שתף קטע נבחר

 

השוטר שירה למוות בטקה בחופשה כפויה, יוקם "צוות לטיפול יעיל" בתלונות הקהילה

יום לאחר שקצין המשטרה שירה למוות בצעיר בחיפה שוחרר ממעצר בית, הוחלט להוציא אותו לחופשה כפויה ל-30 יום. במקביל, היועמ"ש ומ"מ המפכ"ל הורו על הקמת צוות להבטחת טיפול המשטרה ומח"ש בתלונות של יוצאי אתיופיה. משפחת טקה: "לא ההצהרות ידברו, אלא המעשים"

משפחתו של סלומון טקה יושבת שבעה (צילום: AFP)
הוריו של סלומון טקה עם תמונתו(צילום: AFP)

מחלקת המשמעת של המשטרה החליטה כי הקצין שירה למוות בצעיר סלומון טקה (18) בחיפה יוצא לחופשה כפויה למשך 30 יום. כך עדכנה היום (ג') המחלקה לחקירות שוטרים את משפחתו של הצעיר המנוח.

 

במשטרה אמרו בעקבות ההחלטה בעניינו של קצין המשטרה כי "אנחנו מקווים שהמחלקה לחקירות שוטרים תסיים את החקירה בהקדם, ומדגישים כי לכל אדם, אזרח או שוטר, עומדת חזקת החפות עד שיוכח אחרת בדין".

 

"הצוות יניח המלצות לשיפור המענה לתלונות" 

במקביל, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וממלא-מקום מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן הורו להקים צוות מיוחד, שיפעל להבטיח טיפול יעיל ואפקטיבי מצד המשטרה והמחלקה לחקירות שוטרים בתלונות מצד יוצאי אתיופיה.

 

בהודעה משותפת מטעם לשכת מנדלבליט ודוברות המשטרה נמסר כי "הקמת הצוות באה בעקבות מספר התייעצויות שהתקיימו בימים האחרונים בצמרת משרד המשפטים, פיקוד המשטרה ומערכת אכיפת החוק על רקע האירועים שהתרחשו בעקבות אירוע מותו של סלומון טקה ז"ל.

 

"בעקבות פגישות והתייעצויות אלו, הוחלט להקים צוות בכיר, אשר יניח בפני היועץ המשפטי לממשלה, מ"מ מפכ"ל המשטרה ופרקליט המדינה, תוך זמן קצר, מסקנות והמלצות אופרטיביות לשפר את המענה לתלונות כאמור. מדובר, בין היתר, בחיזוק ובהעצמת הכלים הפיקודיים שבידי המפקדים במשטרת ישראל לטיפול בתלונות".

אביחי מנדלבליט מוטי כהן (צילום: יאיר שגיא, שרון צור)
היועמ"ש מנדלבליט ומ"מ המפכ"ל כהן(צילום: יאיר שגיא, שרון צור)

בהודעה צוין עוד כי הנושאים שבהם יעסוק הצוות נדונו בחלקם בדו"ח מבקר המדינה מ-2017, שעסק בטיפול המערכתי באלימות שוטרים. "הצוות התבקש, בהמשך לעבודה שכבר נעשתה בנושא, להמליץ על צעדים מעשיים על מנת להמשיך ולשפר את המענה של מח"ש ומשטרת ישראל ולהבטיח בכך טיפול מהיר ואפקטיבי בתלונות. הכול תוך שמירה על זכויות השוטרים".  

 

בראש הצוות יעמדו המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ניהול ותפקידים מיוחדים) וסגן מפכ"ל המשטרה. לפי הודעת לשכת היועץ המשפטי לממשלה ודוברות המשטרה, "הצוות ייעזר בעבודתו בגורמים מטעם משטרת ישראל, פרקליטות המדינה, היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות וגורמים רלוונטיים נוספים, לפי העניין.

 

"הצוות יפעל לגיבוש מסקנותיו והמלצותיו בהקדם, לשם הצגתם לאישור היועץ המשפטי לממשלה, מ"מ מפכ"ל המשטרה ופרקליט המדינה. ישיבת מעקב ראשונה תיקבע בראשות היועץ המשפטי לממשלה בעוד כשבוע ימים, ובה גם יוצגו לוחות הזמנים להשלמת עבודת הצוות, שיהיו מהירים ככל האפשר".

 

"חומרת העבירה אינה עולה בקנה אחד עם השירות"

עורכי הדין איציק טסה, רינה איילין גורליק, ג'ק חן, שרון הורביץ ופרופ' אריאל בנדור, שמייצגים את משפחת טקה מטעם הקליניקה לקידום שוויון באוניברסיטת בר אילן, מסרו בתגובה: "קיבלנו את הודעת מח"ש. אכן ראוי היה להוציא את הקצין החשוד לחופשה כפויה. מדובר בהחלטה המעידה על כך שגם המשטרה מבינה שחומרת העבירה המיוחסת לו שהיא הריגה במהותה אינה עולה בקנה אחד עם שירות פעיל במשטרת ישראל.

 

"הודעה המשטרה והיועמ"ש חשובה ולו ברמה הצהרתית. נחכה ונראה כיצד הצהרות אלו יתורגמו לידי מעשה. הקהילה כבר שבעה מהבטחות ומהצהרות. מעכשיו לא הצהרותיהם ידברו אלא מעשיהם. הקושי העיקרי של גורמי אכיפת החוק הוא מחדל ביישום ובמקרים בהם דברים הושמו נעשו בצורה מוטה. ימים יגידו. אנו תקווה שהפעם הדברים ייעשו אחרת".

משפחתו של סלומון טקה בבית העלמין תל רגב (צילום: גיל נחושתן)
משפחת טקה בעלייה לקברו בתום השבעה(צילום: גיל נחושתן)

בית משפט השלום בחיפה הורה אתמול לשחרר את קצין המשטרה שירה למוות בטקה. מאז המקרה לפני כשבועיים בשכונת קריית חיים בחיפה, שהה הקצין בבית מלון, ואתמול הסתיים מעצר הבית שלו.

 

בעקבות הסכמת המחלקה לחקירות שוטרים לשחרר את השוטר לביתו בתנאים מגבילים, אישרה השופטת מריה פיקוס בוגדאנוב את המהלך. הקצין היורה עדיין חשוד בהריגה (על פי הסעיף החדש: המתה בקלות דעת). במהלך הדיון שנערך בבית המשפט בדלתיים פתוחות נכחו שישה שוטרי יס"מ שהגנו על הקצין.

 

פרקליטו של קצין המשטרה    (צילום: עידו ארז)

פרקליטו של קצין המשטרה    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מח"ש ביקשה שקצין המשטרה יידרש לחתום על ערבות של 5,000 שקלים, שייאסר עליו ליצור קשר עם המעורבים בחקירה, שייאסר עליו לצאת מהארץ ולהיות מורחק ל-45 יום מכל תחנת משטרה.

 

השופטת ביטלה את דרישת מח"ש לאסור על השוטר את הכניסה לכל תחנות המשטרה. היא הסבירה כי לא הבינה את מהות הדרישה וכי לא קיים חשד לשיבוש שכן הבדיקות הבליסטיות כבר נערכו. עם זאת, היא אסרה על קצין המשטרה להיכנס לתחנת משטרת זבולון שבה הוא משרת ו/או לעשות שימוש במערכת משטרתית.

 

במקביל לדיון בבית המשפט הבהירו אתמול במח"ש כי "החוקרים מצויים בקשר רציף עם בני משפחת המנוח ומעדכנים אותם ככל הניתן בשלבי ההליך. יובהר כי אין כל קשר בין המשך התנאים המגבילים של החשוד לבין ההחלטה שתתקבל בסופו של דבר בתיק. התיק ייבחן בפרקליטות וההחלטה תתקבל ותפורסם לאחר בחינת ההשלכה המשפטית של ממצאי החקירה".

עימותים ומעצרים בהפגננת יוצאי העדה האתיופית בירושלים (צילום: AFP)
שבעה מוחים נעצרו במהלך ההפגנה אתמול בירושלים(צילום: AFP)

עימותים ומעצרים בהפגננת יוצאי העדה האתיופית בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

עימותים ומעצרים בהפגננת יוצאי העדה האתיופית בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

עימותים ומעצרים בהפגננת יוצאי העדה האתיופית בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

הפגנת יוצאי אתיופיה מול הכנסת על רקע הכוונה לשחרר את השוטר שירה בסלומון טקה (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

הפגנת יוצאי אתיופיה מול הכנסת על רקע הכוונה לשחרר את השוטר שירה בסלומון טקה (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

סלומון טקה ()
סלומון טקה

מיד לאחר ההחלטה לשחרר את הקצין ממעצר הבית, עצרה המשטרה שבעה מהמפגינים שהביעו אתמול מחאה מול משכן הכנסת. בתיעוד מההפגנה נראו השוטרים מצמידים חלק מהמפגינים שנעצרו לגדרות ברזל ומובילים אותם לניידות. המפגינים צעקו: "ביזיון לבית המשפט, ביזיון למח"ש, ביזיון למשטרת ישראל".

 

מפקד תחנת מוריה, ניצב-משנה רונן עובדיה, כרז למפגינים כי מדובר בהפגנה לא חוקית ושעליהם להתפנות מהמקום.

 

הירי בקריית חיים אירע כאמור לפני כשבועיים. קצין המשטרה, שהיה במקום עם משפחתו אחרי שעות העבודה, התעמת עם טקה וכמה מחבריו לאחר שחשד בהם בגניבת טלפון נייד. במהלך העימות הוא ירה באקדחו האישי ככל הנראה לרצפה, ומשם ניתז הכדור לגופו של טקה. בעוד השוטר טען כי הושלכו לעברו אבנים והוא חש סכנת חיים, כמה מחבריו של הקורבן התעקשו שבשום שלב לא נשקפה לו סכנה.

 

למחרת פרצה מחאת הקהילה האתיופית שראתה בירי מקרה קיצון במגמה שמלווה אותה שנים ארוכות של חיכוך מכוון מצד המשטרה. אולם גל ההפגנות המסיבי, הממושך והאלים ביותר התרחש כעבור שתי יממות, כשאלפי מפגינים בנקודות שונות בארץ חסמו כבישים למשך שעות, ובמקרים מסוימים נקטו כמה מהם אלימות קשה, השליכו אבנים, ניפצו שמשות של מכוניות ופצעו שוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הוריו של סלומון עם תמונתו
צילום: AFP
מומלצים