10 ספינות בחודשיים: כך התפתחה "מלחמת המכליות"
השתלטות הקומנדו האיראני על מכלית בריטית היא השיא בחודשיים של עימותים במפרץ הפרסי: ספינות רבות שטות במצרי הורמוז רק ביום ובמהירות גבוהה, חשש מעליית מחירי הביטוח. מהמתקפות במפרץ עומאן, דרך המעצר בגיברלטר ועד לחדשות הטובות לאיראנים
הדיפלומט האיראני הבכיר בלונדון זומן לשיחה, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי איראן "היא צרה" וברחבי העולם חוששים מזהות המכלית הבאה שתיפגע: מלחמת המכליות של החודשיים האחרונים, שבמהלכה הותקפו, נפגעו ונעצרו 10 מכליות ואוניות סוחר, הסלימה דרמטית בסוף השבוע האחרון. השיא שלה היה ההשתלטות המתועדת של הקומנדו האיראני על מכלית הנפט הבריטית.
בתגובה להשתלטות על המכלית הבריטית, שבלונדון מדגישים כי נעשתה בניגוד לחוק הבינלאומי במים הטריטוריאליים של עומאן, בריטניה שוקלת להטיל סנקציות נגד איראן. לפי ה"טלגרף" הבריטי, שר החוץ ג'רמי האנט עשוי להכריז היום על צעדי ענישה כלכליים ודיפלומטיים. אחד הצעדים ששוקלים בלונדון הוא הקפאת נכסים איראניים. כמו כן נבחנת אפשרות שבריטניה תקדם באו"ם ובאיחוד האירופי חידוש של סנקציות מסוימות שהוסרו מעל טהרן ב-2016, בעקבות הסכם הגרעין שחתמה עם המעצמות בשנה שלפני כן.
מומחים בתחום האנרגיה סבורים כי ההשתלטויות האחרונות על מכליות במצר הורמוז יובילו לעליית מחירי הביטוח לחברות ספנות ועלולות גם להביא לירידה בסחר הימי במעבר החשוב, שבו מועברת חמישית מאספקת הנפט העולמית. "אם הבעיה תימשך, אנחנו עשויים לראות ניסיון להתרחק מהמפרץ הפרסי או להחליף את הדגלים שעל המכליות, כך שלא יהיה עליהן דגל בריטניה", אמר הכלכלן מייקל לינץ'.
ריצ'רד נפיו, חוקר באוניברסיטת קולומביה שכתב ספר על סנקציות, סבור כי ההשתלטויות על המכליות יוצרות "בעיית פרמיית סיכון" לחברות שפועלות במפרץ ולחברות הביטוח שמאבטחות אותן. רבות מ-2,000 החברות שפועלו במפרץ הפרסי הורו לספינות שלהן לעבור במצר הורמוז רק בשעות היום ובמהירות גבוהה, אבל מעטות בלבד הפסיקו לפעול באזור בעקבות האירועים. המתיחות במפרץ העלתה גם את מחיר הנפט ואתמול הוא טיפס ב-0.9%. כך התפתחה מלחמת המכליות.
12 במאי: חבלה במכליות סעודיות
ארבע ספינות נפגעו מ"פעולת חבלה", כפי שהוגדרה אז, סמוך לחופי איחוד האמירויות. שר האנרגיה הסעודי אישר רק אחרי יממה ארוכה כי שניים מכלי השיט שהותקפו הם מכליות נפט סעודיות. הן ספגו נזק משמעותי. שתי הספינות האחרות היו מנורבגיה ומאיחוד האמירויות.
13 ביוני: אש במפרץ עומאן
שתי מכליות נפט ששטו במפרץ עומאן הותקפו, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי איראן היא העומדת מאחורי המתקפה על המכליות - המכלית היפנית Kokuka Courageous והמכלית הנורבגית Front Altair. בסרטון שפרסם הצבא האמריקני נראו לכאורה אנשי משמרות המהפכה מסירים מוקש ימי שלא התפוצץ מאחת המכליות. גורם אמריקני אמר אז ל-CNN כי בשעות שלפני ההתקפה על המכליות הבחינו האיראנים במל"ט אמריקני טס מעליהם וירו לעברו טיל, אך הוא החמיץ את המל"ט ונפל במים.
4 ביולי: התגובה הבריטית
הרשויות בגיברלטר, טריטוריה בריטית בקצה ספרד, עצרו מכלית שהובילה נפט איראני, כנראה בדרך לסוריה. המכלית נעצרה משום שהעברת נפט לסוריה מפירה את הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על משטרו של בשאר אסד. בעקבות מעצר המכלית הבטיח המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי שארצו תנקום על תפיסת המכלית בגיברלטר.
11 ביולי: כישלון הנקמה האיראנית
סירות חמושות של משמרות המהפכה התקרבו למכלית הבריטית British Heritage במצר הורמוז וניסו להוביל אותה למים הטריטוריאליים של איראן. לפי CNN, ספינת מלחמה של הצי הבריטי כיוונה לעברן נשק, הרחיקה אותן והצליחה לסכל את המעצר.
14 ביולי: ההיעלמות והמעצר
שבועיים אחרי מעצר המכלית האיראנית בגיברלטר ובצל האיומים של טהרן לנקום, הודיעו משמרות המהפכה כי עצרו במפרץ הפרסי צוות של המכלית RIAH מאיחוד האמירויות שלטענתם "הבריח נפט". בתחילת השבוע, אחרי היעלמות המכלית, טענה איראן כי המכלית "נקלעה למצוקה וגררנו אותה לתיקונים" - וכעבור כמה ימים הודתה טהרן כי עצרה את המכלית.
19 ביולי: הקומנדו משתלשל מחבלים
השיא במשבר המכליות. משמרות המהפכה השתלטו על מכלית הנפט הבריטית Stena Imperu ליד מצרי הורמוז. בתיעוד שפרסמו אמש (שבת) האיראנים נראים לוחמים עם כובעי גרב משתלשלים בחבלים ממסוק ונעזרים בסירות קומנדו. באיראן טענו כי מעצר המכלית "היה בהתאם לחוק הימי", בבריטניה מתחו ביקורת על כך שספינת מלחמה שהייתה אמורה להגן על המכלית הגיעה באיחור של 10 דקות.
19 ביולי: מעצר לשעה ו-15 דקות
כ-40 דקות לאחר ההשתלטות של המכלית הבריטית, מכלית נפט נוספת, ששטה תחת דגל ליבריה, נעצרה על ידי משמרות המהפכה. הספינה פנתה בחדות לכיוון קו החוף של איראן, אבל מקורות צבאיים איראניים הכחישו שהיא נעצרה וטענו כי המכלית הוזהרה ושוחררה לדרכה. אתמול התברר כי אותה מכלית, MESDAR, שייכת הן לבריטניה והן לחברת נפט אלג'יראית - ובעקבות מעצרה נפתח קו חם עם שרי החוץ והאנרגיה של אלג'יריה. המשבר הסתיים תוך שעה ו-15 דקות.
20 ביולי: סעודיה משחררת איראנים
חדשות טובות לאיראן, דווקא לאחר שהיא משתלטת על מכלית אחר מכלית. סוכנות הידיעות האיראנית "מהר" דיווחה אתמול כי סעודיה שחררה מכלית איראנית, אחרי שהחזיקה בה במשך חודשיים וחצי. המכלית Happyness 1 נשאה יותר ממיליון חביות נפט כשסבלה מתקלה טכנית בים האדום, סמוך לנמל ג'דה הסעודי.
לפי סוכנות הידיעות האיראנית, גורמים סעודים מנעו מהמכלית לעזוב את הנמל, אף שאיראן שילמה את הוצאות טיפולי האחזקה, כפי שדרשו הסעודים. כעת שחררו הסעודים את המכלית וצוותה, 24 איראנים ושני בנגדלשים.