אירופה: איראן לא מפירה משמעותית את הסכם הגרעין
טהרן איימה ומימשה - אך באירופה מקווים שעדיין יש "חלון קטן" להצלת ההסכם הקורס: שרת החוץ של האיחוד הודיעה שאין בכוונת המדינות החברות להגיב, לעת עתה, בחידוש הסנקציות. נתניהו: "מזכיר את הפייסנות האירופית בשנות ה-30". במקביל: חוקרת צרפתייה נעצרה באיראן, מקרון: "מדאיג"
שרת החוץ היוצאת של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, הודיעה הערב (יום ב') כי המדינות החברות באיחוד לא רואות במהלכיה האחרונים של איראן הפרות "משמעותיות" של הסכם הגרעין, וכי אין בכוונתן, לפחות לעת עתה, לחדש את הסנקציות נגד טהרן – שמאיימת להמשיך ולהפר את ההסכם כל עוד לא ייענו דרישותיה לפיצוי, בשל הנזק שגורמות לה הסנקציות האמריקניות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"לעת עתה, אף אחד מהצדדים לא הביע את כוונתו להפעיל את הסעיף (שמאפשר לחדש את הסנקציות במקרה של הפרת ההסכם)", אמרה מוגריני בתום מפגש של שרי החוץ של מדינות האיחוד בבריסל. היא ציינה כי לפי המידע הנוכחי שיש ברשותן, מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), המדינות סבורות כי מהלכיה של איראן, שעקפה את כמות האורניום המועשר שמותר לה להחזיק וכן החלה להעשיר מעבר לרמה המותרת, אינם הפרות "משמעותיות" של ההסכם.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר להגיב ותקף בחריפות את דבריה של מוגריני. "התגובה של האיחוד האירופי להפרות האיראניות מזכירה לי את הפייסנות האירופית של שנות ה-30", אמר בסרטון שפרסם. "גם אז היה מי שטמן את ראשו בחול ולא ראה את הסכנה המתקרבת. כנראה שיש כאלה באירופה שלא יתעוררו עד שטילים איראניים גרעיניים לא ייפלו על אדמת אירופה, אבל אז זה כמובן יהיה מאוחר מדי. אנחנו בכל מקרה נמשיך לעשות כל מה שצריך כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני".
בפסגה בבריסל דנו שרי החוץ של מדינות אירופה במאמציהן לשכנע את איראן לחזור לחיק הסכם הגרעין, ועל דרכים שבאמצעותן יפחיתו את המתיחות
בין איראן לארה"ב ומדינות אחרות, כגון בריטניה - שתפסה
מכלית נפט איראנית בגיברלטר ועוררה את חמתה
של טהרן. שר החוץ הבריטי, ג'רמי האנט, אמר לפני הכינוס כי עדיין יש סיכוי להציל את הסכם הגרעין. "איראן עדיין נמצאת במרחק של שנה מפיתוח פצצה גרעינית. יש עוד חלון קטן להשאיר את ההסכם בחיים", אמר האנט לכתבים כשהגיע לפגישה.
לפני הפגישה בבריסל, אמר אמש נשיא איראן חסן רוחאני כי ארצו מוכנה למשא ומתן עם ארה"ב - אך דרש, כפי שכבר דרשה טהרן פעמים רבות בעבר - שארה"ב תסיר קודם כל את הסנקציות נגדה. "תמיד האמנו בשיחות. אם הם יסירו את הסנקציות ויחזרו להסכם הגרעין נסכים לקיים שיחות עם אמריקה היום, עכשיו ובכל מקום", אמר רוחאני בנאום ששודר בטלוויזיה האיראנית. גם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הצהיר כי הוא מוכן למו"מ עם טהרן, ובניגוד לאיראנים לא הציב תנאים מוקדמים לשיחות.
למרות דבריו של רוחאני אתמול, היום נשמעו בטהרן קולות מאיימים דווקא, ולפיהם היא תחזור למצב שהיה לפני החתימה על ההסכם ב-2015. "הפעולות הללו לא ננקטות מתוך עקשנות, אלא כדי לתת לדיפלומטיה סיכוי וכדי שהצד האחר ימלא את מחויבויותיו", אמר בהרוז קמלבאנדי, דובר סוכנות הגרעין של איראן. "אם האירופים והאמריקנים לא ימלאו את מחויבויותיהם, אנחנו ניצור איזון בהסכם הזה בכך שנפחית את המחויבות שלנו ונחזור למצב שהיה לפני ארבע שנים".
גורם נוסף שעלול להגביר המתיחות הוא מעצרה באיראן של חוקרת צרפתייה, שלה גם אזרחות איראנית. פריבה עבדלקה, אנתרופולוגית בת 60 שחוקרת את איראן ואת האיסלאם השיעי ומועסקת במרכז לחקר מדעי המדינה בפריז, נעצרה ככל הנראה בחודש שעבר, אבל רק היום הודיעו על כך במשרד החוץ הצרפתי. "צרפת קוראת לאיראן להבהיר את מצבה של גברת עבדלקה ודורשת לקבל אליה גישה קונסולרית באופן מיידי", מסרו הרשויות הצרפתיות. באיראן לא אישרו את דבר המעצר. נשיא צרפת עמנואל מקרון התייחס למעצרה, ואמר מדובר במהלך "מדאיג". הוא ציין כי ביקש הבהרות בנושא מהנשיא רוחאני.
בשבועות האחרונים החלה הרפובליקה האיסלאמית בתהליך של התרת המחויבויות שלה להסכם הגרעין, בתגובה על כך שארה"ב בהוראת טראמפ פרשה מההסכם והחזירה את הסנקציות הקשות שלה על טהרן. טראמפ הורה אשתקד לפרוש מההסכם בטענה שמדובר בהסכם גרוע שרק מאפשר לאיראן להמשיך בפעילות הטרור שלה ברחבי המזרח התיכון והעולם.
לפני שבוע איראן הודיעה כי החלה להעשיר אורניום מעבר לרמה של 3.67%, הרמה שאליה הותר לה להעשיר אורניום במסגרת ההסכם. דובר הממשלה עלי ראבי הצהיר עוד כי טהרן תודיע על נסיגה מסעיפים נוספים בהסכם בכל 60 יום.