שתף קטע נבחר

מה מעכב הקמת המרכז הלאומי לטיפול ממוקד המשמיד תאי סרטן?

פרויקט ענק להקמת מרכז לאומי חדשני לטיפול ממוקד שמשמיד תאי סרטן, נמצא בקשיי התנעה בגלל מאבקי כוחות בין קופות החולים, בתי החולים וגורמים במשרד הבריאות. כיום כ־200 ילדים מוטסים במיוחד לחו"ל כדי לקבל את הטיפול שנמצא יעיל לסוגי סרטן שונים. לפי הערכות, כשיקום המרכז - יטופלו כ־1,000 חולים בשנה

פרויקט לאומי של טיפול בסרטן באמצעות הקרנת פרוטונים שאמור לקום בעלות של 100 מיליון דולר, נתקל בקשיי "יציאה לדרך" בגלל מאבקי כוח פוליטיים במערכת הבריאות.

 

הטכנולוגיה של הקרנת פרוטונים, היא טיפול ממוקד של הקרנות שמשמיד תאים סרטניים ומונע מהם להתחלק בצורה בלתי מבוקרת. היא פועלת על ידי העברה מדויקת של קרינה באנרגיה גבוהה לגידול.

 

היתרון של הטכנולוגיה הזו על פני טיפולים אחרים, הוא בכך שהנזק שנגרם לגוף מהטיפול, קטן הרבה יותר בזכות העובדה שהאנרגיה ממוקדת לגידול עצמו. ניתן לשלוט על האנרגיה ועל האצת הפרוטונים באופן מדויק כך שהאנרגיה הקטלנית תשוחרר בצורה מדויקת על הגידול הסרטני בלבד.

 

קיראו עוד:

סרטן בישראל: ירידה בקרב גברים, יציבות אצל נשים ופחות תמותה

מחקר: עשרות אלפי מקרי סרטן בשנה - בשל תזונה לא בריאה

 

כבר במארס 2018 פרסמנו ב"ידיעות אחרונות" על הכוונה להקים את "מרכז הפרוטונים הלאומי". אלא שהמכרז של משרד הבריאות, שמועד הגשת ההצעות אליו הסתיים בשבוע שעבר, יצר סערה במערכת. הסיבה: מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, החליט באופן חריג לאפשר לבתי החולים לחבור זה לזה, או לאחת מהקופות, כדי להגדיל את הסיכויים לזכות במכרז.

   

מאז מתנהל מעין "קרב ענקים", שבו בולטות שלוש קבוצות: ה"קואליציה" של בתי החולים שיבא והדסה, ה"נבחרת" של בית החולים איכילוב, רשת בתי החולים אסותא וקופות החולים מכבי ומאוחדת, ובצלע השלישית קופת חולים כללית ובתי החולים שלה, שמציעים להקים את המרכז בבית החולים בילינסון.

 

  ( )
"הדמיה של המרכז אם יקום בשטח בית החולים בילינסון

 

יש לציין כי המרכז יהיה שייך למשרד הבריאות וישרת את חברי כל קופות החולים, אולם הימצאותו בשטח של מרכז רפואי זה או אחר תעניק לו יוקרה רבה

 

גורם באחת הקבוצות המובילות שניגשו למכרז סיפר: "האידיאל של משרד הבריאות היה שהמרכז הלאומי ינוהל על ידי צוות חיצוני ולא יהיה באחריותו של אף בית חולים, אך הבינו שזה בלתי אפשרי והחליטו לאפשר לגשת למכרז כקבוצות.

 

"יש אנשי מקצוע שסבורים כי כל המודל של מרכז פרוטונים הוא שגיאה. מאיץ פרוטונים מתפרס על פני שני דונמים, והיו שהציעו להקים חדרי פרוטונים קטנים יותר בכמה מרכזים בארץ. השאלה האם רמת הדיוק שלהם תהיה גבוהה כמו של מרכז גדול".

 

טיפול ממוקד שמשמיד תאים סרטניים

הקרנת פרוטונים, טכנולוגיה שתידון בוועדת סל הבריאות הקרוב, מתאימה למקרים שבהם הגידול לא התפשט ואין גרורות.

 

על פי הערכות כיום מטופלים כ־200 ישראלים, ברובם ילדים, במרכזי טיפול פרוטונים ברחבי העולם. עלותה של כל סדרת טיפולים למטופל נעה בין 150 ל־175 אלף דולר.

  

בכל מקרה, החולים ירוויחו מקיומו: כיום כ־200 ילדים מוטסים במיוחד לחו"ל כדי לקבל את הטיפול. לפי הערכות, כשיקום המרכז יטופלו כ־1,000 חולים בהקרנות הפרוטון, מבוגרים וילדים כאחד, מדי שנה.

 

"מרכז כזה יכול להציל חיים רבים"

ערן קרן (56) עבר את הטיפול לפני שנתיים בטקסס. "חליתי בסרטן בבסיס הגולגולת, המליצו לי על טיפול בהקרנת פרוטונים, ועמותה שמסייעת לחולי סרטן עזרה לי להגיע לחו"ל ולקבל את הטיפול", הוא מספר.

 

"הסרטן שלי הצריך הקרנות מאוד חזקות, ובזכות הטיפול בפרוטונים, שמווסת את העוצמה, הצלחתי לשרוד ולהמשיך לחיות בלי שייגרם לי נזק מוחי. אם מרכז כזה יקום בארץ הוא יכול להציל חיים של מטופלים רבים".

 

 ערן קרן. "הצלחתי לשרוד ולהמשיך לחיות בלי שייגרם לי נזק מוחי" ( )
ערן קרן. "הצלחתי לשרוד ולהמשיך לחיות בלי שייגרם לי נזק מוחי"

ריקי סיטון, אמו של בר סיטון ז”ל, סיפרה: "בר עבר את הטיפול כשהיה בן 24. התוצאות היו מאוד חיוביות, והוא הקדיש את שארית חייו לסייע לחולים ישראלים אחרים לעבור את הטיפול, וגם נפגש עם סגן השר ליצמן כדי לשכנע אותו שצריך ציוד כזה בארץ".

 

  ( )
בר סיטון ז"ל (מימין). הקדיש את שארית חייו לסייע לחולים ישראלים אחרים לעבור את הטיפול

 

האונקולוג, פרופסור אברהם קוטן יו"ר האגודה למלחמה בסרטן וחבר עדת ההיגוי של קבוצת הרדיותרפיה בארגון האירופאי למחקר וטיפול בסרטן, שעמד בראש הוועדה המיוחדת לבדיקת הצורך בהקמת מרכז פרוטונים בישראל, מסביר כי: "הקרנת פרוטונים היא טיפול רדיותרפי מתקדם בסרטן הפועל על ידי העברה מדויקת של קרינה באנרגיה גבוהה למוקד הגידול הסרטני.

 

"הקרינה גורמת נזק לדנ"א של התאים הסרטניים ומובילה להרס שלהם. הקרנת פרוטונים ממקדת את מנת האנרגיה הטיפולית באזור הגידול בלבד, ובכך מפחיתה את הנזק הנגרם לגוף החולה מחוץ לאיזור המוקרן. ניתן לשלוט על האנרגיה ועל האצת הפרוטונים באופן מדויק כך שהאנרגיה הקטלנית לגידול הסרטני תשוחרר בצורה מדויקת ביעד. השיטה מתאימה לטיפול בגידולים עם גבולות מובהקים וברורים, ובמקרים בהם הגידול לא התפשט ואין גרורות".

    

תגובות

פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה: "הגיע הזמן שנפסיק להתחרות אחד בשני ונעשה משהו משותף לטובת החולים. אנחנו בכלל מציעים את המודל השוודי: שחולה יגיע לטיפול מלווה על ידי הצוות הרפואי האורגני מבית החולים שבו הוא מטופל. כך כולם יזכו. ואם מחיר הטיפול יהיה תחרותי, זה יהיה צעד ענק עבור החולים”.

  

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן: "הבהרנו לכולם שהמרכז יהיה לאומי ומשותף לכלל הגורמים במערכת. לא נקבל מצב שיהיה מרכז שאינו לאומי".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים