בדרך מאיראן לסוריה: זה הבסיס שהותקף בעיראק
אין זה חדש שהאיראנים מבריחים טילים לבסיסי המיליציות השיעיות בעיראק במשאיות מסחריות תוך העלמת עין של הממשל המקומי. ייתכן שטהרן בנתה מחסן לוגיסטי קדמי עבור הטילים שישוגרו לכאן בעת מלחמה, אך ישראל היא לא היחידה שמחזיקה ביכולות להפציץ בעזרת מל"טים חמושים. פרשנות
הבסיס האיראני שהותקף לפנות בוקר (שישי) בעיראק נמצא באזור סוני בצפון-מערב המדינה, שבמרכזו נמצאת תיכרית, עיר מולדתו של סדאם חוסיין. תושבי האזור ידועים ביחסם הטוב לסעודים ולאמריקנים.
לא מדובר באזור טבעי של המיליציות השיעיות, אך בכל זאת מדובר באזור מדברי שסמוך מאוד לגבול בין עיראק לסוריה, ולמעבר אל-קאים שדרכו עובר הכביש הראשי - והמסדרון היבשתי - שמחבר את איראן לסוריה וללבנון דרך עיראק.
מאל-קאים ממשיך המסדרון כמה עשרות קילומטרים לכיוון צפון, עד לאל-בוכמל (אבו כמאל), עיר בסוריה הממוקמת על נהר הפרת, שבה יושבות מיליציות שיעיות המפעילות את המסדרון היבשתי. המיליציות השיעיות באל-בוכמל הופצצו בעבר על-ידי מטוסים לא מזוהים (יש שאומרים אמריקנים ויש שאומרים של מדינה אחרת) כדי לשבש את פעולת המסדרון היבשתי.
אפשרות אחרת היא שהאיראנים בנו במקום בסיס אחסנה לוגיסטי קדמי עבור טילים שיישלחו בעת מלחמה דרך המסדרון היבשתי לסוריה או ללבנון ויופעלו נגד ישראל. היתרון של בסיס באזור סלאח א-דין הוא הקרבה לגבול סוריה שמאפשרת להעביר את הטילים לאזור רמת הגולן הסורית תוך שעות בודדות, והמרחק, כ-700 ק"מ מישראל, מקשה על חיל האוויר לפעול שם.
האיראנים מחזיקים גם טילים מדויקים מדגם "זולפיקאר" שהטווח שלהם מאפשר לשגר אותם מאזור סלאח א-דין היישר לישראל - ואז מדובר לא רק בבסיס לוגיסטי על המסדרון היבשתי, אלא גם בבסיס שיגור שאנשי המליציות השיעיות, ששכרם משולם על-ידי האיראנים, שומרים עליו ואנשי חיזבאללה מתפעלים את משגרי הטילים ואת הטילים.
בכל מקרה, ידוע שהאיראנים מבריחים את הטילים לבסיסים של המיליציות השיעיות בעיראק במשאיות מסחריות תמימות כביכול, על-מנת לאפשר למשטרת הגבולות ולמכס העיראקי להתייחס אליהם כאל תעבורה מסחרית רגילה, למרות שממשלת עיראק - וגם ישראל וארה"ב - יודעות על ההברחות הללו.
הממשלה השיעית של עיראק בוחרת להעלים עין, אבל ישראל, והאמריקנים, שחייליהם ואנשי המודיעין שלהם מוצבים בבסיסים בעיראק, יכולות לדעת וגם לפעול ללא קושי נגד ההתבססות האיראנית באזור.
בכירים ישראלים, מראש הממשלה בנימין נתניהו ועד הרמטכ"ל אביב כוכבי, ראש אמ"ן אלוף תמיר היימן וראש המוסד יוסי כהן, הזהירו את עיראק מפני התבססות משמרות המהפכה והמיליציות השיעיות העיראקיות באזור. משרד ההגנה האמריקני הכחיש את מעורבותו בתקיפה, אך ישנם גורמים נוספים באזור עם יכולת כזו של מל"טים חמושים, כמו הבריטים, הסעודים, ישראל - וגם גורמים מקומיים. גם הקרבה היחסית לירדן פותחת אפשרויות מהבחינה הזו.
המחוז הסוני היה עד לפני שנה וחצי בשליטתו של ארגון המדינה האיסלאמית ("דאעש"), והמיליציות השיעיות הגיעו אליו במסגרת המלחמה נגד ארגון הטרור ונשארו בו בתואנה הזו. האוכלוסיה המקומית לא אוהבת את נוכחותם של האיראנים ושל אנשי המיליציות. מלבד זאת, דאעש פועל ומפגע באזור הזה גם היום, וגם לשבטים הסונים המקומיים יש עניין לסלק את המיליציות מהאזור.