המחאה התחדשה, ההורים לא באו: "כל המדינה הייתה צריכה להפגין פה"
לאחר מחאת ההורים הגדולה בשבוע שעבר בדרישה שהמדינה תיקח אחריות על החינוך בגיל הרך, רק כמה עשרות הורים הגיעו למוקדי ההפגנות הערב. מור דקל, ממובילות המחאה: "זו תעודת עניות לנו ההורים. אם אנחנו לא יוצאים פעם אחר פעם לרחובות מה זה אומר עלינו?"
רק כמה עשרות הורים הפגינו הערב (יום ד') ברחבי הארץ בדרישה שהמדינה תיקח אחריות מלאה על החינוך בגיל הרך. זאת לאחר שבשבוע שעבר מאות הורים חסמו כבישים ביום בו הוגש כתב האישום נגד כרמל מעודה, שבו יוחסה לה התעללות קשה בפעוטות בגן שניהלה בראש העין.
כ-30 הורים בלבד, שחלקם הגיעו עם פעוטות, הפגינו מול קריית הממשלה בתל אביב. גם ח"כ קארין אלהרר ועידן רול מרשימת כחול-לבן הגיעו להפגנה. מור דקל, ממובילות המחאה, התייחסה למיעוט המפגינים ואמרה כי "מה שקורה היום זו אכזבה ותעודת עניות לנו ההורים. אנשים יצאו ביום ראשון שעבר עם תסכול וזעם בעיניים ומה שקורה היום הראה שהבעיה לא פחות גרועה מהצד שלנו ההורים. אם אנחנו לא יוצאים פעם אחר פעם לרחובות מה זה אומר עלינו?".
ח"כ אלהרר, שיזמה את הדיון בנושא שהתקיים שלשום בוועדת החינוך של הכנסת, הוסיפה: "המדינה הזניחה את הילדים. בדיון שקיימנו לא הופתעתי. ניכר שלא נעשתה שום עבודה. ההורים מיואשים. אחד בספטמבר מתקרב בצעדי ענק והם עומדים מול שוקת שבורה ומנסים לטכס עצה איך ממשיכים הלאה".
בחיפה הפגינה נטע לזובסקי מקריית חיים, אם לילד בן 5.5 וילדה כבת שנתיים שהולכת למעון פרטי: "למזלנו יש לנו גננת טובה שמאפשרת גישה מתי שאנחנו רוצים, ואפליקציה שמאפשרת לראות את הגן 24 שעות ביממה. אני פה כי יהיו לי עוד ילדים, ואני רוצה את הטוב בשבילם".
לזובסקי הוסיפה: "אסור שזכרונות הילדות שלהם יהיו כאלה, שלא יחוו את ההתעללות. "אני פה כי מערכת המשפט צריכה להחמיר את הענישה. תמיד מאשימים את ההורים, איך אפשרתם, איך לא עניתם. לא מבינים שלהורים נופל מסך על העיניים והם לא יכולים לראות".
בירושלים הפגינו הורים מול מעון ראש הממשלה. ישראל אליסף, יו"ר "העמותה הישראלית לאקטיביזם חברתי", ניסה להסביר את הנוכחות הדלה: "יולי אוגוסט הם חודשים שבהן ההפגנות צומחות מלמטה. היום היה חם במיוחד והילדים בחופשות. אני מעריך שזה יתפוס תאוצה. אנשים לא מוכנים להמשיך ולראות את הסרטונים והתמונות של הילדים שנפגעים יום אחרי יום".
אסנת ותורי, מייסדת קבוצת "הורים בזכות" שנכחה גם היא בהפגנה אמרה: "ההצהרות של ראש הממשלה שהוא הולך להעביר את האחריות ממשרד למשרד הביאו לתסכול מאוד גדול להורים. ההורים מבינים שהם שקופים ולא משנה כמה הם יצאו לרחובות, בסוף הם מקבלים סיסמאות ריקות מתוכן".
ותורי הוסיפה: "להורים שנשארו בבית אני קוראת לצאת מהאדישות. לא רק האלימות הורגת את הילדים שלנו אלא גם האדישות".
ההורים דורשים פיקוח ואחריות ממשלתית מלאה מגיל לידה ועד שלוש, על כל המסגרות הקיימות ללא קשר למספר הילדים במעונות היום (ולא רק משבעה ומעלה כפי שנקבע בחוק הפיקוח). עוד דורשים ההורים קביעת תנאי סף למי שמטפל בגיל הרך, החל ממבחני התאמה וכלה בבדיקות פסיכולוגיות, חובת הכשרה לכל מי שמטפל בילדים, רענון מתמשך לצוותים, שינוי התקינה ליחס של איש צוות על כל שלושה פעוטות לכל היותר.
בנוסף דורשים ההורים להכניס לתוקף מיידי את חוק הפיקוח המלא ולא באופן הדרגתי ולהחמיר את הענישה באופן מרתיע - לקבוע מאסר ממושך יותר, להקים רשות שתספק מענה להורים שילדיהם ספגו התעללות, לתקן את חוק האזנות סתר באופן שיאפשר להשתמש בחומרים שיוכיחו התעללות במעון, לקבל סיוע בתביעות אזרחיות ועוד.
נטלי בוזגלו, ממובילות המחאה ומייסדת קבוצת "נלחמים ונאבקים למען הילדים", אמרה לקראת ההפגנות: "לא נשתוק. נמשיך בכל הכוח לתבוע מהמדינה לקחת אחריות ולהגן על הילדים שלנו. נמאס לנו לשמוע מדי יום על מקרה אחר ועל תיקים שנסגרים בשל חוסר ראיות. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יצדיקו את המטרה שלשמה בחרנו בהם וייעתרו לדרישת ההורים ויפה שעה אחת קודם".
אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים הארצי וממארגני המחאה, הוסיף: "אנחנו קוראים לשר החינוך למנות נציג הורים במועצה לגיל הרך לאלתר. זה הזמן למעשים, לא לדיבורים. אנחנו מצפים לפעולות בפועל ולא להבטחות סרק".