחר שיעל ילדה - ס' העבירה את תינוקה לזוג חרדים.

 

"הכריחה אותי לחתום על מסמכים"

"שמו אותי בדירת מרתף", סיפרה יעל. "התחננתי שיחזירו לי את הדרכון שהיה אצל אחיה של הרבנית ס' שמתגורר בניו-יורק. הצלחתי ליצור קשר עם המשפחה של קובי דרך הפייסבוק, רק אחרי שמרוב ייאוש ניסיתי להתאבד שם ואשפזו אותי. הרבנית הכריחה אותי לחתום על מסמכים, ואיימה עליי שאם לא אעשה זאת יחזירו אותי לאשפוז. אף אחד לא אמר לי שמתכוונים ליילד אותי ולמסור את הילד לאימוץ".

 

יעל מספרת כי לפני הלידה היא עברה בין "משפחות מארחות" עד שהועברה לבית החולים. "ניסיתי לסרב", היא סיפרה. "אבל אמרו שיאשפזו אותי, אז לא הייתה לי ברירה".

 

לטענתה, גם לאחר הלידה היא הוחזקה במשך תקופה ארוכה במרתף, בלי כל יכולת לתקשר עם הסביבה. רק לאחר חודשים ארוכים הצליחה להימלט לרחובות וליצור קשר עם בני משפחתו של קובי.

הרבנית ס' ()
הרבנית ס'

"יעל ואני לא יודעים כלום לגבי הילד", סיפר קובי, לפני שהילד אותר. "אני לא מבין איך יכול להיות מצב שבמדינת ישראל תינוק נחטף לחו"ל ואף אחת מהרשויות לא עושה כלום כדי למצוא אותו. הרי ידעו שהוא עומד להיוולד, הרווחה עקבה ושלחה לנו מסמכים. הם לא יכולים להתכחש לזה. הם גם סיכמו שהילד ילך לאחותי, ואני דורש שיחזירו לנו אותו".

 

כעת יעל מאושפזת שוב, הפעם ללא הסבר מניח את הדעת. "למה אני צריכה להיות במקום עם בנות שהן מוגבלות שכלית?" היא שואלת בקול פגוע. המבקרים היחידים שלה הם בני משפחתו של קובי, בן זוגה. "כואב לראות שהמדינה מתעללת בה שוב ושוב", אמר אחד מהם. "הביקורים ממש קשים, הדיירים ברמת תפקוד נמוכה ונשמעות כאן בעיקר צעקות וחבטות. יעל לא סובלת מפיגור שכלי, היא גם יצאה לעבוד ומאוד נהנתה בעבודה".

 

עו"ד חוי קליין, מומחית לזכויות קטינים והוריהם שייצגה את משפחתה של יעל, אמרה: "במהלך השנים משרדי מייצג בתיקים של חטיפות ילדים ועוברים מבטן אמם על ידי מיעוט מאורגן ואכזרי שלא בהליכי אימוץ ואומנה כחוק. המשטרה והרשויות בישראל מכירים אותם היטב אבל בדרך כלל, גם אם הגיבו, עשו זאת באיחור רב. המיעוט הפושע מתנהל כמדינה ועל פי חוקים משלו, ואני קוראת לכל מי שנפגע לאסוף כוחות ולא להיכנע. טובת ילדכם נשמעת ונראית גם אם נדרשת לכך לחימה משפטית לא פשוטה".

עו״ד חוי קליין (צילום: סם יצחקוב)
"המשטרה והרשויות הגיבו באיחור רב". עו"ד קליין(צילום: סם יצחקוב)

אתמול התיר כאמור בית המשפט לפרסם לבקשת ynet וכלי תקשורת נוספים פרטים בנוגע לחקירת המשטרה בפרשה שמכונה "איפה הילד". לאורך השנים חידשה כאמור המשטרה פעם אחר פעם את צו איסור הפרסום בנוגע לפרטי החקירה. כתב אישום עדיין לא הוגש נגד אף אחד מהמעורבים וחלק מהמעורבים בפרשה העגומה הזו פעלו - על פי הערכות - בתום לב וללא מעורבות פלילית. כך למשל ההורים המגדלים היום את התינוק של יעל, שמבחינתם פעלו על פי החוק, ואימצו - להבנתם - תינוק שאמו ויתרה עליו כשהיא מודעת למעשיה.

 

בקיץ 2017 נחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי יעל הוטסה לחו"ל בחודש השמיני להריונה, נכלאה בדירת מסתור ותינוקה נמסר לכאורה למשפחה זרה. כל התהליך הזה אירע על ידי האפוטרופסית שמינתה לה המדינה, הרבנית ס' מהצפון. הרבנית, תושבת עיר בצפון, הייתה לפי החשד הרוח החיה מאחורי העברתה של יעל לחו"ל ומסירת התינוק להורים המאמצים.

 

ס' מונתה כאמור על ידי בית המשפט לאפוטרופוסית של יעל, וניצלה לפי החשד את מעמדה. מקורביה ממשיכים לטעון כי מדובר בצדיקה שביקשה להציל תינוק שעלול היה להתגלגל ברחובות.

 

הרבנית טענה בחקירותיה - ואף העידה על כך בבתי המשפט - כי לא הייתה מעורבת בהעברתה של יעל, וכי קרובי משפחתה העבירו אותה לשם לאחר תקופה של אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי, "כדי לפתוח שם דף חדש". לדבריה באותה עדות, לא ידעה מה עלה בגורלה ובגורל התינוק.

 

ההורים המאמצים הם ישראלים, שעברו בהצלחה את ההליכים במדינה שבה אומץ התינוק לקראת היותם הורים מאמצים. במדינה זו ניתן לאמץ תינוק באמצעות סוכנות אימוץ או באופן פרטי מול האם היולדת. העסקנית, כך מאמינים במשטרה, הגיעה אל ההורים, שניהם ממשפחות אמידות, באמצעות מתווכים.

 

הרבנית ס' יצרה את הקשרים אך לא הייתה שם בעת הלידה. בהמשך, כך מתברר, עלה חשד מצד בית החולים, כי האישה אינה כשירה נפשית. בשלב זה, הוזעקה הרבנית, שהייתה כאמור האפוטרופוסית של יעל, למקום. היא הגיעה עם המסמכים המשפטיים ושם הם תורגמו לשפה המקומית, בין היתר על ידי עורך דין שהינו קרוב משפחה של האם המאמצת – ואחד החשודים.

 

הוא אף כתב חוות דעת שלפיה ההליך תקין, ולאפוטרופוסית סמכות מלאה לבצע את ההליכים בשמה של האם היולדת, דבר שהניח את דעתם של היועצים המשפטיים בבית החולים. שלושה חודשים לאחר מכן אישר בית המשפט את האימוץ במדינה בה נולד התינוק, ובהמשך, לא ברור כמה זמן לאחר מכן, חזרו ההורים לישראל. מרכז החיים שלהם הוא בארץ, באחת הערים הגדולות במרכז.

 

בישראל מתנהל כיום דיון בבית הדין לענייני משפחה, בשאלה האם האימוץ חוקי, ולא פחות חשוב - האם התינוק יישאר בידי ההורים המאמצים.

 

ס' משוחררת בתנאים מגבילים  

חקירת המשטרה מבוצעת על ידי אנשי יחידה מרכזית תוך שיתוף פעולה עם המחלקה הבינלאומית במשטרה ועם גורמים משפטיים ברחבי העולם. במהלך השנה האחרונה אף נעצרו חלק מהמעורבים במהלך חקירתם, מתווכים ואנשי קשר ובראשם הרבנית ס'. כיום היא משוחררת בתנאים מגבילים.

 

"היא בנתה את כל המהלך הזה וכל האחריות עליה", אמר גורם המכיר את התיק. "היא שיקרה בבית משפט השלום, היא שיקרה בבית המשפט העליון. היא אמרה 'אני לא יודעת מה קורה, אין לי מושג איפה האישה ואיפה הילד הזה. אני לקחתי אותה למשפחה, שם שמתי אותה, והם המשיכו לדאוג לה'. בפועל זה לא נכון. בפועל היא הייתה אחראית על כל התהליך. היא הייתה במעמד שחרור הילד מבית החולים גם. היא נפגשה עם כולם. היא שילמה מכיסה בהתחלה על כל ההוצאות הראשוניות".

 

עורכי הדין יהלי שפרלינג ודורון נוי, שמייצגים את הרבנית ס', אמרו כי היא חפה מפשע ולא ביצעה אף אחת מהעבירות המיוחסות לה. לדבריהם, מדובר במסכת עלילות ושקרים של גורמים אינטרסנטים שעושים כל דבר כדי לפגוע בה. "זו לא סתם אישה נורמטיבית, אלא אחת שעסקה כל חייה בשיקום נזקקים ואנשים בעלי מוגבלויות, ושמה הולך לפניה בתחום. העובדה שבית המשפט מצא לנכון למנות אותה פעם אחר פעם לאפוטרופוס עבור אותם נזקקים. אנו בטוחים שמשטרת ישראל תעשה את עבודתה נאמנה, ובסיום החקירה תסגור את התיק נגדה".


פורסם לראשונה 10/07/2019 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים