קצבאות הפנסיה לגברים הקרובים לפרישה ייחתכו בכ-1%
בעקבות העלייה בתוחלת החיים, רשות שוק ההון עדכנה את המודל לחישוב קצבאות הפנסיה. הפתעה: אצל נשים הקצבה תעלה בכ-0.3% מכיוון שהעדכון הקודם בתוחלת החיים היה אגרסיבי מדי
העלייה בתוחלת החיים מגיעה (שוב) אל קצבאות הפנסיה. רשות שוק ההון פרסמה היום (ג') טיוטת נייר עמדה המעדכן את לוחות התמותה (הסבירות לסיום החיים בכל גיל). לוחות אלה משפיעים על גובה הקצבה המתקבלת הן בקרנות הפנסיה והן בביטוחי המנהלים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בין השורות של דו"ח החשב הכללי מסתתרת בשורת איוב לישראל
גמלאי המשטרה מקבלים פנסיה של יותר מ-13 אלף שקל, המורים מסתפקים ב-7,700 שקל
האוצר: החל משנת 2045 הביטוח הלאומי לא יהיה מסוגל לשלם לאזרחים
העדכון ישפיע בעיקר על מי שקרוב לגיל הפרישה: גברים שיפרשו בגיל 67 יספגו קיצוץ של כ-1% בגובה הקצבה. לעומת זאת בקרב הנשים ישנה הפתעה חיובית - נשים שיפרשו בגיל 64 ייהנו מעלייה של כ-0.3% לעומת הקצבה שתוכננה להן. הסיבה להבדל במגמות בין המינים: בעדכון הקודם התברר שחישוב העלייה בתוחלת החיים לנשים היה אגרסיבי מדי, ולכן נעשה כעת תיקון.
יחד עם זאת, המודלים עדיין מצביעים כי תוחלת החיים של נשים גבוהה יותר מזו של גברים. עדכון לוחות התמותה צפוי להשפיע גם על העמיתים בקרנות הפנסיה הותיקות (הקרנות הנכללות בעמיתים). מהמסמך של רשות שוק ההון עולה כי שינוי זה מגדיל את התחייבויות הקרנות הותיקות, כלומר צפוי להגדיל את הגירעון שלהן. עדיין לא ברור האם הגידול בגירעון יגרור קיצוץ בזכויות העמיתים ובכמה.
מי יושפע מהשינויים?
כיצד עדכון תוחלת החיים משפיע על הקצבאות? עם גיל הפרישה, נקבעת קצבה הפנסיה על בסיס החיסכון שנצבר. באופן גס, החישוב מתבצע על ידי סכימת החיסכון וחילוקו ב"מקדם המרה", שזה מספר החודשים המשוער שנותר לפנסיונר לחיות. מקדם ההמרה מתבסס על "לוחות תמותה" שמטרתם לחזות את תוחלת החיים הצפויה. ככל שתוחלת החיים עולה - המקדם עולה, וקצבת הפנסיה קטנה. כאמור כעת רשות שוק ההון מבצעת עדכון נוסף ללוחות התמותה, בהתבסס על העלייה בתוחלת החיים ותחזיות להמשך עלייתו בעתיד.
השינוי הצפוי במקדם ההמרה (אצל גברים יגדל ואצל נשים יקטן), משפיע על הקצבה שהם צפויים לקבל. מכיוון שהעדכון נעשה אחת לכמה שנים, הרי שלאוכלוסיה הרחוקה מגיל הפרישה, השפעת העדכון הנוכחי על הקצבה היא אפסית, והיא רלוונטית בעיקר למי שקרוב לגיל הפרישה.
כמו כן, לאנשים שיש בידיהם פוליסת ביטוח מנהלים עם מקדם מובטח (פוליסה שאינה משווקת מזה מספר שנים) לא צפויה להיות השפעה, שכן מקדם ההמרה נותר קבוע ללא קשר לתוחלת החיים. במקרים הללו, מי שצפוי לספוג את השינוי בלוחות התמותה הן חברות הביטוח, שיצטרכו להגדיל את עתודות ההון שלהן בסכום המוערך במאות מיליוני שקלים.