55- מעלות, 11 שעות: לכרות יהלומים בסיביר
בעונת "הלילה הלבן" של יקוטיה השמש כמעט לא שוקעת. הכורים עובדים מסביב לשעון, ומחלצים מהאדמה הקפואה אבני חן שישמרו את מעמדה של רוסיה כמלכת היהלומים של העולם
יהלומים הם לנצח, וכך גם האדמה הקפואה-לעד של חבל יקוטיה, בצפון-מזרח סיביר, שבה שוכנים מרבצי ענק של יהלומים המבטיחים את עליונותה של רוסיה בענף היהלומים הבינלאומי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בעיר מירני השמש כמעט אינה שוקעת במהלך עונת "הלילה הלבן" בתחילת יולי, והטמפרטורות מגיעות ליותר מ-30 מעלות. הבעיה היא שהקיץ אינו נמשך כאן זמן רב, והחורף ביקוטיה הוא מהקרים ביותר על פני כדור הארץ. הוא נמתח על פני תשעה חודשים ארוכים וחשוכים.
יקוטיה הוא אזור עשיר בנפט, בגז ובמתכות יקרות, ובו נמצאים 11 מ-12 המכרות השייכים לקבוצת "אלרוסה", יצרנית הקראט הגולמי הגדולה בעולם. רוב מבין 35 אלף התושבים של מירני מועסקים בחברה הזו, והיא אחראית לכ-40% מתקציב המסים של אזור יקוטיה.
"אלרוסה", שיש תושבים המאשימים אותה בפגיעה בסביבה, בכלל זה זיהום המים, נחשבת לחברה שמתנהלת בחשאיות רבה, אבל כעת היא מנסה להציג לעולם לפחות חלק מעבודתה. לעיתונאים שהתלוו אליה לאחרונה לסיור היא הראתה מקרוב את המכרה הנטוש "מיר". עומקו 525 מטרים, כמעט פי שניים מגובהו של מגדל אייפל, והקוטר שלו הוא כקילומטר.
אולג פופוב, מנהל המרכז למיון יהלומים של מירני, הציג לראווה שולחן ביליארד מכוסה אבנים נוצצות. "על השולחן הזה יש 14,000 קראט, בשווי כולל של 9 מיליון דולר", התגאה.
3 מיליון דולר: העובדים גנבו
כדי להגיע למרבצי היהלומים הבאים, צריכים אורחי החברה לעלות על מטוס אנטונוב בן 20 מושבים ולטוס צפונה, אל נקין, שם מפעילה אלרוסה שני מכרות בור-פתוח. בעתיד היא מתכוונת לפתוח מכרה שלישי שם. המכרה הפורה ביותר הוא מכרה בוטובינסקיה, שעומקו רק 130 מטרים כרגע, אבל החברה מתכוונת להגיע בו בסופו של דבר לעומק 580 מטרים.
בתוך המכרות צוללת הטמפרטורה בחורף למינוס 55 מעלות צלזיוס. פירוש הדבר שיש צורך גובר בשימוש בחומרי נפץ כדי להפיק את היהלומים.
"למזג האוויר יש השפעה על המכונות שלנו, אבל הן מותאמות לתנאים הקיצוניים", אומר מיכאיל דיצ'נקו, סגן מנהל המכרה. הוא עומד על שפת המכרה, קסדת בטיחות לראשו: "האדם מסתגל לכל דבר, רוב הכורים הם ילידי האזור. הם מכירים את מזג האוויר הזה היטב". משאיות יורדות אל המכרה לאט – מתפתלות במורד דרכי עפר שנחפרו בסלע. הירידה הזו יכולה להימשך שעה.
בכל טוֹנה של קרקע במכרה בוטובינסקיה יש כ-6.2 קראט של יהלומים. אחרי המיון, היהלומים הגולמיים מועברים בחשאי בטיסות כדי להימכר ברחבי העולם. חלקם מוטסים למרכזי ליטוש במוסקבה ובסמולנסק, עיר במערב רוסיה.
התהליך כולו נעשה תחת אבטחה כבדה, והיא הודקה עוד יותר אחרי שכנופייה קטנה של עובדים גנבה בחודש שעבר יהלומים בשווי שלושה מיליון דולר. בהמשך נמצאה הסחורה הגנובה והוחזרה.
הנהר זוהם, איש לא ישלם
העיר מירני הוקמה באמצע שנות ה-50 של המאה הקודמת, בעקבות גילוי היהלומים הראשונים שם. המכרה הראשון שלה פעל עד שנת 2001, והוא נסגר בשנת 2017 אחרי שבשיטפונות נהרגו שמונה בני אדם. בשנה שעברה קרסו כמה סכרים שבנתה "אלרוסה", ותושבי כפרים סביב נהר וילוי התלוננו שהם אינם יכולים עוד להשתמש בו כמקור למי שתייה.
הסוכנות המרכזית להגנה על הסביבה ברוסיה העריכה את שווי הנזק שנגרם לאגן וילוי ב-330 מיליון דולר, אך מסרה כי "אלרוסה" לא תועמד לדין משום שהתאונה נגרמה מאסון טבע. באפריל השנה הודיעה החברה כי תעביר 13 מיליון דולר בחמש השנים הקרובות לתוכנית לשיפור האיכות של מי השתייה באזור הנהר.
במקום הכי קר בעולם, בלי קרח – אין חיים
הכורים במכרות של "אלרוסה" הם גברים בלבד, בעיקר מהאזור הזה אבל יש גם מי שמגיעים מאזורים אחרים ברוסיה. מטוסים ומסוקים מובילים את הכורים לאתרי הכרייה, ושם הם עובדים 11 שעות ביום במשך שבועיים – ואז יוצאים לשבועיים של חופשה.