מה הוותיקן מסתיר? הילדה הנעדרת וקברי הנסיכות
הוותיקן מסתבך בעקבות פרשת היעלמותה של עמנואלה אורלנדי, שנעדרת 36 שנה. בחיפושים אחריה נפתחו קברים של נסיכות, ולא נמצא בהם דבר. בוותיקן מגיבים לטענות על ניסיון לטייח את הפרשה: "לא מסתירים גופה"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עמנואלה אורלנדי, בתו של עובד בוותיקן, נראתה לאחרונה לפני 36 שנה כשהייתה בת 15. היא יצאה משיעור מוזיקה ברומא ומעולם לא שבה הביתה. לאורך השנים פורסמו אינספור השערות על גורלה של הילדה.
בעקבות מכתב אנונימי שנשלח למשפחה של עמנואלה פתחו בשבוע שעבר החוקרים שני קברים של נסיכות מהמאה ה-19 בבית הקברות הטווטוני בקריית הוותיקן. באותם קברים, כך נטען, עשויים להיות שרידיה של עמנואלה.
המסתורין רק גבר כשהחוקרים לא מצאו דבר בשני הקברים – גם לא את עצמותיהן של שתי הנסיכות. הוותיקן מיהר להבטיח שיחקור את התעלומה החדשה, ואמר שעצמות הנסיכות הועברו למקום אחר במהלך עבודות תחזוקה בבית העלמין, ובמכללה הטווטונית האפיפיורית, בשנות השישים והשבעים.
בסוף השבוע הודיע הוותיקן על מציאת שתי תיבות עם עצמות מתחת לדלת סתרים במכללה. חוקרים פורנזיים יבחנו את העצמות בשבת בנוכחות מומחה מטעם משפחתה של עמנואלה.
ההתפתחות האחרונה עוררה שוב גל של תיאוריות קונספירציה. חלק מאשימים את הוותיקן בניסיון לטייח את הפרשה. "לרוב אנשי הוותיקן אין את הערמומיות של הפושעים הגאונים מסרטי ג'יימס בונד", אומר ג'ון אלן, מומחה לוותיקן, על תיאוריות הקונספירציה סביב הפרשה.
למרות ההסתייגות שלו, אלן הוסיף: "כל עוד אנשים מאמינים שלוותיקן יש משהו להסתיר לגבי נסיכות מהמאה ה-19, או על ילדה שנעלמה, קשה בהרבה להאמין ל'כל אנשי האפיפיור' לגבי משהו חמור יותר - כמו פרשת ההתעללות המינית והמאמצים של האפיפיור פרנסיסקוס לקדם רפורמה".
אנדראה טורנילי, ראש מערך התקשורת של הוותיקן, מתעקש שבוותיקן פתחו את קברי הנסיכות מתוך "קירבה נוצרית למשפחת אורלנדי" ו"בוודאי לא – כפי שנאמר – הודאה של הוותיקן בכך שיש אפשרות להסתרה של שרידי גופה".
הדברים שלו לא הצליחו לשכנע את הספקנים, במיוחד אחרי שפייטרו – אחיה של עמנואלה, שבמשך כל חייו הבוגרים מחפש את אחותו – אמר לתקשורת האיטלקית ששעות לפני פתיחת הקברים הזהירו אותו שהם עלולים להיות ריקים.
אורלנדי קרא לוותיקן לחקור את פרנצ'סקה צ'וקווי, יועצת יחסי ציבור שעבדה בוותיקן והייתה מעורבת בסקנדל אחר. פרנצ'סקה הורשעה בשנה שעברה בהדלפת מסמכים מסווגים לעיתונאים במשפט שכונה "ותיליקס 2" וגרם מבוכה רבה לוותיקן. מי שייצגה אותה במשפט היא לאורה סגרו, עורכת הדין של משפחת אורלנדי.
אורלנדי אמר לתקשורת האיטלקית שפרנצ'סקה התקשרה אליו יום לפני שהקברים נפתחו ואמרה לו שלא יהיה בהם זכר לשרידי גופה או עצמות. "כדי להקטין את האכזבה האחרונה שלו בחיפושים אמרתי לפייטרו שהקברים יהיו ריקים. זאת ההצהרה היחידה שלי בעניין הזה", כתבה צ'וקווי בפייסבוק ביום שישי.
צ'וקווי, כמו שאר האנשים שעבדו בוותיקן, נדרשת לשמור על חשאיות. שבירת הקוד האתי עלולה להוביל לסילוק מהכנסייה הקתולית.
העיתונאי פרנצ'סקו אנטוניו גראנה, שמסקר את הוותיקן, אמר שהפרשה יצרה לוותיקן דימוי של מקום מסתורי, למרות הניסיונות של האפיפיור להגביר את השקיפות. "איך יכול להיות שהוותיקן הסכים לפתוח את הקברים מבלי לדעת את השם של האחראים למכתב?", כתב העיתונאי.
"למה אף אחד לא בחן כמו שצריך את הבקשה, לפני ולא אחרי שהקברים נפתחו, או וידא ששרידי הנסיכות נמצאים שם? האם משפחת אורלנדי, ואחר כך גם הוותיקן, נפלו בפח?", הוסיף.
מתנגדיו של האפיפיור פרנסיסקוס, שהימין הקיצוני מאשים אותו בליברליות יתר, ניצלו את הפרשה כדי לתקוף אותו. באתר אינפו-ותקינה, שנחשב לשמרן בצורה קיצונית, נכתב: "זה כאוס, אין שום תיאום. זו אפיזודה גרוטסקית".
במכתב למשפחתה של אורלנדי נמסר ששרידי גופתה עשויים להיות ליד פסל של מלאך שמחזיק ספר שעליו כתוב בלטינית "נוחי בשלום". החוקרים התחילו לחפור בשני קברים ליד הפסל, בנוכחות משפחת אורלנדי וצאצאי הנסיכות. הקברים הם של הנסיכה סופי פון הונלואה, שמתה ב-1863, ושל הנסיכה קרלוטה פדריגה ממקלנבורג, שמתה ב-1840.