מחקר: נשים עובדות מאבדות פחות זיכרון
מחקר חדש שבחן את הזיכרון של יותר מ-6,000 נשים במשך יותר מ-20 שנה מצא כי קצב הידרדרות הזיכרון של נשים שלא עבדו היה מהיר ב-61 אחוז בהשוואה לנשים עם עבודה בשכר
מחקר חדש שבוצע במחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת קליפורניה שבלוס אנג'לס, גילה כי עבודה בשכר תורמת לשמירה על הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות בקרב נשים.
המחקר, אשר הוצג החודש בכנס איגוד האלצהיימר העולמי, סקר 6,385 נשים אשר נולדו בין השנים 1935 ל-1956. הנשים השיבו על שאלונים בהם הן נדרשו להשיב האם הן נשואות, אימהות לילדים וכן האם הן עובדות.
הנשים סווגו לחמש קבוצות: נשים עובדות שאינן אימהות, נשים נשואות בעלות עבודה, אימהות לא נשואות בעלות עבודה, אימהות רווקות בעלות עבודה, אימהות רווקות ללא עבודה ואימהות נשואות ללא עבודה.
קיראו עוד
האם המוח של נשים מזדקן לאט יותר?
"לקשישים אין בעיות זיכרון. זו סטיגמה"פריצת דרך: תרופה חדשה הצליחה לעכב את מחלת האלצהיימר
עבודה בשכר שומרת מפני הידרדרות בזיכרון
בין השנים 1995 ל-2016 עברו הנשים אחת לשנתיים בדיקות לבחינת הזיכרון. החוקרים מקליפורניה לא גילו הבדלים משמעותיים בין קבוצות הנשים כשהן היו בשנות ה-50 לחייהן, אך מעל גיל 60 החלו החוקרים להבחין בהבדלים בין הקבוצות.
קצב הידרדרות הזיכרון בקרב נשים ללא עבודה היה המהיר ביותר, בעוד שבקבוצות הנשים העובדות מחוץ לבית בשכר, הידרדרות הזיכרון הייתה האיטית ביותר, ללא חשיבות האם הן היו אימהות או לא.
"קצב הידרדרות הזיכרון של נשים אשר לא היו חלק ממעגל העבודה היה קצת יותר מכפול בהשוואה לנשים שעבדו", מציינת ד"ר אליזבת רוז מיידה, מעורכות המחקר. בין הגילאים 60 עד 70, קצב הידרדרות של נשים שלא עבדו מחוץ לבית היה מהיר ב-61% בהשוואה לנשים שעבדו.
ההבדלים החדים ביותר נרשמו בין קבוצת הנשים הרווקות. נשים רווקות ללא עבודה חוו הידרדרות מהירה ב-83% בהשוואה לנשים רווקות עם עבודה. החוקרים לא זיהו הבדלים בבחינות הזיכרון של נשים שעבדות באופן עקבי בעבודה לעומת נשים שלקחו הפסקה לאחר הלידה וחזרו למעגל העבודה.
"אלו ממצאים מאוד מעניינים", הוסיפה החוקרת מאוניברסיטת קליפורניה, "אך המנגנון של היתרונות הקוגניטיביים של עבודה לא ברורים. הגירוי הקוגניטיבי, שמירה על קשרים חברתיים בסביבת העבודה וגם היתרונות הכלכליים של עבודה בשכר, כנראה שכל אלו תורמים לשימור היכולות השכליות".
היא מסכמת ואומרת כי "המחקר בחן את השפעת העבודה בשכר על היכולות הקוגניטיביות, אבל עבודה איננה הדרך היחידה לגרות את המוח. המחקר שופך אור על הבריאות הקוגניטיבית של האישה, אבל דרושים עוד מחקרים עד שנצליח להבין מה המשמעות של הממצאים".