שתף קטע נבחר

 

נפטר מס' 2 במוסד לשעבר, שסייע לחלץ ישראלים מאיראן

הוא התגייס להגנה בגיל 14, שימש כמאבטח של בן גוריון, מונה לראש האגף שאחראי על קשרי המודיעין החשאיים של ישראל והגיע עד לתפקיד המשנה לראש המוסד: בגיל 87 הלך לעולמו נחיק נבות, שהיה שותף למבצע העלאת יהודי עיראק ושימש כנציג המוסד בטהרן

מנחם נבות נחיק נבות לשעבר המשנה לראש המוסד (צילום: צביקה טישלר)
נחיק נבות(צילום: צביקה טישלר)

הוא שימש כמאבטח של ראש הממשלה הראשון, עסק באין ספור פעולות חשאיות ואחרי יותר מ-35 שנה של פעילות למען המדינה מונה למשנה של ראש המוסד. היום (שבת) הלך לעולמו בגיל 87 מנחם (נחיק) נבות.

 

נבות נולד בהרצליה בנובמבר 1931. כבר בגיל 14, בשנת 1944, התגייס נבות לשירות הידיעות של ההגנה ועסק בין היתר כנער במעקב אחרי מנהיגי המחתרת המתחרה לח"י. בשנת 1952 מונה למאבטחו האישי הראשון של ראש הממשלה, דוד בן גוריון ושלוש שנים אחר כך גויס למוסד על ידי איסר הראל.

 

נבות ושירת תחילה באגף "צומת" כקצין איסוף בבריטניה ובהמשך שימש כעוזרו האישי של ראש המוסד, מאיר עמית. לפני מלחמת ששת הימים העביר נבות לגורמי צבא בכירים את המידע שהגיע למוסד על פרטי חימוש חדשים שהגיעו למצרים. "המוסד דיווח לנו שיש למצרים מאות טילים מוכנים לירי ואולי גם ראשי קרב כימיים", כתב קצין בכיר בצה"ל בזיכרונותיו.

מנחם נבות נחיק נבות לשעבר המשנה לראש המוסד ()
"המחלה שלנו - אנחנו לא קוראים איתותי שלום". נחיק נבות

היה שותף למבצע "עזרא ונחמיה". (ארכיון) (צילום: לע"מ) (צילום: לע
היה שותף למבצע "עזרא ונחמיה". (ארכיון)(צילום: לע"מ)

לאחר מותו של עמית מתח נבות ביקורת על ההנהגה המדינית, אז והיום, כשהוא מתייחס לכך שנשיא מצרים דאז גמאל עבדל נאצר הזמין את עמית לקהיר: "לא קוראים איתותי שלום - זאת המחלה שלנו. למה נאצר הזמין את מאיר? כדי להרוג אותו? כדי להפוך את ראש המוסד לסוכן שלו?".

 

ב-1972 היה שותף נבות למבצע העלאת היהודים הבודדים שנותרו בעיראק אל ישראל, דרך כורדיסטן ואיראן. לאחר מלחמת יום הכיפורים שימש נציג המוסד בארצות הברית. בשנת 1977 מונה לראש אגף המינהל במוסד. בהמשך פעל נבות בשירות אגף "תבל" במוסד, האגף שאחראי לקשרים המודיעיניים החשאיים של מדינת ישראל, ושימש כנציג המוסד באיראן. בעת שלטון השאה מוחמד רזא שאה פהלווי היה מעורב במצבע חילוץ הישראלים מאיראן ב-1979.

 

ב-1980 אף מונה לראש אגף "תבל". בתפקידו הבא שימש כמשנה לראש המוסד יצחק חופי ולקח חלק בפעילות המוסד במלחמת לבנון הראשונה. באותה עת, ב-1982, אף קיבל נבות תעודת הוקרה מיוחדת מראש הממשלה מנחם בגין וממחליפו של חופי כראש המוסד, נחום אדמוני. "תעודה זו מוענקת לנבות לאות הוקרה והערכה על עבודה מסורה ומתמדת במשך חצי יובל שנים ויותר בשרות המדינה", נכתב אז.  

איסר הראל עם דוד בן גוריון ב 1973 (צילום: דוד רובינגר)
איסר הראל ודוד בן גוריון(צילום: דוד רובינגר)
 

נבות היה עוזרו האישי. מאיר עמית (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
נבות היה עוזרו האישי. מאיר עמית(צילום: יעקב סער, לע"מ)
 

בכתבה בעבר ב"ידיעות אחרונות" על מבריח יהודים מעיראק ומאיראן בשנות השבעים הוא תיאר את פגישתו עם נבות, בעת שזה שימש כנציג המוסד בטהרן. "נכנסתי לחדר שלו. נבות קם ממקומו והקיף אותי במעגלים כמה פעמים, כמו כלה סביב חתנה, ואז אמר לי: 'אני לא מאמין שאתה חי ונמצא כאן בחדר שלי'. הוא שאל אותי אם אהיה מוכן לחזור לעיראק כדי להמשיך בפעילות, בשיתוף פעולה עם השב"כ. עניתי שיש עליי גזר דין מוות וביקשתי שייתן לי כמה ימים, קצת אוויר לנשום".

 

"רציתי להתחתן, להקים משפחה וויתרתי על ההצעה", הוסיף אותו מבריח, דן בר-משה. "הלכתי על המטרה שהיתה לי אז, על אשתי לעתיד, איזבל. היא היתה הבחורה הכי יפה בעיראק. אהבתי אותה, וזה היה הדבר היחיד שראיתי מולי. היא הציבה לי אולטימטום: 'או אני או השב"כ ,' ובחרתי בה. אני זוכר איך נחיק אמר לי - 'בגלל בחורה?'. בדיעבד אני מצטער שלא הלכתי על זה. עשיתי את טעות חיי".

 

לאחר מותו של ראש המוסד המיתולוגי איסר הראל סיפר נבות על מי שעיצב למעשה את הארגון שבו נבות הגיע עד למספר 2: "הוא בנה מערכת שלמה, שתפקדה היטב. הוא זה שקבע שאין יעד שאי אפשר לכבוש אותו, אין מטרה שאי אפשר להגיע אליה. הוא הקים יש מאין את המודיעין הישראלי, והאמין, בכל לב, במה שעשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
נחיק נבות
צילום: צביקה טישלר
מומלצים