צה"ל ירה למוות באיש חמאס בגבול עזה: "לא יעבור בלי תגובה"
הזרוע הצבאית של חמאס מאיימת כי "ישראל תישא בהשלכות על מעשיה" לאחר שאיש מנגנוני הביטחון נהרג מאש צה"ל ליד בית חאנון. צה"ל: חיילים ירו כדי להרחיק שני חמושים שהתקרבו לגדר
כוח צה"ל ירה למוות הבוקר (יום ה') בפלסטיני שהתקרב לגדר המערכת בצפון הרצועה. כך דיווחו בזרוע הצבאית של חמאס, שאיימה: "אנו מבהירים שהירי לא יעבור בלי תגובה וישראל תישא בהשלכות על מעשיה". מצה"ל נמסר כי לוחמים זיהו שני חמושים עזתים שהתקרבו לגדר הגבול בצפון הרצועה, וירו כדי להרחיקם.
לפי הדיווחים בעזה, ההרוג מהירי ליד בית חאנון הוא איש מנגנוני הביטחון של חמאס, בן 28. הזרוע הצבאית טענה כי "ישראל ירתה במכוון באחד מהפעילים שלנו במהלך מילוי תפקידו. אנו עורכים בדיקה והערכה לפשע הזה".
במקביל, משלחת בכירה של המודיעין המצרי ובראשה סגן ראש המודיעין המצרי איימן בדיע צפויה להיכנס לרצועת עזה הערב או מחר בבוקר דרך ישראל לדיונים עם הנהגת חמאס על הבנות ההסדרה מול ישראל ועל ניסיון להתניע מחדש את מאמצי הפיוס עם פתח. הביקור תוכנן מראש ואינו קשור לתקרית הבוקר. עם זאת, הוא עשוי להשפיע על תגובה או איפוק של חמאס למותו של איש מנגנוני הארגון.
קודם לכן ייפגשו חברי המשלחת היום עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ובכירי פתח ברמאללה. המשלחת גם צפויה בביקורה לערוך פגישות בישראל עם בכירי מערכת הביטחון.
ביום שני הודיע דובר צה"ל כי במהלך בניית המכשול התת-קרקעי בגבול רצועת עזה נחשף תוואי מנהרה נוסף. המנהרה התגלתה בצד הישראלי של גדר המערכת, או בקרבתו, בדרום הרצועה. בצה"ל ממשיכים לחקור את התוואי שלה ולאסוף את נתוניה.
גילוי המנהרה מצביע על נחיצותו ויכולותיו של המכשול התת-קרקעי החדש. באזור שבו התגלתה, התגלו והופעלו מנהרות טרור רבות ב-20 השנים האחרונות. בשלב זה מסתמן כי מדובר בתוואי של מנהרה ישנה ולא כזו שנחפרה לאחרונה או שהייתה מיועדת להפעלה על-ידי חמאס בתקופה הקרובה.
יו"ר המועצה, גדי ירקוני, אמר לאחר חשיפת המנהרה כי "מאז צוק איתן אנו זוכים למעטפת הגנתית מערכתית ומקיפה שמוכיחה את עצמה, המכשול מפני איום המנהרות וכיפת ברזל. המכשול אשר נבנה במהירות לאורך הגבול מסכל את איום מנהרות הטרור ואת אירועי החדירה. ההגנה הזאת מאפשרת לנו להשקיע בפיתוח, צמיחה וקליטה ביישובים ובזה אנו עוסקים. אנו יודעים שצה"ל פועל גם מול טרור הבלונים וסומכים שגם לכך ידע לתת פתרון מלא".
המכשול התת-קרקעי בגבול הרצועה, שהעבודות לבנייתו הביאו כאמור לגילוי המנהרה בגבול, מפותח בעקבות היעד המרכזי שאותו הציב הדרג המדיני לצה"ל, אחרי הניסיון המר של המבצע מלפני חמש שנים: חיסול המנהרות ההתקפיות של חמאס שחצו אל שטח ישראל. משרד הביטחון הוציא לפועל בהאצה רבה את פרויקט ה"מכשול", שבעזרתו נוצקו אל בטן האדמה עשרות מטרים של בטון עם טכנולוגיה מתקדמת שביכולתה לזהות חפירת מנהרות.
כיום, יותר מ-30 ק"מ של חומת בטון (מתוך קרוב ל-70 ק"מ) הוקמו בעומק האדמה, ובמקביל נבנית גדר עילית מסיבית לאורך הגבול. הפרויקט צפוי להסתיים בסוף השנה או במחצית השנה הבאה, ועם התקדמותו הופחת במידה רבה החשש של תושבי עוטף עזה מפני איום המנהרות.
גילוי המנהרה התרחש על רקע הבנות הרגיעה, שעליהן סוכם בסוף החודש שעבר. אחרי כ-100 שריפות שפרצו בעקבות בלוני תבערה שהופרחו מהרצועה, גורם ישראלי אישר אז שנחתם הסכם רגיעה, אך ציין כי "אם חמאס לא יעמוד בהתחייבות - ישראל תחזיר את הסנקציות".
"המדינה נתנה לחמאס לנצח אותי"
במקביל, חברי ועדת החוץ והביטחון ירדו היום לסיור בעוטף עזה ושמעו דברים קשים מתושבים, מבעלי עסקים ומראשי מועצות. ניר שוחט, בעל מסעדה בשדרות, אמר לחברי הוועדה בקיבוץ סעד: "הקמנו עסק, ואנחנו מרגישים שהונו אותנו כי הבטיחו סיוע. אני לא מצליח לסגור את החודש. אני לא מצליח לממן את הפסדי הטרור. איבדנו את המוטיבציה. מדינת ישראל נתנה לחמאס לנצח אותנו. המדינה לא נותנת לנו ביטוח".
שוחט הוסיף: "אני חי פה כבר 12 שנים, וחושב שצריך להפסיק לטפל באזור הזה בסיוע של 'הסכמות', כי על הכול מסכימים איתנו. מסכימים שצריך לסייע בביטחון, במיגון, בחינוך ובתרבות, אבל בפועל מתעסקים בדברים אחרים - העניין בעכו או שדה התעופה באילת. אנחנו מתמודדים עם טרור, לא עם בעיה מדינית ארצית, וצריכים לקבל התייחסות מתאימה. ברגע שפוגעים בכלכלה, פוגעים במרקם החיים.
"אני מבין שהפתרון אינו פשוט, והחמאס רשם הישג מדהים כששמו את כל הילדים שלנו במרכז חוסן, אבל אסור לתת להם לרשום הישג גם בזירה הכלכלית. מה יקרה לכל האנשים שעוד בוחרים לגור ולעבוד פה? נזלזל בעוד מסעדן פשוט משדרות כי אולי יבוא מישהו אחר? לא יבוא אף אחד אחר, כי אין עוד משוגעים שישקיעו את הכסף שלהם בעיר הזו".
ראש מועצת חוף אשקלון איתמר רביבו אמר בדיון: "אני לא מצליח לקבל מענה ממשרדי הממשלה בשגרה. הבת שלי נפגעת חרדה, היא בת 12. מדי ערב היא מתחילה לבכות ככה סתם, ללא סיבה". ראש מועצת שדות נגב תמיר עידאן: "משפחות מהעוטף חוששות לפנות למרכזי החוסן כי הן חוששות מתיוג שלילי, מתביישות לומר שהן זקוקות לעזרה".
ראש העיר שדרות אלון דוידי תקף את נציגי משרד הביטחון ופיקוד העורף: "אין לכם שום תוכנית למיגון המרחב הציבורי בעיר שדרות שגדלה מדי שנה באלפי תושבים חדשים. מיליארדי שקלים לטובת מכשול יש למדינה אבל תקציב למחסה מפני רקטות להגנה על התושבים - אין". הוא קרא לחזור למבצע כמו צוק איתן כדי להחזיר את ההרתעה: "פעולות קצרות לא משיגות תוצאות. אנחנו בונים כיום 6,000 יחידות דיור, אבל למדינת ישראל אין תוכנית לספק להן מיגון במרחב הציבורי. התושבים בסכנה".
ראש מועצת שער הנגב אופיר ליבשטיין אמר כי "בין סבב הסלמה לסבב הסלמה אנחנו לא מצליחים למלא את עצמנו בכוחות. הילדים נמצאים כאן באתגר רציני. הפכנו למוצב קדמי. לא נסכים להיות עכברים בתעלות. מצד אחד אנחנו בצמיחה, מצג שני אנחנו בקושי אדיר".
בסיור באשקלון הגיב נתניהו לטענות: "הזמנתי את ראשי הרשויות של עוטף עזה לאשקלון לפני כשבועיים באוגדת עזה, בא תומר גלאם שהוא ראש עיריית אשקלון ואמר אנחנו סובלים כמו העוטף, אנחנו צריכים עזרה. ביקשתי לקבל מפה של העוטף, וראיתי שאשקלון באמת זהה, צריך לעזור. אז באנו לתת פתרון למרכזי החוסן שאנחנו כבר החלטנו עליהם, זה ייצא לפועל תוך כמה ימים, פתרון ראשון. שנית, נשדרג את כל שאלת המיגון לסטנדרט הרבה יותר גבוה, זה הדבר השני. הדבר השלישי, אמרתי לך, אני לא יכול לפרט, אנחנו נערכים לצד ההתקפי, בתחבולות תעשה לך מלחמה - לא יכול לפרט. אשקלון צריכה לקבל עוצמה כלכלית ואנחנו מנועים כרגע מלחוקק או לקבל החלטות בממשלה. אני רוצה לעזור לכם בהקלות המס, אתם עיר גדולה, עיר שנמצאת צמוד לחופי עזה ואני רוצה לעזור לכם בעזרה מיוחדת במסים".