השגריר הבריטי כתב: "טראמפ פרש מהסכם הגרעין כדי לעצבן את אובמה"
מסמך סודי נוסף של השגריר הבריטי בארה"ב שהתפטר דלף: "טראמפ נטש את הסכם הגרעין רק כי אובמה הוא זה שחתם עליו. זה ונדליזם דיפלומטי"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הדיווח, המסמך נכתב בשנה שעברה אחרי ביקורו של שר החוץ דאז בוריס ג'ונסון בארה"ב במהלכו ניסה לשכנע את ממשל טראמפ לדבוק בהסכם הגרעין. במסמך האשים דרוק את טראמפ שהוא "נוטש את ההסכם ממניעים אישיים בלבד", רק משום שההסכם נחתם על ידי אובמה ולא על ידו. "זה ונדליזם דיפלומטי", הוא כתב.
דרוק הוסיף שלממשל האמריקני אין שום אסטרטגיה "ליום שאחרי" הפרישה מן ההסכם. "המגעים עם מחלקת המדינה מראים שאין שום תוכנית לפנות לשותפות ולבעלות ברית, באירופה או באזור", הוא כתב.
המסמך פורסם היום למרות האזהרה של משטרת מטרופולין לונדון, הסקוטלנד יארד, לתקשורת שלא לפרסם עוד מסמכים דיפלומטיים. בסוף השבוע הודיעה המשטרה על פתיחת חקירה בעקבות ההדלפות, והזהירה שפרסום פרטים נוספים ממסמכי השגריר לשעבר יהווה עבירה פלילית והפרה של "חוק הסודות הרשמיים".
פוליטיקאים בכירים, בהם ג'ונסון ושר החוץ ג'רמי האנט המועמדים לרשת את ראש הממשלה היוצאת תרזה מיי, וכן עורכי עיתונים, תקפו את המשטרה ואמרו שמדובר בסכנה לחופש העיתונות. הם הוסיפו שיתמכו בהדלפות כל עוד יש בהן עניין ציבורי.
במסמכים שדלפו לפני שבוע תיאר השגריר את ממשל טראמפ כ"בלתי מתפקד" ו"לא כשיר". טראמפ זעם על הפרסום, הודיע שהוא מחרים את השגריר וכינה אותו "מטורף וטיפש מאוד". טראמפ גם תקף את מיי שהודיעה שדרוק זוכה לתמיכתה המלאה.
אחרי מתקפה מתמשכת מצדו של טראמפ, דרוק התפטר מתפקידו. "מאז הדלפת המסמכים הרשמיים מהשגרירות היו הרבה ספקולציות סביב המשרה שלי", כתב דרוק במכתב ההתפטרות. "במצב הנוכחי בלתי אפשרי מבחינתי לבצע את התפקיד כפי שהייתי רוצה". דרוק התמנה לתפקיד ב-2016 ואמור היה לסיים את עבודתו בסוף השנה.
הדלפת המסמכים הדיפלומטיים גרמה למבוכה רבה בבריטניה, שם החלו לחקור מי הדליף את המסמכים, ומדוע. ליאם פוקס, שר המסחר הבריטי, אמר לתקשורת: "מישהו ניסה, מסיבות כלשהן, לגרום נזק ליחסי בריטניה וארה"ב או לקים באופן אישי. אני לא יודע כרגע מה היו המניעים, אבל חשוב מאוד שנמצא מי ביצע את הפעולה המזיקה הזאת".
בביקור בלונדון בחודש שעבר תיאר טראמפ את היחסים בין ארה"ב לבריטניה כ"ברית הגדולה ביותר שידע העולם". הסכסוך הדיפלומטי בין לונדון לוושינגטון מגיע בתקופה בעייתית במיוחד לבריטניה – שרוצה להגיע עם ארה"ב להסכם סחר גדול לקראת פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי.
ראש השירות הדיפלומטי של בריטניה, סיימון מקדונלד, אמר ביום רביעי כי הסירוב של מנהיג מדינה – גם מדינה עוינת – לעבוד עם שגריר בריטי הוא חסר תקדים. מקדונלד ציין שהפעם האחרונה שבה התנגד הממשל האמריקני לשגריר הבריטי הייתה ב-1856: באותה שנה נשיא ארה"ב פרנקלין פירס גירש את השגריר הבריטי ג'ון קרמפטון. הוא חשד שהשגריר מנסה לגייס אמריקנים להילחם במלחמה בחצי האי קרים.
בתגובה להתפטרות ולסכסוך הדיפלומטי מסרה מחלקת המדינה האמריקנית כי "לארה"ב ולבריטניה יש קשר שהוא גדול יותר מכל אדם. אנחנו מצפים להמשיך בשותפות הזאת".