הרופאים לא אבחנו את הסרטן במשך שנים - למרות בדיקות הדם
במשך שמונה שנים הראו בדיקות הדם של חולה בסרטן הערמונית ערכים חריגים ביותר, אך הממצאים לא זכו להתייחסות. כעת, כשהוא במצב סופני, הוא דורש פיצוי מקופת חולים כללית
הגבר, כיום בן 76, מפרט בתביעה שהגיש באמצעות עו"ד אופיר בן משה כי בדיקות דם רבות שביצע לאורך השנים הראו ערכים חריגים ביותר של חלבון בדם, אשר היוו אינדיקציה לסרטן בו לקה החולה, אך לא זכו להתייחסות מצד רופאי כללית.
קראו עוד:
מס' 1 בגברים: נתוני סרטן הערמונית בישראל נחשפים
חדשות רעות: שיעור סרטן הערמונית בישראל - מהגבוהים בעולם
סרטן הערמונית: מתי גילוי מוקדם מיותר והטיפול שעלול להזיק
התובע ביצע בכל שנה בדיקת דם תקופתית. במסגרת הבדיקות נמדדו ערכי ה-PSA של הגבר. PSA הינו חלבון המופרש מבלוטת הערמונית. ערכי PSA גבוהים אינם מהווים אינדיקציה וודאית למחלה ממארת, אך מחקרים מראים שערכי PSA גבוהים מהווים אות אזהרה מובהק לסיכון לגידול.
בשנים 2008 ו-2009, כשהיה התובע בן 65, עמדו ערכי ה-PSA בדמו על 3.8, נמוך יותר מערכי PSA תקינים לבני גילו שעומדים על 5.
החל משנת 2011 ובמשך שמונה שנים עלו בצורה דרסטית ערכי החלבון שנמצאו בדמו של התובע. בשנת 2013 נמצא כי ערכי ה-PSA של הגבר הינם 13.06, יותר מכפול מערכים תקינים. בבדיקות שביצע נמצא כי בתקופה של תשעה חודשים הוכפל ערך ה-PSA שנמדד אצל התובע, אבל הממצא לא זכה להתייחסות רופאי כללית.
בחוות דעת מומחה שצירף הגבר לתביעתו הוא מציין כי "הכפלה נוספת של הערכים בפרק זמן של פחות משנה, בהכרח הייתה צריכה להדליק פרוז'קטור וחייבה התייחסות וטיפול שהיו מונעים את המהלך המצער של סרטן גרורתי".
בדיקות הדם השנתיות שביצע התובע הראו עלייה מתמדת בערכי החלבון. בשנת 2014 עמד ערך ה-PSA שלו על 22.55. בחודש מרץ 2017 עמד הנתון על 39.52.
רק בשנת 2018, כשעמד ערך ה-PSA של התובע על 134.91 יצר קשר רופא המשפחה של התובע והפנה אותו בבהילות לבדיקת אורולוג. בדיקת האורולוג איששה את החשש – התובע לקה בסרטן הערמונית, אשר היה בשלב הגרורתי של המחלה.
בחוות דעת המומחה מטעם התובע, מציין הרופא כי "החל משנת 2011 הערך האבסולוטי של ה-PSA אצל התובע היה פתולוגי בכל בדיקה ובדיקה ולמרות זאת לא בוצע כל ברור. זה לא תקין ולא סביר מרופא מטפל".
"מחלתו של התובע הייתה ניתנת לאבחון כבר בשנת 2011 כאשר בשלב זה יש לשער בסבירות גבוהה מאוד כי הסרטן היה מוגבל לערמונית", מסכם המומחה את חוות דעתו ומוסיף: "למרות זאת, אבחנה סופית של מחלתו נקבעה רק בשנת 2019, באיחור של כמעט שמונה שנים, כאשר בשלב זה כבר הייתה מחלתו גרורתית ומפושטת".
"הרשלנות זועקת לשמיים", מתאר עו"ד בן משה בתביעה. "התובע ביצע בדיקות דם שגרתיות במשך השנים, שהראו ערכי PSA מופרעים, שרק גדלים מבדיקה ולבדיקה, ואף חמור מכך – יש הכפלות של המדדים, ולא נעשה דבר".
כיום מטופל התובע בטיפול הורמונלי, הכולל תופעות לוואי קשות. את דרישתו לפיצוי העמיד התובע על סך של שניים וחצי מיליוני שקלים.
מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "כתב התביעה טרם התקבל ולכשיגיע תגובה מפורטת על כך תינתן במסגרת ההליך המשפטי".