שתף קטע נבחר

סערת פרץ ושינוי הנטייה: מורה נבוכים לטיפולי המרה

לפי ההערכה, טיפולי ההמרה הראשונים נעשו בישראל כבר בראשית דרכה. מי עורך אותם, מה הגישה הרפואית ומי טוען ש"אפשר להשתנות"? וגם: עדות מטלטלת מחדר הפסיכולוג שאמר בפגישת ציפיות לטיפול המרה: "לא נולדים ככה"

 

ישיבת ממשלה (צילום: נעם ריבקין פנטון,פלאש90)
שר החינוך רפי פרץ(צילום: נעם ריבקין פנטון,פלאש90)

שר החינוך ויו"ר הבית היהודי רפי פרץ עורר סערה ביממה האחרונה בעקבות הבעת תמיכתו בטיפולי המרה, אולם במה בדיוק מדובר? על מה המחלוקת? ומי מוביל את הטיפולים?

 

טיפולי המרה הם שם כולל לניסיונות לשינוי נטייה הומסוקסואלית של אדם. מי שעורך אותם הם מטפלים אלטרנטיביים, פסיכולוגים ורבנים.

 

הרב שמואל אליהו: ניתוחים לשינוי מין – המרה שצריך לאסור בחוק

 

 

יש לשער, כי הטיפולים הראשונים של השיטה השנויה במחלוקת התבצעו בישראל כבר בראשית דרכה. ארגוני בריאות בארץ ובעולם יוצאים נגד הטיפולים, שלפי מחקרים מצביעים על חוסר יעילות והגברת דיכאון, חרדה ואובדנות.

 

על רוב המקרים לא קיים מידע מבוסס מפני שהם מתרחשים בדרך כלל בקהילות סגורות. לכן גם קשה להעריך את היקף התופעה.

 

הגישה הרפואית 

ד"ר רותי גופן, יו"ר החברה לרפואת להט"ב, אמרה ל-ynet כי "האמירה של פרץ מבישה ונאמרה מפי השר שאמון על חינוך ילדים ובני נוער, כולל בני נוער להט"בים, שמגלים את המיניות שלהם וצריכים לשמוע אותו מסביר על טיפולים שגם נמצאו כלא יעילים ועלולים להיות מסוכנים מכיוון שהם מגבירים דיכאון, חרדה ואובדנות. זה חמור מאוד ולא יעלה על הדעת".

 

בתחילת 2019 פורסם נייר עמדה של ההסתדרות הרפואית, שקובע כי אסור לרופאים לבצע טיפולי המרה או להפנות לטיפולים אלו. בנייר העמדה נכתב: "יש סכנה מיוחדת בהפניית ילדים ובני נוער לטיפולים לשינוי הנטייה המינית.

ד
"הטיפולים עלולים להגביר דיכאון". ד"ר גופן

מסקירת ספרות מקיפה ומניירות עמדה של ארגונים נוספים עולה הסכמה כי אין מקום לאף טיפול המבוסס על ההנחה שהומוסקסואליות היא מחלה או הפרעה הדורשת טיפול. הטיפולים לשינוי הנטייה המינית לא נמצאו כיעילים והם אף עלולים לגרום לנזקים נפשיים ובהם חרדה, דיכאון ואובדנות".

 

אם רופא עובר על ההנחיה - ניתן להגיש נגדו תלונה לוועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית. זו עלולה להטיל עליו סנקציות, החל נזיפה והתראה ועד שלילת חברותו בארגון.

 

לדברי ד"ר גופן, "מדובר בטיפולים לא יעילים שעלול להיות בהם סיכון בדמות הגברה של דיכאון, חרדה ואובדנות. לכן ההסתדרות הרפואית ממליצה לא להשתתף ולא לקיים טיפולים כאלו שעלולים להיות מסוכנים, בוודאי כשמדובר בילדים.

 

"ארגוני בריאות בכל העולם הוציאו ניירות עמדה נגד הטיפולים האלה, וכך גם ארגונים ישראליים. ב-2014 אימץ משרד הבריאות את נייר העמדה של הסתדרות הפסיכולוגים נגד טיפולי המרה. יש על הנושא הסכמה גורפת שהטיפולים לא יעילים ועלולים להיות מסוכנים".

 

 

ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל, אמר בהתייחסו לדבריו של הרב פרץ בנושא כי "מדאיג ששר החינוך של מדינת ישראל לא רק שמתבטא בעד תופעת טיפולי ההמרה אלא אף מעיד על כך שביצע אותן בעצמו. כפי שקבעה ההסתדרות הרפואית, איגוד הפסיכיאטריה בישראל ואיגודי רופאים רבים נוספים בישראל ובעולם - אין טיפול שיכול להמיר את האוריינטציה המינית של אף אדם.

 

"טיפולי ההמרה שמתיימרים לשנות אוריינטציה מינית, לא רק שהוכחו מדעית שהינם חסרי תועלת, הם מהווים סכנה, ומסבים נזק חמור לנפשו של המטופל בעצם תחושת הכשלון ועלולים להוביל עד להתאבדות. שר החינוך, בהתבטאותו האומללה בעד טיפולי המרה מסכן את חייהם של אנשים רבים. עליו לחדול מלהתיימר להיות מטפל, לקחת אחריות על אמירתו, להתנצל עליה ולפעול כדי שאף אדם בישראל לא יעבור טיפולי המרה".

ד
"אין טיפול שיכול להמיר את האוריינטציה המינית". ד"ר פישל(צילום: אביטל זימט)

הסתדרות הפסיכולוגים פנתה אמש במכתב פתוח לשר פרץ שבו נכתב: "היינו רוצים להבהיר שמתוך ניסיוננו המחקרי והקליני, דבריך עומדים בסתירה גמורה למציאות הנפשית והחברתית הקשורה לסוגיית גיבוש והשלמה עם נטייה מינית בגיל ההתבגרות. מדובר בפרקטיקה בעלת השלכות חמורות ומסוכנות על בריאותם הנפשית של מתבגרים ומתבגרות, שנחשפים למכלול המסרים והטכניקות המוכרות כטיפולי המרה.

 

"מחקר מדעי וניסיון קליני עשירים הוכיחו לאורך עשרות השנים האחרונות, שהנחשפים לטיפולי המרה נמצאים בסיכון לפיתוח הפרעות נפשיות חמורות, כגון דיכאון, הפרעת דחק פוסט טראומטית, התנהגויות פגיעה עצמית והחמורה מכולן - אובדנות".

 

עוד נכתב בפניית הסתדרות הפסיכולוגים: "לצערנו, התבטאויות כמו זו שהשמעת מסכנות אלפי בני ובנות נוער אשר חווים קושי סביב סוגיות של משיכה וזהות מינית, זאת מכיוון שהינך איש ציבור. מעמדך הרם נושא עמו אחריות רבה. אנו מפצירים בך לפגוש אותנו לשיחה מעמיקה ורצינית שבה נוכל לחלוק את הידע המקצועי שתחום הפסיכולוגיה צבר לאורך עשרות שנים. מתוך אמונה ותקווה שתוכל להשתמש בכוח שיש בידך לעשות טוב ולא להזיק".

 

עמדת התומכים בטיפולי המרה

הרב שלמה אבינר, ממובילי "עצת נפש" העוסק בטיפולים הללו, הסביר במאמר האתר הארגון את תפישתו, שלפיה אם ריבונו של עולם מצווה את ברואיו ללכת בדרכיו הטובות - סימן ש"יש אפשרות להשתנות ולחדול מן הנטייה אל האיש, ולהגיע למשיכה טבעית אל אישה ולהתחתן, להקים משפחה ולחיות חיי זוגיות מלאים באושר".

 

"נטייה הפוכה אינה אובססיה, אינה התמכרות, אינה מחלה תמידית, אלא בעיה שניתנת לפתרון", הוסיף הרב אבינר, "כמובן ייתכן שלאותו בחור עם נטיות הפוכות, יש עוד תסבוכות פסיכולוגיות, שאף הן צריכות פתרון, אך אין זה ענייננו כאן".

 

לדבריו, בתום הטיפול "הבחור חוזר להאמין בעצמו, הוא חוזר להרגיש נורמלי, בונה בית, אוהב את אשתו, אשתו אוהבת אותו, נולדים להם ילדים מאושרים. הוא מרגיש שהוא יצא ממצרים, מן המצרים האישיים הנוראיים שלו. בחסדי השם הוא בן חורין... לפעמים אני פוגש זוג מחייך עם ילד קטן ועוד תינוק בעגלה, והם אומרים לי: זה בזכות 'עצת נפש'” .

הרב אבינר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרב אבינר(צילום: גיל יוחנן)

שי ברמסון, סגן יו"ר "חברותא - הומואים דתיים", היה שם. "בתור ילד בן 13 וחצי כבר הבנתי שאני שונה, ורציתי לעשות עם הנטייה שלי משהו. רציתי להיות בסדר מבחינה דתית, בסדר עם הקדוש ברוך-הוא, רציתי להמשיך לחיות בקהילה שממנה הגעתי, רציתי להמשיך להיות דתי", סיפר היום ברמסון לאולפן ynet.

 

דרכו של ברמסון הייתה רצופת קשיים בעקבות טיפולי ההמרה שעבר כנער. דברי השר פרץ החזירו אותו לשנים שהיה מעדיף למחוק: "אלה טיפולים שעברתי בעצמי, שחברים שלי עברו. והם גרמו לנו רק להגיע למקומות מאוד נמוכים: לדיכאונות, לאובדנות. מדובר בטיפולים שנפסלו בחוות דעת מקצועיות של האיגודים של הפסיכיאטריים והפסיכולוגיים בישראל".

 

אבל בגיל 13 וחצי לברמסון לא היו את הכלים והיידע, והוא התייצב מיוזמתו בארגון דתי המציע טיפולי המרה התנהגותיים. "יש להם כל מיני פרקטיקות", הוא מתאר. "אומרים לך לקנוס את עצמך, להעניש את עצמך על מחשבה על בנים. מנסים לחפור לגבי ההורים, העבר, היחסים עם אמא ואבא. מפילים עליך את האשמה, או שאומרים לך שזו סוג של נטייה קרימינלית שעוברת במשפחה".

 

ברמסון מוסיף כי "זה כל הזמן מלווה באזהרות שאי אפשר להיות גם דתי וגם הומו; אי אפשר להיות הומו ולהיות בסדר. זה או להיות דתי ו'להיפטר מזה' - או להיות על ערום על משאית במצעד הגאווה בתל אביב. אני לא הכרתי הומואים מתל אביב, ככה שדי האמנתי למטפל שלי שזה יוביל אותי רק לבדידות ולמחלות מין ולאיידס ולאובדנות".

 

כתב ynet אדיר ינקו הגיע לפני שנתיים אל הקליניקה של ד"ר אילן קרטן בשכונת הר נוף החרדית בירושלים למפגש היכרות. לד"ר קרטן, פסיכולוג קליני, מגיעים בדרך כלל מסיבה אחת: הוא מבטיח להפוך את מטופליו ההומוסקסואלים לבעלי משפחה סטרייטית מן המניין.

 

"כשראיתי את התכנים באתר שמציג את פרטיו של ד"ר קרטן לא האמנתי שהדברים נאמרים כל כך בישירות, בלי כיסוי או תחפושת", העיד אז ינקו, "וכשנכנסתי לקליניקה הקטנה והרעועה קצת חששתי, כי אף פעם לא עשיתי משהו כזה - הצצה עיתונאית לחדר הטיפולים שבו אמורים לעבור טיפול שימיר נטייה חד-מינית בהטרוסקסואליות.

 

ד"ר קרטן ישב בכיסא מחשב. "היי, אני אורן, קבענו לשמונה", אמר ינקו. "כן, אורן, שב בבקשה", הוא הפנה את הכתב לספה בלויה. "ציפיתי לחשדנות, אבל השיחה הגיעה לנקודה מהר מאוד", אמר ינקו על תחילת הפגישה. ד"ר קרטן מצדו אמר: "זה לא שמישהו נולד ככה". הומוסקסואליות בעיניו היא "רצון לפצות על משהו. לא מגיעים להומוסקסואליות ממקום של ביטחון עצמי. רוב הזמן זה נובע מתחושת נחיתות. יש סיבה שהם כהומואים רוצים שזה יהיה גנטי. זה פותר אותם מלנסות להשתנות".

 

ינקו סיפר: "הוא פותח מולי ספר באנגלית שנראה כמו ספר ילדים. בעמוד הראשון יש איור של ילד שמסתכל בהערצה על אביו, ואמו מן הצד השני גוערת עליו". ד"ר קרטן אמר: "בוא, תן לי להסביר לך איך זה עובד", והעביר דף. בעמוד הזה ראה ינקו איור של ילד עצוב וגלמוד, ומעליו טקסט: "הלוואי שאבא היה מבלה איתי יותר זמן במקום לצעוק עליי". לדברי ד"ר קרטן, היעדר דמות אב דומיננטית היא הגורם להומוסקסואליות. "יש רעב לאבא. ככל שאני מזדהה עם אבא אני יכול להפנים את זה שאני גם גבר. כשזה לא קורה, אני צריך לחפש את זה. היצר ההומוסקסואלי הוא בעצם יצר לתקן משהו, עם כל החסכים הרגשיים".

 

ינקו שאל האם לדעתו באמת יש לטיפול סיכוי והאם הוא יצליח. ד"ר קרטן בתגובה שלף מהארון קלסר ובו מכתבים שכתבו לו מטופלים. הוא הקריא אחד מהם: "ביום רביעי הקרוב אתחיל לצאת בפעם הראשונה בעזרת השם. אני יודע שהנטייה לא נעלמה ואני מתמודד עם זה, אבל אני יודע שיש לי את הכלים לעשות זאת. ברור לי שרמת המשיכה ירדה משמעותית". כשסיים לקרוא את המכתב, אמר ד"ר קרטן: "אם הוא הצליח, אין סיבה שמישהו אחר לא יצליח. אפילו שיש את המשיכה, זה לא אומר שאתה חייב ללכת לפי המשיכה הזו".

 

"לא רצית את זה, נכון?" 

ינקו סיפר עוד כי "בניגוד לטיפול הנפוץ, שבו המטופל מדבר על עצמו, במקרה הזה המטפל נותן כמעט הרצאה, ולי היו מעט מאוד הזדמנויות להתבטא". ד"ר קרטן המשיך: "אני יודע שאתה לא בחרת בזה. לא רצית את זה, נכון? זה לא משהו שרצית שיקרה ואתה לא שמח שזה קרה". ינקו סיפר: "הייתי חצוי בין התפקיד שלי כעיתונאי שלשמו באתי, לבין מה שהחוויה הזאת עוררה בי באופן אישי, אבל הסתפקתי בהנהון ללא מילים". ד"ר קרטן המשיך: "אומרים שהומוסקסואליות היא משהו טבעי, אבל גם כשאתה משתמש בקוקאין זה יכול להרגיש טבעי, אז מה זה אומר? שזה טוב ונכון לך?".

 

בדיקה בפנקס הפסיכולוגים העלתה כי ד"ר קרטן קיבל רישיון מומחה בפסיכולוגיה קלינית בשנת 2011. באתר הארגון People can change שמציג את פרטיו של ד"ר קרטן אפשר למצוא גם "סיפורי הצלחה" של גברים שעברו טיפולים לשינוי הנטייה המינית, בעיקר בארצות הברית. אחד מהם סיפר על כך שהטיפול סייע לו "לרפא את הפגיעות בזהות הגברית" שלו. אחר העיד כי הוא מרגיש שהמשיכה החד-מינית היא ביטוי ל"חוסר גבריות", והוסיף כי הוא רואה במשיכה לגברים "התמכרות".

"אם הוא הצליח, אין סיבה שמישהו אחר לא יצליח". ד"ר קרטן ()
"אם הוא הצליח, אין סיבה שמישהו אחר לא יצליח". ד"ר קרטן

אבל גולת הכותרת היא סדנה בשם "המסע אל הגבריות", שהתקיימה אחת לכמה חודשים. הסדנה בת היומיים נערכה במיקום סודי שנמסר למשתתפים רק בסמוך למועד. אמנם אין באתר כל התחייבות לגבי יעילות הסדנה, אולם צוין בו כי רבים מאלו שהשתתפו בה "מגלים שמתפתחת להם משיכה לנשים. בוגרים רבים של הסדנה נכנסים למערכת יחסים משביעת רצון עם אישה אם הם בוחרים בכך".

 

ד"ר אילן קרטן בחר אז לא להגיב לדברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעם ריבקין פנטון,פלאש90
שר החינוך רפי פרץ
צילום: נעם ריבקין פנטון,פלאש90
מומלצים