שתף קטע נבחר

 

ההתקדמות ביחסי ישראל-חמאס: "אלפי פועלים עזתים בעוטף ירסנו את השטח"

בצה"ל ובמתאם הפעולות בשטחים תומכים בהכנסת פועלים מעזה, אך בשב"כ מתנגדים והקבינט טרם הכריע. גורם ביטחוני: "בעזה יעדיפו לעבוד בישראל מאשר לחפור מנהרות. 25 מיליון שקל ייכנסו לרצועה, יהיה להם מה להפסיד"

ככל שמתקדם המשא ומתן החשאי בין ממשלת ישראל לארגון חמאס - כך צפוי להתלהט אחד מתפוחי האדמה החמים בעוטף עזה: סוף השבוע האחרון סיפק הוכחה ניצחת לזרמי העומק שמתחזקים בין חמאס לממשלה הישראלית, לאחר שארגון הטרור העדיף להבליג ולא לתקוף, לפחות לפי שעה, בתגובה להריגת פעיל חמוש על ידי כוח של גולני בצפון הרצועה.

 

הודעת ההבהרה של צה"ל, שבה הוסבר כי מדובר באי הבנה ובטעות של הלוחמים, השתמעה בפני חמאס כחצי התנצלות ישראלית. וכך, בניגוד לתקריות דומות בשנים האחרונות, חמאס לא הגיב במטחי רקטות או בפיגוע צליפה בגבול. ההחלטה להסתפק בירי של שתי רקטות לשטחים פתוחים בסוף השבוע ומהומות הגדר ביום שישי האחרון נחשבו באופן יחסי למינוריות.

  (צילום: AFP)
מהומות על הגדר ביום שישי האחרון."הם לא ישרפו את השדות" (צילום: AFP)

אך מעל לכול הוכיחה התקרית את קיומו של מנגנון אמון ותיאום בין חמאס לישראל: הוראות הפתיחה באש לגבי חמושי חמאס בגבול שונו. אם עד לשנה האחרונה דינו של של כל חמוש שזוהה במרחק שבין 100 עד 300 מטרים (רצועת הפרימטר) מגדר המערכת היה לספוג אש מיידית של צה"ל, הפעם התברר כי המדיניות השתנתה לטובת מי שמוגדר בצבא כ"כוח ריסון של חמאס".

 

החידוש הכמעט דרמטי מדבר על כך שחמושים שלא רק ניצבים בעמדות השוטף מחוץ לפרימטר, רשאים מבחינת ישראל לצעוד עם נשקם עד לגדר הגבול מבלי שחיילי צה"ל יכולים מיד לירות לעברם. הדבר מתקיים רק אם מדובר בניסיון להרחיק פלסטינים שמתקרבים לגדר. ההנחיה לכוחות צה"ל במקרים אלה היא לבצע נוהל מעצר חשוד.

 

ספק אם מנגנון התיאום והאמון הזה כולל גם שיח ישיר בין הצדדים, בדומה לדיאלוגים במכשירי הקשר בין קציני תיאום ישראלים לעמיתיהם הפלסטינים במהלך טיפול בהפרות סדר בחברון או ברמאללה. ועדיין - זו עדות אפשרית להתקדמות השקטה ביחסים בין חמאס לישראל, והיא עשויה לקרב את אחד הצעדים בהסדרה שיבטיח שנים של שקט מול עזה: הכנסת פועלים מהרצועה ליישובי עוטף עזה. במטה לביטחון לאומי (מל"ל) מתנגדים להכנסת הפועלים.

 

 

עזה וישראל בדרך לרגיעה מחודשת    (צילום: אלי סגל)

עזה וישראל בדרך לרגיעה מחודשת    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מי שעמד בצומת הכניסה לשדרות בשיאה של ההסלמה האלימה בחודש מאי, יכול היה לחזות באירוע יוצא דופן: הצומת נסגר לתנועה לכיוון קיבוץ יד מרדכי בגלל טיל הנ"ט שפגע כמה שעות קודם לכן במכונית והרג אזרח ישראלי. מעל התעופפו רקטות שנורו מהרצועה, ואזעקות צבע אדום לא חדלו להישמע משדרות הסמוכה ומקיבוץ ניר עם שבמעלה הגבעה הקרובה.

 

בתחנת האוטובוס בצומת הכניסה לעיר המתינו ארבעה פלסטינים להסעה לביתם ביטא ובסמוע - שתי עיירות פלסטיניות גדולות מדרום לחברון - אחרי יום עבודה בהקמת בניינים חדשים בשדרות. פחות מחמישה קילומטרים משם, בבית לאהיה ובבית חאנון, לא הורשו פלסטינים לצאת להתפרנס בשדרות, כפי שקורה מאז ההתנתקות ב-2005.

 

"יותר זול מהתאילנדים" 

"זה יותר זול מאשר הפועלים התאילנדים שעובדים בחקלאות בעוטף עזה, לא צריך שהם יישנו בישראל בגלל הקרבה לרצועה והכי חשוב: כך יהיה לעזתים מה להפסיד, כגורם מרסן. הם לא ישרפו את השדות שבהם הם עובדים", הסביר ל-ynet בשבוע שעבר גורם ביטחוני. הוא תומך ב"פיילוט הפועלים", שלפיו 5,000 עזתים יורשו לצאת לעבודה בעוטף עזה אם וכאשר ישראל תאשר זאת.

 

בצה"ל ובמתאם פעולות הממשלה בשטחים תומכים עקרונית במהלך, במועצות האזוריות בעוטף עזה מביעים עניין, אך בקבינט המדיני-ביטחוני עדיין מסרבים לאפשר את הוצאתו לפועל, בין היתר לנוכח התנגדות שב"כ שיתקשה להבטיח כי פועלים אלה לא ינוצלו למטרות טרור.

 

"בעזה יעדיפו לעבוד בישראל מאשר לחפור מנהרות וזה יכניס כסף שיעיר את השוק בעזה, כך יהיה להם מה להפסיד, כמו ביהודה שומרון הרגועה יותר יחסית", הוסיף הגורם הביטחוני. "תחשוב לבד, כפיילוט נכניס 5,000 פועלים מעזה מתוך מאות אלפים. הם יעבדו מהבוקר עד אחר הצהריים, כל אחד מהם יעבור מדי יום בידוק ביטחוני בכניסה וביציאה, כל פועל כזה יקבל לפחות 5,300 שקלים שכר חודשי לעומת 1,000 שקלים שהוא מקבל כיום בעזה, במקרה הטוב, אם הוא לא מובטל.

 

"מדובר ביותר מ-25 מיליון שקלים בחודש, כוח קנייה שבו יירכשו מוצרים בתוך עזה כמעגל שישפר את המצב הכלכלי ברצועה וירגיע את השטח מבחינה ביטחונית. כל הסלמה הרי תביא מיד לסגירת המעברים. היום הם במצב שאין להם מה להפסיד".

  (צילום: רויטרס)
הלוויית פעיל "הריסון"(צילום: רויטרס)

מדיניות "המקלות והגזרים", שהוכיחה את עצמה ביהודה ושומרון, עדיין לא מועתקת לרצועת עזה בגלל ארגון הטרור ששולט בה. ואולם, ההתנגדות של שב"כ להכנסת הפועלים מנומקת בטענה שישראל לא שולטת בשטח הרצועה, בניגוד ליכולת של צה"ל לעצור "מעכשיו לעכשיו" כל חשוד בטרור בשטחי הגדה.

 

בשב"כ הציגו לדרג המדיני מקרים רבים, כולל בעת האחרונה, שבהם חמאס לא רק מנצל מעבר של חולים עזתים לטיפול בלב ישראל או במזרח ירושלים, אלא גם מוצא כאלה ו"מגייס" אותם באופן יזום כדי לחצות לאזור יהודה ושומרון לצורך העברת מידע להוצאת פיגועים והכוונות טרור, כספים לפעילי טרור ואמצעי לחימה.

 

אחד ממוקדי העשייה המרכזיים של שב"כ בעת הזו מתבטא בסיכול הניסיונות של ארגוני הטרור להפיצו מהרצועה לגדה, והחשש הוא שפועלים שייכנסו לקיבוצים ולמושבים בעוטף עזה, יאספו מידע על סיורי צה"ל, על מועדי כניסות ויציאות של ילדים למוסדות החינוך וכיוצא בזה.

 

חמאס שולט בצד הפלסטיני של המעברים בעזה, בניגוד לגורמי הרשות הפלסטינים שעושים זאת בערי הגדה. לכן, הקושי לאבחן את הפועלים מבחינה ביטחונית יהיה גדול יותר.

 

עם זאת, במערכת הביטחון מסבירים כי שב"כ כן תומך בפרויקטים אזרחיים אחרים שנמצאים כעת על המדוכה: הגדלת היתרי הכניסה לסוחרים מעזה לישראל ולאיו"ש כמנועי צמיחה ופיתוח פרויקטים של חשמל ומים לרצועה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שינוי בהוראות הפתיחה באש
צילום: AFP
מומלצים