כיפת ענק בצ'רנוביל: "לשמור על האנושות"
אחרי תשע שנות בנייה והשקעה של שני מיליארד אירו הציגה אוקראינה את כיפת הברזל שמכסה את כור מספר ארבע בצ'רנוביל. היא אמורה למנוע פליטת קרינה במאה השנים הקרובות: "מגנים על כדור הארץ מזיהום"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הכיפה המבודדת נחשבת למבנה המתכת הנייד הגדול בעולם. בנייתה הושלמה אחרי תשע שנים והשקעה של יותר משני מיליארד אירו. 45 מדינות השקיעו בפרויקט, דרך קרן מיוחדת של הבנק האירופי לשיקום ופיתוח.
גובהה של כיפת המתכת הוא 108 מטרים. היא מתפרשת לאורך 257 מטרים ושוקלת 36 אלף טונות. כיפת הענק יכולה לכסות את קתדרלת נוטרדאם בפריז. הכיפה המבודדת נועדה למנוע התפשטות של נשורת גרעינית, ולמנוע את התפוררות כור מספר ארבע – שחלק מחדר המכונות שלו קרס ב-2012.
נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי הגיע היום לסיור והתרשם מהכיפה. בטקס בצ'רנוביל אמר זלנסקי שהכיפה "נוצרה במאמצים משותפים של עשרות מדינות כדי להגן על האנושות וכדור הארץ מזיהום רדיואקטיבי".
קרן השיקום והפיתוח שהייתה אחראית לפרויקט מסרה שכיפת המתכת חזקה מספיק כדי לשרוד סופת טורנדו. היא נבנתה במטרה להחזיק מאה שנים. הטקס נערך השבוע למרות שהכיפה הוצבה מעל הכור כבר ב-2016 – כשעוד הייתה בזמן הבנייה. הכיפה היא תחליף למבנה הבטון שנבנה במהירות אחרי האסון.
אחרי האסון הגרעיני בצ'רנוביל פונו 350 אלף בני אדם שהיו ברדיוס של עד 30 ק"מ מהכור. האזור היה בלתי מיושב כמעט לגמרי, חוץ מ-150 קשישים שחזרו לבתיהם למרות האיסור. הרשויות טוענות היום שהאזור יהיה בטוח למגורים בעוד 24 אלף שנה.