שתף קטע נבחר

איך אומרים סרטן צוואר הרחם בחרדית?

הכרזה שנתלתה במרכז לבריאות האישה של קופת חולים מכבי בראשון לציון נועדה לעודד גילוי מוקדם של מחלה, אך בכרזה לא צוין שם המחלה. במכבי הסתפקו רק בלציין כי מדובר ב"סרטן המצוי בקרב נשים" כדי להתחשב ברגשות הציבור החרדי. מכבי: "השלט נתלה בטעות"

בקופת חולים מכבי ציינו החודש (יולי) את חודש המודעות לסרטן צוואר הרחם והאפשרות לגילוי מוקדם ומניעה של המחלה. בכרזה שנתלתה במרכז לבריאות האישה בראשון לציון, מעודדת קופת החולים את המבוטחות שלה לבצע את הבדיקות לאבחון המוקדם של המחלה, אך מבלי לנקוב בשמה.

 

בכל שנה מאובחנות בישראל 200 חולות בסרטן צוואר הרחם. גורם הסיכון העיקרי למחלה הינו נגיף הפפילומה, וירוס המעורר שינויים בתאי צוואר הרחם, אשר עשויים להוביל לגידולים ממאירים.

 

קראו עוד:

בדיקת הפאפ לא מדויקת – אז למה הקופות לא מכניסות את הבדיקה החדשה?

זהו הסרטן השלישי בשכיחותו עם הכי הרבה לא מאובחנים

כך הצליחה אוסטרליה כמעט להעלים את סרטן צוואר הרחם

 

זו הכרזה שנתלתה בקופה:

 

כרזה במכבי לכתבה בלבד (צילום מסך)

הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים בעולם אחרי סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן הריאה. חצי מיליון מקרי סרטן צוואר הרחם מתגלים בעולם מדי שנה.

 

משטחי צוואר רחם לגילוי של שינויים טרום סרטניים באיבר והימצאות הנגיף הם אמצעי יעיל לאבחון מוקדם ומניעה של המחלה. הבדיקות נמצאות בסל הבריאות ומומלצות לנשים בגילאי 25 עד 65 לבצען אחת לשלוש שנים.

 

בשנת 2016 עמד שיעור הנשים בגילאי 35 עד 54 שביצע בדיקת סינון לגילוי מוקדם של המחלה על 48%. בשנת 2015 נפטרו בישראל 78 נשים מהמחלה. גיל הפטירה הממוצע של הנשים היה 66. שיעור היארעות הסרטן בישראל הוא מהנמוכים בקרב מדינות ה-OECD – ישראל ניצבת במקום ה-33 מתוך 36 המדינות החברות בארגון.

 

סרטן צוואר הרחם פפילומה (צילום: shutterstock)
בדיקת פאפ. יכולה להציל חיים(צילום: shutterstock)

   

"גוף האישה הוא לא דבר להתבייש בו"

"אני תוהה כמה איברי הרבייה שלי גסים בעיניכם שצריך להסתיר את המינוח 'צוואר הרחם' בהקשר רפואי לגמרי", כותבת גולשת אשר התלוננה על נוסח הכרזה בעמוד הפייסבוק של קופת החולים.

 

"לא כל כך הבנתי למה אתם מנסים לעורר מודעות בהינתן שלא כתבתם את שם המחלה. זה צלום במרכזה בריאות האישה בראשון לציון וזה מקומם", היא מטיחה.

  

גם בתנועת הפורום החילוני התרעמו על השמטת שם המחלה מהכרזה ומסרו כי "הגברת מודעות למניעת מחלות היא חשובה מאין כמוה. על הגורמים הרפואיים בקהילה, להקנות למבוטחים מידע מירבי אודות מחלות נפוצות, תסמינים ובדיקות ולא להסתתר מאחורי מניעים ומונחים של צניעות".

 

בעמותה הפועלת נגדה הדתה הוסיפו כי "ידע שווה כוח, ואין לחסוך מידע מציל חיים מנשים, רק בשל היותן נשים. גוף האישה אינו דבר שיש להתבייש בו".

 

מקופת חולים מכבי נמסר: "השלט עם המונח 'סרטן נשים' מיועד למרפאות המשרתות אוכלוסיה חרדית ונתלה בטעות גם במרפאה שאינה מאופיינת בשירות לאוכלוסיה חרדית. חשוב לנו לעודד כמה שיותר נשים מכל המגזרים לבצע את בדיקת ה-PAP.

 

"במגזר החרדי משתמשים במונחים שונים לחלק מן המצבים הרפואיים. חובה עלינו לעשות כל שניתן על מנת להגדיל את מספר הנשים המבצעות את הבדיקה ועל כן התאמת המסר מאד חשובה. אנחנו ממליצים וקוראים לנשים גם בהזדמנות הזו, לבצע בדיקת PAP בהקדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים