חודשיים לבחירות: נתניהו יתערב, שקד צפויה לעמוד בראש
לטענת גורמים בימין, יו"ר הבית היהודי הרב רפי פרץ עדיין מסרב לוותר על המקום הראשון ברשימת ימין מאוחדת, אף שסקרים מראים שאם איילת שקד תעמוד בראשה של רשימה כזאת היא תביא יותר מנדטים. בימים הקרובים מתכוון נתניהו לפעול לטובת האיחוד כדי למנוע איבוד קולות בגוש
בזמן שצדה השמאלי של המפה הפוליטית מתחיל להתבהר, בימין מתנהלים עדיין קרבות אגו וטרם הושגו הסכמות שיאפשרו ריצה משותפת של כל גורמי הימין תחת פלטפורמה פוליטית אחת. בימים האחרונים מתנהלות שיחות ומתקיימים מגעים אינטנסיביים בין איילת שקד ונפתלי בנט שעמדו בבחירות האחרונות בראש מפלגת "הימין החדש", לבין יו"ר הבית היהודי, הרב רפי פרץ ואנשיו.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
60 יום בלבד נותרו עד לבחירות וסלע המחלוקת נותר עדיין סביב השאלה מי יעמוד בראש רשימה מאוחדת של מפלגות הימין. על פי גורמים בימין, למרות שפרץ רואה סקרים תכופים שלפיהם שקד מביאה יותר מנדטים ממנו כשהיא ממוקמת בראש רשימת ימין מאוחדת, הוא נותר עיקש בעמדתו שלא לוותר על המקום הראשון.
גורמים פוליטיים בכירים אומרים שמלבד פרץ שמתנגד, כל יתר הגורמים במפלגות הימין מקבלים את שקד ואף מעדיפים אותה כמי שתעמוד בראש האיחוד, בשל העובדה שהיא מביאה יותר מנדטים ומבטיחה יותר מקומות בכנסת לרשימה שכזאת. בעקבות זאת, בימים האחרונים התגבשו סביב שקד גורמים רבים בציונות הדתית, ועל פי הערכות ביממה האחרונה ייתכן שהרב פרץ יוותר לטובתה בסופו של דבר על המקום הראשון.
אמש, לאחר ההודעה על החיבור בין אורלי לוי־אבקסיס לבין מפלגת העבודה בראשות עמיר פרץ, פרסם הרב פרץ הודעה שלפיה מפלגות הימין חייבות להתאחד. אם אכן הרב פרץ יוותר לשקד על העמידה בראש רשימת ימין מאוחדת, נשאלת השאלה באיזו מסגרת תגיע שקד לאיחוד המדובר. אחת האפשרויות היא ששקד תישאר במפלגת "הימין החדש" שאותה הקימה עם בנט ודרכה תחבור לבית היהודי. ההערכה היא שהשבוע בכל מקרה יתקבלו מרבית ההכרעות ושקד תפרסם את כוונותיה.
מי שככל הנראה צפוי להיות מעורב מאוד בנעשה במפלגות הימין הוא ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שירצה לוודא שהריצה תתבצע במסגרת מפלגה אחת גדולה מימין לליכוד, או לכל היותר שתי מפלגות. אחרי הבחירות האחרונות, שבהן נותרו על רצפת האגף הימני של המפה הפוליטית כמעט שישה מנדטים - חלקם ב"ימין החדש", חלקם ב"זהות" של משה פייגלין וחלקם מזוהים עם אורלי לוי־אבקסיס - שחסרו לגוש הימין כדי שנתניהו יצליח להרכיב ממשלה, הופקו הלקחים בליכוד.
נתניהו מתכוון להיכנס לעובי הקורה ולהביא לאיחוד גדול בימין כשהעדפתו הראשונה היא מפלגת ימין אחת גדולה מימינו, שכוללת את כל השחקנים הפוליטיים. במקרה כזה, הוא סבור שיוכל לנהל קמפיין חזק שקורא לכל מצביעי הימין להצביע, ללא חשש שמפלגות ימין שלא יעברו את אחוז החסימה יביאו שוב לאיבוד קולות לגוש.
בכירים בליכוד אומרים שנתניהו מתכוון להיכנס לתמונה באופן אינטנסיבי יותר בעוד כמה ימים ולוודא שהחיבור אכן מתממש. לצורך הגשמת המטרה הוא יסייע לפשר ולחבר ואף לערוך את ההסדר לחלוקת התפקידים שיאפשר את החיבור. אם לא תהיה ברירה ולא תושג הסכמה לרשימה מאוחדת אחת, יסתפק נתניהו בשתי מפלגות ימין – האחת ימין ליברלי שתכלול את בנט ואולי גם את פייגלין והשנייה תכלול את הבית היהודי, האיחוד הלאומי וגורמים שמזוהים כימניים יותר.
במקביל מפעיל נתניהו באופן אישי את כל כובד משקלו על הקול הרוסי. בליכוד תמיד עבדו במגזר הרוסי אולם הפעם, בשל המלחמה הגלויה עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, הוקם לראשונה מטה רחב שבו לוקחים חלק פעילים שבעברם היו בישראל ביתנו, כמו למשל חבר הכנסת לשעבר רוברט אילטוב, שהיה ממקורבי ליברמן עד לאחרונה. בליכוד סבורים שניתן להגדיל את כוחם בשני מנדטים רק מהציבור הרוסי.
בניגוד למפלגות אחרות שעשויות עדיין לבצע שריונים ברשימותיהן, בליכוד יהיה הפעם מורכב לעשות זאת, בין היתר משום שיו"ר כולנו משה כחלון וסיעתו כבר הוכנסו לליכוד, מה שכבר יצר תסיסה מסוימת בתחתית הרשימה. השאלה שעדיין נותרה פתוחה היא מה יקרה אם שקד לא תגיע להסכמות ברשימת ימין מאוחדת. למרות שבסביבת נתניהו הבהירו יותר מפעם אחת שנתניהו אינו מעוניין בשריון שלה ברשימת הליכוד, הסיכויים עדיין קיימים, אך הם קטנים.
מהליכוד נמסר בתגובה כי "ראש הממשלה נתניהו לא ביקש מהרב רפי פרץ לוותר על מקומו או על מקום ברשימתו למען איילת שקד. ראש הממשלה נתניהו לא התערב ברשימת 'איחוד מפלגות הימין', והוא פועל לחיזוק הליכוד ולניצחונו בבחירות".
פרץ מסר כי הוא "שומע כל מני רעיונות משונים של המלצה על מועמד אחר מימין שאינו נתניהו שירכיב את הממשלה הבאה. אבהיר זאת בצורה ברורה: הבית היהודי-איחוד לאומי ימליצו על נתניהו להרכבת הממשלה כפי שעשינו בשנים הקודמות - כל רעיון אחר עלול לגרום לאי הרכבת ממשלת ימין".