קיסר סין: המספרים ההיסטוריים של ערן זהבי
כבש יותר שערים משלוש קבוצות, נהנה מההצטרפות של סבע וזכה לכינוי "אחד החלוצים הטובים ביותר שלא משחקים באירופה". ערן זהבי בדרך לשבור כל שיא אפשרי בסין
ערן זהבי אוהב אתגרים. הם עומדים לנגד עיניו לאורך כל הקריירה שלו, מפסגה לפסגה, משיא לשיא. הם אלו שעזרו לו להפוך השבוע לשחקן הישראלי שכבש הכי הרבה שערי ליגה, והם אלו שמניעים אותו לעבר המטרה הבאה ברשימה שלו.
בשבת הוא יפגוש עם גוואנגז'ו R&F את גוואנגז'ו אברגרנדה של אלקסון הברזילאי. ואחרי שהפך למלך השערים הישראלי עם מספר הכיבושים הגבוה ביותר בעונה (35) ולמלך השערים של הקבוצות הישראליות במפעלים האירופים (20), זהבי יגיע למשחק כשהוא מכוון לשני יעדים נוספים.
הראשון להפוך למלך השערים הזר של הליגה הסינית בכל הזמנים. בינתיים חסרים לו 18 שערים כדי לעקוף את אלקסון, השחקן הנוכחי שמחזיק בתואר. השני להפוך לשחקן שכובש הכי הרבה שערים בעונה אחת. כדי להגיע ליעד הזה חסרים לו שבעה שערים בלבד (ב־12 המשחקים שנותרו). גם בשיא הזה מחזיק בינתיים אלקסון, שכבש 28 שערים בעונה. זהבי כבר סימן בתחילת העונה 30 שערים כמטרה, ובינתיים הוא בקצב מרשים. כבר עכשיו זהבי עומד על ממוצע הכיבושים הטוב ביותר אי פעם בסין 0.9 למשחק (80 שערים ב־88 משחקים).
בקיצור, הבנתם כבר לאן זה הולך. המספרים שלו מטורפים בכל קנה מידה, הוא נמצא בדהירה, וכרגע אין לו ממש תחרות בתואר על מלך השערים העונתי. אבל למרות שהוא מספק את הסחורה בגדול וכמות השערים שלו עולה על זאת של שלוש קבוצות בליגה, זהבי לא קרוב לצמרת המשתכרים בסין. לעומת אוסקר (400 אלף ליש"ט בשבוע), האלק (320), אסקיאל לאבסי וגרציאנו פלה (290), זהבי "מסתפק" בשכר שבועי של 180 אלף ליש"ט.
קורע רשתות
זה לא מוריד מההתלהבות העולמית ממנו, שפועלת בשתי חזיתות: התקשורת המבוססת והרשתות החברתיות. הליגה הסינית הייתה הזייה מרוחקת עד לפני מספר שנים, אך עכשיו מסוקרת יותר ברצינות באירופה בזכות המעבר של הכוכבים והמאמנים הגדולים, וזהבי נהנה מאור הזרקורים. השבוע אפילו אתר פיפ"א הקדיש מקום מיוחד לזהבי, ובמדור הקבוע "השבוע במספרים" התייחס להספק המדהים שלו וזה עוד לפני הצמד האחרון מול טיאנג'ין טדה שהעלה אותו ל־29 שערים ב־21 הופעות בנבחרת ישראל ובקבוצה ב־2019.
עוד לפני כן, שני השלושערים הרצופים מול אוסטריה ולטביה, שהפכו אותו למלך שערי מוקדמות יורו 2020, חשפו אותו בפני קהל רחב שלא מתעניין בליגה הסינית, והיו אלו שחיזקו את השמועות על מעבר אפשרי לליגה אירופית, לצד סרטונים של הביצועים שלו שהפכו לוויראליים. כמובן שלצד זאת יש לציין את התקשורת הסינית שמתלהבת מזהבי בכל פעם מחדש. הסברה הרווחת היא שגוואנגז'ו היא קבוצה לא טובה מספיק, ושזהבי הוא המושיע שלה ששומר אותה תחרותית. באחד האתרים נכתב כי "זהבי יודע שמוטלת עליו אחריות לשפר את הביצועים של הקבוצה כולה".
וישנן הרשתות החברתיות. בעולם של משחקי פנטזיה ואוהדים שאוספים פרטים סטטיסטיים בכפייתיות, זהבי נחשב לפלא. בטוויטר, למשל, אפשר למצוא ציוצים רבים שמתפעלים מהתרומה העקבית והאמינה שלו, ויותר מכך, אוהדים של שתי קבוצות בולטות (אך לא רק הם), גלאטסראיי וניוקאסל שקושרו עם החלוץ, צייצו לקבוצתם להשלים את המהלך. אחד מהם כינה את זהבי: "אחד החלוצים הטובים ביותר שלא משחקים כיום באירופה".
זהבי היה סופרסטאר בסין עוד לפני העונה, אבל השנה נכנסו לתמונה שתי דמויות ששידרגו את התפוקה שלו: דיא סבע ומאמן הכושר של מכבי חיפה עד לא מזמן, ערן שדו. לזהבי היה חיבור מצוין גם עם רנאטיניו הברזילאי שעזב בקיץ, אבל עם סבע בחוליית ההתקפה החיים שלו טובים עוד יותר. השניים כבשו יחד 30 שערים מ־37 השערים של הקבוצה, כשסבע מפרגן לזהבי גם בכמה בישולים. "זהבי הוא הכוכב הגדול של הליגה הסינית", מספר סבע. "רק בזכותו הגעתי לפה, הוא פתח לי את הדלת, וללא ספק הוא הכובש הישראלי הטוב ביותר".
התוספת שתופסת
זהבי כבש בכל אחד מחמשת המשחקים האחרונים ושבעה שערים סך הכל בארבעת המחזורים האחרונים. בתקופה הזאת הצטרף אליו שדו, מאמן הכושר האישי שלו שמשמש גם כמאמן הכושר של נבחרת ישראל. לפי בדיקות שנעשו בגוואנגז'ו R&F, בתקופה הזאת זהבי שיפר את נתוני הריצה שלו.
"מה שמאוד מייחד את ערן זו התשוקה שלו בכל אימון ומשחק", מוסיף שדו. "בהתייחסות שלו לאימון, בהגעה שלו למגרש שעה וחצי לפני כל אימון, ובזה שהוא נשאר בסיום כל אימון כדי לשפר מרכיב פיזי או טכני. מאז שהגעתי השחקנים במועדון מבקשים ממני לאמן אותם כמו את ערן, הוא מושא להערצה בעיניהם. הם מנסים לחקות אותו וללמוד ממנו. לערן חשוב לשפר את השחקנים שלצידו ולעשות אותם טובים יותר. הוא תמיד מסביר להם ומלמד אותם מקצוענות מהי. אין ספק שהוא זן מיוחד. כשיש יומיים חופש לקבוצה הוא תמיד ידאג לעשות אימון נוסף כדי להיות מוכן יותר, והוא ביתרון על כולם מבחינה פיזית".
ברור שמה שהניע את זהבי לסין היה העניין הכספי. הוא הבין שכדי לעלות
רמה מהבחינה הכלכלית, יהיה עליו לרדת ברמה או שתיים מהבחינה המקצועית, למרות השמות הנוצצים בליגה. ועדיין, קשה להתעלם ממה שהוא עושה העונה. "אני מאמין ביכולת שלי לשחק בליגה כמו הפרמייר־ליג, אבל אי־אפשר להרוויח הכל בחיים", הוא הסביר לאחרונה. זהבי, שיחגוג 32 בעוד שבוע בדיוק, מקבל שכר גבוה במיוחד, כך שלא ברור אם קבוצות אירופיות יפנו אליו עם הצעה מפתה שתגרום לו לעזוב את מכרה הזהב בסין, שם הוא מתעסק גם בנדל"ן ובעניינים מסחריים נוספים.
"זהבי יכול לשחק בכל רמה באירופה", טוען מאמן הנבחרת, אנדי הרצוג. "ראינו את זה במשחקים נגד אוסטריה, סלובניה או לטביה, הוא גם הגיע למצבים מול פולין. הכל תלוי בהחלטה שלו". מאמן הנבחרת לשעבר, אלי גוטמן, בטוח שהתשוקה והרעב הפכו אותו לאחד השחקנים הגדולים בתולדות הכדורגל הישראלי. "זהבי זה שחקן שיכול לספק מספרים גם בפרמייר־ליג, התשוקה שלו תנצח כל דבר", טוען גוטמן. עכשיו התשוקה הזאת תנסה להוביל אותו לשיאים שעדיין לא שבר, ונראה אתכם מהמרים נגדו.