הבית נפגע מגל השריפות? כך תקבלו את הפיצוי המגיע לכם
שריפות רבות ברחבי הארץ פורצות כתוצאה משרב כבד - והנזקים נאמדים בכל פעם במיליוני שקלים. הבעיה היא שלא תמיד יהיה גורם שיפצה אזרח תמים שרכושו נשרף בגין הנזק העצום. מה צריך לדעת? מדריך
קפיצה פתאומית של הטמפרטורות ברחבי ישראל לסביבות 40 מעלות גרמה לשורה של שריפות , כמעט בכל חלקי הארץ. לרוב, השריפות אכן פורצות כתוצאה משרב כבד - והנזקים נאמדים בכל פעם במיליוני שקלים. ואולם, לא בכל המקרים יהיה גורם שיפצה אזרח תמים שרכושו נשרף בגין הנזק העצום. למעשה, רק במקרים חריגים המדינה מסייעת לשיקום, כמו למשל במקרה שבו אישרה הממשלה הקצבת 80 מיליון שקל כדי לסייע בשיקום בתי הישוב מבוא מודיעים, שרבים מהם נשרפו כליל.
הרכב נפגע במהומות? אף אחד לא יפצה אתכם
רכושכם ניזוק בעקבות המצב הביטחוני? כך תקבלו פיצוי
ואולם, היה זה מקרה יוצא דופן, לאחר שישוב שלם נפגע קשות כתוצאה משריפת ענק. בפועל, הממשלה בדרך כלל אינה נחלצת לסייע למשפחה שביתה נשרף - וכדאי שכל אזרחית ואזרח ידאגו לעשות הכל כדי שלא יאבדו את כל הרכוש שצברו בשנות חייהם בשעות ספורות של שריפה פתאומית. אז האם הניזוקים יפוצו? על ידי מי ומה בדיוק צריך לעשות כדי לקדים רפואה למכה או מה יש לעשות מיידית לאחר, חלילה, לאחר שהרכוש כבר נשרף? לפניכם שאלות ותשובות.
ביתי נשרף ויש לי ביטוח, למי עליי לפנות?
ביטוח דירה כולל באופן אוטומטי כיסוי נגד נזקי שריפה. התקשרו לסוכן הביטוח או לחברה כדי לדווח על האירוע. אלו ישלחו שמאי למקום, שיצלם את הנזק ויאמוד אותו. חשוב לצלם כל דבר החשוד שניזוק, ולדאוג לקבל את ממצאי חקירת הכבאות. סוכן הביטוח ילווה אתכם בתהליך התביעה עד לקבלת הפיצוי המלא שמגיע לך.
אין לי ביטוח דירה. האם אני יכול לפנות למס רכוש?
לא. לפי שעה, מס רכוש ברשות המיסים לא מטפל בנושא. כל עוד לא הוכרז כי השריפות נבעו מפעולות איבה - מס רכוש לא מפצה.
הממשלה יכולה להודיע שהיא מפצה?
רק אם אם הממשלה תכריז על גל השריפות כאירוע של אסון לאומי, כפי שקרה באסון הכרמל, המדינה יכולה להחליט שהיא מפצה את הניזוקים. גם באסון הכרמל פוצו בעיקר מי שרכושם נשרף כתוצאה מהצתות.
אפשר לתבוע גורם כלשהו על נזקי השריפות?
העובדה כי אין חברת ביטוח המבטחת את הרכוש אינה שוללת את האפשרות להגיש תביעה נזיקית נגד הגורם האחראי לשריפה, כמו רשות מקומית שלא גזמה עצים.
האם אני חייב להסתפק בדו"ח השמאי מטעם חברת הביטוח?
לא. זכותכם לבחור שמאי מטעמכם, בנוסף לשמאי של חברת הביטוח.
ביתי נשרף ואני לא יכול לגור בו. מה מגיע לי?
בעת שריפה, אם המבנה אינו ראוי למגורים, פוליסת המבנה מקנה זכות לפיצוי על מגורים במקום חלופי, מקביל לשכר דירה במבנה זהה, ועד לתקופה של שנה.
תוך כמה זמן אקבל פיצוי?
סוכן הביטוח ידע לזרז את עבודת השמאי ואף לקבל מקדמה עוד בטרם תשלום הפיצוי המלא. באמצעות תשלום המקדמה ניתן יהיה להתחיל בשיפוץ ושיקום הבית. בידי סוכן הביטוח מצוי דו"ח הערכת התכולה - רצוי להסתייע בו ולוודא כי הדו"ח תואם את המופיע בפוליסה.
בביתי היו אלפי שקלים במזומן. האם אפוצה בגינם?
אין פיצוי על כסף מזומן. רצוי להפקידו בבנק או להניחו בכספת החסינה בפני אש.
הרכב שלי נפגע כתוצאה מהשריפה, האם אני זכאי לפיצוי?
ביטוח מקיף לרכב כולל כיסוי אש וחברת הביטוח תפצה אתכם במלוא הנזק. למי שיש ביטוח צד ג' בלבד לא יהיה זכאי לקבלת פיצוי כלשהו.
מה ההבדל בין ביטוח מבנה לביטוח תכולה?
ביטוח מבנה מתייחס למעטפת של הבית, הכוללת קירות, מתקני הסקה, צנרת, שערים וגדרות, וכל החלקים הקבועים בדירה המחוברים בדרך קבע כגון מזגן, ארונות קיר ושטיחים מקיר לקיר. ביטוח תכולה מתייחס בעיקר לרכושו של המבוטח דוגמת ריהוט, ביגוד, תכשיטים ומכשירי חשמל.
אילו מקרים הם מכסים?
שריפה, פריצה וגניבה, נזקי מזג אוויר ורעידת אדמה. חברת הביטוח לא תכסה נזק שנגרם עקב פעולת מלחמה או טרור (כולל שריפה), כי אותם מכסה המדינה במסגרת מס רכוש.
קניתי ביטוח דירה עם המשכנתה. אפשר להיות רגוע?
הביטוח שדורש הבנק כולל רק ביטוח מבנה, וגם אותו רק על סכום המשכנתה. רצוי להתאים את הסכום לערך בפועל - במבנה עלות בנייה מחדש, ובתכולה ערך הרכוש הקיים כחדש.
מה חשוב לדעת במקרה של רכישת ביטוח נגד נזקי שריפה?
חשוב לוודא שגודל הדירה במ"ר, שעליו דווח בעת רכישת הפוליסה, הוא עדכני. יש ליידע את חברת הביטוח בכל מקרה של תוספת בנייה. כמו כן, חשוב לרכוש כיסוי כלפי צד שלישי, במקרה שנגרם נזק לשכנים וכאשר השריפה נובעת מרשלנות של המבוטח.
העסק שלי ניזוק כתוצאה משריפה. האם אני זכאי לפיצוי?
אם רכשתם ביטוח עסק, תהיו זכאים לפיצוי עבור הנזקים לתכולת העסק, הציוד והמלאי. חשוב להיעזר ברואה חשבון כדי שיוכל לספק את הכרטסת של מלאי נכנס כדי שתוכלו להוכיח מה נשרף.
אם חלילה ביתי נשרף - יש משהו שרצוי שאעשה מיידית, תוך כדי ההודעה לחברת הביטוח?
רצוי, אם יש ביכולתכם לעשות זאת, לצלם את הבית אפילו בעת השריפה. כך ניתן להוכיח מה בדיוק נשרף - כורסא, מקרר חדש, ארון קיר וכדומה, ואפשר יהיה למנוע טענות שהרכוש שנשרף אינו יקר או לא איכותי. רצוי לצלם את כל מה שנותר מהשריפה מיידית. רוחות עזות עלולות להעיף ציוד שנשרף. בכלל, צילומים בשעת האירוע תמיד מסייעים במקרים כאלה.