איסלנד המדינה היקרה באירופה, טורקיה הזולה ביותר
כל חופשה כידוע עולה כסף, אך יש מקומות שבהם היא עולה יותר. נתונים סטטיסטיים של האיחוד האירופי ממפים את מדינות היבשת מהיקרה לזולה. אז לפני שאתם מזמינים כרטיס טיסה זול, תבדקו איפה שאר הטיול יעלה ביוקר
לפני שאתם מתחילים לתכנן חופשה באירופה, או בכלל לחשוב לאן אתם רוצים לטוס, כדאי שתקראו את הכתבה הבאה שעוסקת ביוקר המחיה ביבשת. נתחיל מהכותרת: איסלנד היא המדינה היקרה באירופה, וטורקיה היא הזולה ביותר. על פי נתונים (לשנת 2018) של יורוסטאט, לשכת הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, מדד המחירים לצרכן באי שבצפון האוקיינוס האטלנטי גבוה בממוצע ב-56% מבשאר אירופה.
הלירה האנגלית בשפל – והטיול בלונדון הופך לזול יותר
הצצה לתפריט במסעדה איסלנדית תגלה לכם שמחיר פיצה רגילה יכול להגיע גם ל-2,400 קרונות (כ-19 דולר). כוס יין תעלה לכם 11 דולר, וכחצי ליטר בירה עולה 8 דולרים. דוגמאות אלה אינן שונות בהרבה, אם לומר את האמת, מהמחירים בישראל שיוקר המחיה בה לא נמדד על ידי לשכת הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי.
טיילתי באיסלנד בחורף וחזרתי עם התמונות המדהימות האלה
"זה היה קצת הלם כשגיליתי כמה עולה המבורגר עם צ'יפס ובירה", סיפר ל-AFP תייר אמריקני בן 22 בשם קווינט ג'ונסון. "זה הבדל גדול במחיר יחסית למה שאני רגיל. בבית אני יכול לקנות המבורגר וצ'יפס ב-13-12 דולר, וכאן זה בכיוון של 20 אם לא 25 דולר".
על פי אתר השוואת המחירים הבינלאומי נמבאו (Numbeo), ארוחת ערב לשניים במסעדה ממוצעת באיסלנד עולה כ-85 אירו, בקבוק יין בחנות עולה כ-17 אירו ותריסר ביצים עולות כ-5 אירו. לפי אותו אתר, אם תהיתם, יוקר המחיה בישראל גבוה ב-12.8% מיוקר המחיה בארצות הברית. לפירוט הנתונים לגבי ישראל – הקליקו.
הסיבות ליוקר המחיה באיסלנד
אוכלוסייה קטנה של כ-355 אלף בני אדם, בצירוף תלות גבוהה במוצרים מיובאים ומסים גבוהים על אלכוהול מסבירים באופן חלקי את המחירים הגבוהים. "איסלנד כל כך קטנה, שמאוד קשה להשיג את היתרון לגודל (מונח מתחומי הכלכלה והניהול המתאר מצב שבו ארגון גדול נהנה מעדיפות על פני ארגון קטן יותר, מעצם היותו גדול יותר) כפי שיש עם חברות במדינות שגדולות פי 100", הסביר קורד גודנסון, הכלכלן הבכיר בלשכת המסחר האיסלנדית.
גם רגולציה משחקת תפקיד. מוצרים מיובאים שמבוססים על ביצים או על חלב לא מפוסטר עומדים בפני מחסומי מכס משמעותיים. כמו כן, תנודות חדות בקרונה האיסלנדית בשנים 2017-1016 הובילו גם הן לעליית מחירים כללית.
ב-2018, השכר החודשי החציוני לעובד במשרה מלאה באיסלנד עמד על כ-4,450 אירו לפני מסים,
כך שיוקר המחיה אומנם פוגע בתיירים, אך המקומיים מרוויחים משכורות שמאפשרות להם להתמודד איתו. "צריך להביא בחשבון את רמת המשכורות באיסלנד", אמר ברקי קארלסון, יו"ר איגוד הצרכנים במדינה. "המשכורות הממוצעות פה הן בין הגבוהות באירופה".
לפי תחזיות הבנק המרכזי, איסלנד עומדת בפני זמנים קשים מבחינה כלכלית. הכלכלה במדינה הצפונית צפויה להתכווץ ב-0.4% במהלך 2019, הקיטון הראשון שלה זה עשר שנים.
התחזית קודרת בחלקה גם בשל ירידה בתיירות במדינה, שהואצה בין היתר עקב קריסתה של חברת התעופה WOW. גם תעשיית הדיג נפגעה בשל היעלמות פתאומית של דגי הטרוטנית, ואם לא די בכך, האינפלציה עלתה ב-3.1% ברבעון הראשון של 2019 - ובכך פגעה בכוח הקנייה של כולם.