ביטוח לאומי לאוצר: נפסיק להעביר את עתודות התקציב בעוד חודשיים
לטענת יו"ר המוסד מאיר שפיגלר, מאז שנחתם בינואר האחרון הסכם בנושא בין הצדדים לא חלה כל התקדמות נוספת במשא ומתן; עם זאת, קיימת אי ודאות לגבי תקפות ההודעה בתקופת בחירות. האוצר: הדבר רק ייפגע בביטוח הלאומי
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המוסד לביטוח לאומי עלול לפשוט את הרגל מוקדם מהצפוי
למרות חובת ההפקדה - ל-16% מהשכירים אין פנסיה
הסכסוך בין ביטוח לאומי למשרד האוצר עבר לפסים אישיים
הסכם באופק: הביטוח הלאומי ימשיך להעביר עודפים למשרד האוצר
על פי הסכם משנות ה-80, עתודות הביטוח הלאומי העומדות על כ-220 מיליארד שקל מופקדות באוצר, ומשמשות בפועל עבור התקציב השוטף של המדינה. בספטמבר האחרון הודיע שר העבודה והרווחה חיים כץ לראש ההמשלה בנימין נתניהו ולמשרד האוצר על ביטול ההסכם שמעביר את עודפי הגביה של הביטוח הלאומי לאוצר. משמעות ההודעה, אם אכן תצא לפועל, היא חור תקציבי בהיקף 24 מיליארד שקל.
בביטוח הלאומי חוששים שכאשר יגיע זמנו של הגירעון הצפוי בתקציב המוסד, האוצר יסרב לעמוד בהתחייבויותיו ויעדיף לקצץ בקצבאות. כן מעוניין הביטוח הלאומי להשיג בשוק החופשי ריביות גבוהות יותר על הכספים.
אי ודאות לגבי תקפות המהלך של הביטוח הלאומי
יצוין עם זאת, שכאשר הודיע הביטוח הלאומי על הפסקת התשלומים עמדה תחזית מועד הכניסה לגירעון על שנת 2022, ובינתיים התברר שהחישובים היו שגויים והגירעון צפוי ב-2037. בביטוח הלאומי טוענים שעצם העובדה שהמוסד עתיד להכנס לגירעון ולא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו היא מה שחשוב, אבל מן הסתם הדחיפות פחתה.
בינואר סוכם על הקמת צוות לפתרון הבעיה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה היוצא יואב הורוביץ, אך עבודת הצוות לא התקדמה. על כן, מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר שלח אתמול מכתב למשרד האוצר בו הודיע, על סמך ההסכם מינואר, כי בתוך חודשיים יפסיק המוסד להעביר את עודפי התקציב.
יש לציין כי קיימת אי ודאות לגבי תקפות המהלך של הביטוח הלאומי, שכן הוא נעשה בתקופת בחירות - וכך גם טוענים באוצר. שפיגלר טוען מצידו שהמהלך חוקי כיוון שההסכם הזמני בין הצדדים נחתם בינואר, אך כעת מדובר במערכת בחירות חדשה.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "גם השנה, כמו בעבר, משרד האוצר ימשיך להעביר לביטוח הלאומי את כל התקציבים אליהם הוא מחויב. לפיכך יש לתהות על המועד בו הודיע שוב, פעם נוספת, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי על רצונו לשנות את ההסדר הקיים מזה עשרות שנים באופן שדווקא עלול דווקא להרע את מצב המוסד".
שפיגלר מסר בתגובה: "היה טוב לראש אגף התקציבים להתמקד בגירעון אותו הוא יצר ועליו הוא אחראי - ולא לגלגל את האחריות לפתחנו ולאיים על הביטוח הלאומי, המחויב לוודא שציבור המבוטחים הישראלי יקבל את מלא זכויותיו. כל מי שעיניו בראשו יודע שהבור התקציבי שראש אגף התקציבים זועק לגביו, הוא מעשה ידיו וכל האחריות מוטלת עליו כמי שצריך לתת דין וחשבון לציבור על כך.
"בימים בהם אגף התקציבים קיצץ בתקציבי הרווחה וכמקדמה לקיצוצים משמעותיים נוספים העומדים בפתח, שר העבודה והרווחה ואנכי, כמנכ"ל הביטוח לאומי, ניצבים בשער לוודא שכל כספי הביטוח המשולמים על ידי הציבור הרחב, יועברו אך ורק לטובת מיצוי זכויותיו. מדובר בכספי פרמיה ביטוחית ולא מיסים, ולכן אין להשתמש בהם לכיסוי גירעונות תקציביים שנוצרו עקב ניהול כושל של תקציב המדינה. האזרחים ששילמו כל חייהם ביטוח לאומי לא צריכים להיפגע כתוצאה ממחדלי התנהלות אגף התקציבים".