שתף קטע נבחר

הכירו את מקצועות העתיד של ההייטק

כל פעם מחדש מופיעה כותרת על משרות ותחומים שלמים שעומדים להיות מוחלפים על ידי רובוטים. מי שמתעניין בהייטק או עובד בענף - לא יופתע לגלות שיש מקצועות הנמצאים בירידה, ויש כאלו הנמצאים בצמיחה מואצת. מה כדאי ללמוד עכשיו, כדי להיות המובילים בענף ההייטק של המחר? ואיך משתנה אופן ההכשרה בעזרת טכנולוגיות מתקדמות?

בשיתוף ג'ון ברייס

 

נתחיל בתחזית שלא כולנו נשמח לשמוע, ככל הנראה: "אלו שחוגגים היום 20, יחיו עד 110-120, הקריירה שלהם תהיה ארוכה יותר, הם יעבדו כנראה עד גיל 85, ויהיו להם כמה וכמה קריירות. כתוצאה מכך, המודל הקלאסי של לימודים-עבודה-פנסיה, יהיה עניין של העבר. ובעקבות קצב התחדשות הידע, נצטרך ללמוד דברים חדשים כל הזמן", אומרת מנהלת יחידת החדשנות של חברת מטריקס, יהלי אדמתי.


 

עולם הטכנולוגיה הוא אולי תחום הידע שמתפתח בקצב הכי מהיר. אז מהן המגמות הנוכחיות בתחום? ומהן הדרכים בהן כולנו נלמד ממש בקרוב? שוחחנו עם כמה מהמומחים בתחום.

 

- אז מה השינויים הגדולים שצפויים לנו בתחום הלימודים?

"המערכת האקדמית הקלאסית עומדת בפני משבר מאוד גדול", אומרת אדמתי. "ממש לאחרונה, אפילו אוניברסיטת העילית הארוורד דיווחה לראשונה על ירידה בביקוש לתארים. המודלים הקלאסיים נשענים על הצורך של המאה ה-19 והמהפכה התעשייתית - לשנן הרבה חומר. היום אנחנו כבר לא צריכים פועלים טובים, אלא פותרי בעיות יצירתיים".

לימודים (צילום: shutterstock)
"המודל הקלאסי של לימודים-עבודה-פנסיה, יהיה עניין של העבר". סטודנטים לומדים. (צילום: shutterstock)

לדבריה, "גם אם נבוא בעתיד לכיתות, יהיו 3 רמות של כיתות: מפגש פיזי, מפגש וירטואלי עם כל התלמידים, ורמה שלישית של זמינות מלאה לצפייה בשיעור מול דמות וירטואלית שתעזור לנו ללמוד. הלימודים ישתמשו במציאות רבודה, ויגיעו אלינו לכל מקום", אומרת אדמתי.

 

- איך הטכנולוגיה תעזור להתאים את הלימודים אלינו?

"נכון להיום, כשכל התלמידים מגיעים לכיתה, התהליך הלימודי מתכוונן לממוצע. כלומר, המוכשרים משתעממים, והחלשים נגררים מאחור. בעתיד המאוד קרוב, נתחיל להשתמש בבינה מלאכותית (AI) כדי לעקוב פיזית אחרי הלמידה שלכם ולהבין מה קצב הקליטה שלכם- ואז, כשתגיעו הביתה שיעורי הבית יהיו מותאמים אישית לכם בלבד".

יהלי אדמתי, מנהלת יחידת החדשנות של מטריקס (צילום: יח
יהלי אדמתי, מנהלת יחידת החדשנות של מטריקס(צילום: יח"צ)

לדבריה, תכנית הלימודים המותאמת לא תקשה עלינו יותר מידי, משום שאחד הדברים החשובים בתהליך למידה, הוא תחושה של הישג, ולא של כישלון. "האינטרס של ה-AI הוא שנרגיש שאנחנו מצליחים בלימודים, עם תמהיל של התקדמות וסיפוק שייתנו אנרגיה נפשית להתמודד עם הדברים הקשים", אומרת אדמתי. "בנושאים הקשים, ייבנה סולם התקדמות מתאים שלא גורם לתסכול, אלא רק לתחושת הישג".

 

בנוסף, בכל רגע נתון יהיה ניתן לתקשר עם המורה הפרטי שלכם, לשאול שאלות ולתרגל איתו. "הטכנולוגיה תעזור למורים להעריך את כל התלמידים בכיתה, ולקבל החלטות בהתאם, כמו חלוקה של הכיתה לכמה קבוצות, כדי להגדיל את האפקטיביות. אנחנו משילים מהמורים את התפקידים הטכניים, כמו בדיקת עבודות, ומאפשרים להם להתמקד בדברים החשובים, וכך התלמידים מקבלים יותר תמיכה".

לימודים (צילום: shutterstock)
"היום אנחנו כבר לא צריכים פועלים טובים, אלא פותרי בעיות יצירתיים".(צילום: shutterstock)

- איך ההתאמה האישית תעזור לי בתור סטודנט?

"אם קורס כלשהו לוקח 3 חודשים, אבל אני אוכל להגיד למועמד שהוא יכול להצליח תוך חודש וחצי, זה יקל על מקום העבודה לאפשר לו לצאת לקורס, ויאפשר לעובד להכשיר את עצמו בכל פעם בנושאים ממוקדים, מבלי לבזבז זמן מיותר", אומרת אדמתי.

 

הפתרון, לדברי אדמתי, הוא גיימיפיקציה של מטלות. "תארו לכם שהופכים את כל הלימודים לסוג של משחק. גם הבחינות יהיו משחק", היא מתארת. "כל הלחץ הנפשי שקשור ללמידה יורד בצורה דרמטית. התלמיד נהנה ממשוב חיובי - הוא רק הולך קדימה וצובר, וזה חשוב, כי הפחד מהפסד גדול בהרבה מההנאה ברווח. כולם מתקדמים, וכל אחד בקצב שלו".

 

- ואיך כל זה משתלב עם שוק העבודה העתידי?

בכל הנוגע לשוק העבודה, בעקבות הקריירה הארוכה יותר, כולנו נעבוד במספר מקצועות וקריירות, וכל הזמן נצטרך ללמוד. "העובד של העתיד הקרוב יהיה 'לומד-עד' ", אומרת אדמתי.

לימודי תכנות ואינטרנט (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"בעזרת התאמה היפר-אישית, גיימיפיקציה וצורך בעדכונים מהירים של תכני הלימודים, נעבור מתארים אקדמיים לננו-תארים של כמה חודשים", אומרת אדמתי. "זה משמעותי, כי המבוגרים של היום חושבים לעצמם 'למה בזבזתי 10 שנים על לימודים?' ובהמשך נעבור למודל בו 'מבזבזים' רק חודש וחצי, וגם יודעים יותר בוודאות שההשקעה משתלמת".

 

לדבריה הידע הקיים מתחדש בקצב שיא - ולא ירחק היום בו יגידו לנו שתואר ראשון, שני ודוקטורט - כל ההשקעה האדירה, הזו, פשוט לא מספיקה. "אנחנו בצומת של התפתחות כל-כך מואצת של כל הטכנולוגיות, וחייבים לעקוב אחריה מקרוב". החדשות המשמחות, עבור צעירים וגם מבוגרים, הן ש"כמות המקצועות החדשים שנולדים ברגעים אלו בעולם הטכנולוגיה - היא מעבר למה שהדמיון שלנו יכול בכלל להכיל".

 

הגורמים שיקבעו את מקצועות העתיד בהיי טק

"באופן כללי, כל מקצוע שקשור לעבודה ידנית ולא אוטומטית, נוטה להיות בירידה", אומר רוני קרן, CTO מכללת ג'ון ברייס הדרכה. "מכאן אפשר להסיק את התחומים שנמצאים בעלייה: QA אוטומטי, תשתיות אוטומטיות". בנוסף, קרן מציין כי אם בעבר היה אפשר ללמוד 'פיתוח מונוליטי', כלומר פיתוח הקשור לצד אחד של המוצר, "היום החברות מחפשות אנשים שיודעים את שני התחומים, הנקראים מתכנתי Full Stack, משום שצורת הפיתוח השתנתה".

 

כאשר מדובר על בדיקת תוכנה (QA), קצב השינויים כה מהיר, כך שנכון להיום, אם אנשים יקבלו את המשימה, הם יבצעו אותה לאט מידי, יתעייפו ועלולים לבצע טעויות. "זו הסיבה לכך שמכניסים מחשוב במקום אנשים", אומר קרן. "אם פעם האדם היה מבצע את הבדיקה, היום הוא כותב את ההוראות שמאחורי הבדיקה, והמחשב מבצע אותה בפועל. כל זה נובע מהדרישה לתוצאות במהירות גבוהה יותר".

 

בעקבות הצורך בהוצאה מהירה מאוד של דגמים ותוכנות, "אם אתה לא עומד בקצב של עולם הטכנולוגיה, המתחרים יעקפו אותך. לכן יש צורך בכלים אוטומטיים שיאיצו את התהליך ויהפכו אותו לאמין יותר", לדברי קרן.

לימודי תכנות ואינטרנט (צילום: shutterstock)
לימודי תכנות ואינטרנט(צילום: shutterstock)

גם בתחום ניתוח היקף הנתונים העצום, המכונה Big Data, היום אנחנו נותנים למחשב ללמוד לבד. "זה Machine Learning, בעצם. כל מה שבן אדם לא מסוגל לעשות בזמן סביר ובלי טעויות", אומר קרן. "מי שעוסק בתחום ה-BI

 (Business Intelligence) , למשל, יעבור לכיוון של למידת מכונה, Data Science. אלו העובדים שאומרים למחשב מה ללמוד, ואז להסיק מסקנות ולתקן את מה שצריך".

 

קרן מביא לדוגמה את העובדה הבאה: "חברת אפל ידעה כבר לפני עשור אילו דגמים של אייפון היא עומדת להוציא, ובאיזה קצב, פחות או יותר". לדבריו, החברות הופכות את הצרכנים למכורים לדגמים ופיצ'רים חדשים, וכך הן עושות יותר כסף. "עובד ההייטק הוא זה שגורם לכך לקרות", מסביר קרן.



רוני קרן, CTO מכללת ג'ון ברייס הדרכה.  (צילום: יח
רוני קרן, CTO מכללת ג'ון ברייס הדרכה. (צילום: יח"צ)

- איך בכל זאת שומרים על המקום שלנו בשוק העבודה?

קרן מבהיר כי על מנת לשמור על ידע רלוונטי, עדכני ועם מבט לעתיד, כל עובד צריך לפתח את הידע בתחום הידע בו הוא מסתקרן ומתעניין כל העת. "מי שלא ילמד בקורסי המשך של התחום שלו, רוב הסיכויים שלא תהיה לו עבודה בקרוב".

 

למרבה השמחה, המצב הנוכחי גם גורם לחוסר של אלפי משרות בתחומים הצומחים. "היתרון של מי שיכשיר את עצמו בתחומי העתיד כבר עכשיו, לפני שכולם מתעוררים, הוא שהוא יהיה גבוה בפירמידה שהולכת ונבנית. זה ייצור יתרון בשוק, אטרקטיביות, יאפשר לצבור ניסיון מוקדם ככל האפשר בתחומי העתיד", אומר קרן.

 

מוטי חדד, מנהל מכללת ג'ון ברייס הדרכה (צילום: יח
"המקור הכי חשוב לידע וזיהוי מגמות בימינו הוא החברות המובילות בשוק ההיי-טק", מוטי חדד, מנהל מכללת ג'ון ברייס הדרכה(צילום: יח"צ)

"המקור הכי חשוב לידע וזיהוי מגמות בימינו הוא החברות המובילות בשוק ההיי-טק", מוסיף מוטי חדד, מנהל מכללת ג'ון ברייס הדרכה. "בתי ספר שאחראים על הדרכות והכשרות בחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם נתקלים בזמן אמת בדרישות של השוק לעתיד העומד לבוא. לאחר מכן, החומרים העדכניים מועברים במסלולי ההכשרה וההסבה לקהל הרחב, כדי להכשיר את הבוגרים לקראת מחר, ולא לאתמול".

 

בשיתוף ג'ון ברייס

 

לפנייה לכתב/ת
מומלצים