עובדות זרות נוספות נעצרו עם ילדיהן: "שמעו את הבכי והצעקות"
רשות האוכלוסין וההגירה עצרה את ג'רלדין אסטה, עובדת בלתי חוקית מהפיליפינים ואת ילדיה בני ה-5 וה-10 מתוך כוונה לגרשם. בתוך כך, בית הדין לעררים דחה את ההחלטה בעניין גירושם של אופרסינה קוואנקה ובנה מייקל ג'יימס, ששוהים במתקן המעצר בנתב"ג, עד להגשת ערעור נוסף. עורך דינם: "מצבם הנפשי קשה מאוד"
נמשכים המעצרים של עובדות זרות וילדיהן במטרה לגרשם. הבוקר (שלישי) עצרו פקחי רשות האוכלוסין וההגירה את ג'רלדין אסטה, עובדת זרה בלתי חוקית מהפיליפינים ואת שני ילדיה, בני חמש ועשר, שנולדו בישראל. המעצר התבצע בביתם ברמת גן, לאחר שהפקחים פרצו לתוכו. איתם נעצרו עובדת נוספת ותינוק. החמישה הועברו לבית המעצר בבית דגן.
בתוך כך, היום התקיים דיון בערעורם של אופרסינה קוואנקה ובנה, מייקל ג'יימס בן ה-12, שנעצרו בתחילת השבוע ושוהים מאז במתקן המעצר "יהלום" שבנתב"ג בכוונה לגרשם. בית הדין קבע שעורך דינה של האם ושל בנה יגיש ערעור מתוקן בתוך שבוע, ואילו המדינה תגיש תשובה לערעור בתוך שבוע נוסף. בינתיים השניים לא יגורשו. בהמשך יתקיים גם דיון בעניין שחרורם ממעצר. מחוץ לבית הדין התפתחה תגרה אלימה בין הפעילה החברתית שפי פז ואנשיה לבין מתנגדי הגירוש.
יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, ששהה הבוקר ליד ביתה של העובדת הזרה ברמת גן, וחסם למשך פרק זמן קצר, ביחד עם ד"ר אבי עופר, פעיל נגד הגירוש, את רכב הפקחים כמחאה, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "הנה, דבר אכזרי כזה. מוציאים את האמא ממררת בבכי, שני ילדים רועדים, שני תיקים עם קצת בגדים, וככה גומרים חיים של אנשים. הכניסו את הילדים, בהיסטריה מוחלטת, לרכב האטום הזה, בדרך לתא מעצר. אפשר לשמוע את הבכי והצעקות מבפנים. ככה צריך לעשות לפושעים, לא לילדים קטנים. אין שום סיבה בעולם להתנהג ככה. זה הרבה יותר מבושה וחרפה - זו התעללות וזה חייב להיפסק".
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' התייחס גם הוא לנושא, וכתב בטוויטר: "הפיליפיניות צריכות לחזור לארצן. הן באו לזמן קצוב כדי להתפרנס, לא להתאזרח. אם בית הדין לעררים יסכל את המהלך, או אם רשות ההגירה תתעכב, ייווצר תקדים לפיו ילדים הם אמצעי לקבלת אזרחות. מאות אלפי מסתננים, תיירים ועובדים זרים ינצלו את זה ומדינת ישראל לא תהיה עוד מדינת הלאום של העם היהודי".
בית הדין לעררים בתל אביב קיים היום דיון בערעורם של אופרסינה קוואנקה ובנה, מייקל ג'יימס קוואנקה בן ה-12, שעולה לכיתה ז' במסגרת חינוך מיוחד. השניים נעצרו ביום ראשון בביתם שביהוד ושוהים מאז במתקן המעצר "יהלום" בנמל התעופה בן גוריון. הם ערערו על ההחלטה לגרשם באמצעות עו"ד זרי חזן. רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה אתמול לבית הדין כי היא מתנגדת לשחרורם ודורשת את גירושם המיידי.
בית הדין קבע שעורך דינה של האם והבן יגיש ערעור מתוקן בתוך שבוע, ואילו המדינה תגיש תשובה לערעור בתוך שבוע נוסף. בינתיים השניים לא יגורשו. בהמשך יתקיים גם דיון בעניין שחרורם ממעצר. חבריו לכיתה של מייקל ג'יימס הגיעו לבית הדין כדי לתמוך בו.
הדיין אילן חלבגה נזף במהלך הדיון בנציגי המדינה על כך שפקחי רשות האוכלוסין וההגירה עצרו את האם ובנה למרות שמתנהל הליך בערעור נגד הגירוש שלהם: "מה קורה פה? מתנהל הליך ואתם לא מחכים ועוצרים אותם?". נציג המדינה בדיון השיב: "ההליך אינו מעכב הרחקה. הם יכולים לנהל את ההליך אחרי הגירוש ואם הערעור יתקבל הם יחזרו. יכול להיות שהם יגלו שזה לא כל כך נורא לחזור הביתה".
מדובר על המעצר הראשון הקיץ של אם ובנה, במטרה לגרשם לפיליפינים, ובכוונת רשות האוכלוסין וההגירה לגרש כ-100 אימהות וילדים נוספים, רובם מהפיליפינים, עד לסוף חודש אוגוסט. בחודשים האחרונים החלו ברשות האוכלוסין וההגירה בגל מעצרים של עובדות זרות לא חוקיות ותמורת שחרורן בחזרה לילדיהן חייבו אותן לחתום על מסמכים שעל פיהם יעזבו את הארץ ביחד איתם עם תום שנת הלימודים. מדובר בעובדות שחלקן נמצאות שנים רבות בישראל ללא מעמד.
אופרסינה הגיעה לישראל כמטפלת סיעודית בשנת 2000 ובשנת 2007 ילדה את מייקל ג'יימס. בבקשת הערעור שהגיש עו"ד חזן בשם האם ובנה, נכתב כי מייקל ג'יימס מאובחן כסובל מבעיות התפתחותיות, שבעטיין בין היתר לא יוכל לרכוש שפה חדשה. "מרכז חייו הבלתי מעורער של הקטין נמצא בישראל", נכתב בערעור.
אתמול הפגינו כמה מאות בני אדם מול משרד הפנים בקריית הממשלה בתל אביב במחאה על תחילת ההגירוש של עובדות זרות בלתי חוקיות. הילדים בהפגנה קראו בין היתר "אין ילד לא חוקי, אל תגרשו אותי", "דרעי דרעי שר הפנים אל תפגע בילדים", "אין לנו מקום אחר, תנו לנו להישאר", "כאן כל החיים שלי, אני ילד ישראלי", "דרעי דרעי שר הפנים ילדים הם לא פושעים", וההורים מחזיקים שלטים שעליהם נכתב בין היתר "טיפלנו בהורים שלכם, בבקשה תדאגו לילדינו", ו"שחררו את מייקל".
עו"ד זרי חזן, שמייצג את האם והבן, סיפר הבוקר באולפן ynet, עוד לפני הדיון, על מצבם של השניים. "המצב של הילד לא טוב, אתמול הוא התפרץ, בכה, זה לא ילד רגיל, אני לא יכול להרחיב יותר מזה. האמא כמובן כל הזמן בוכה, זה גם היה בביקור הקודם אז אין פה חדש, הם במצב נפשי רגשי מאוד קשה".
חזן יצא נגד התנהלות משרד הפנים בטיפול במקרה: "המקרה הזה הוא האבסורד הכי גדול שיכול להיות ואני לא מבין למה במשרד הפנים נטפלים דווקא לאמא ולילד הזה. התדיינו מול משרד הפנים במשך כחצי שנה, יד אחת התדיינה איתנו ויד שנייה - אני מקווה שבתום לב ושהם לא ידעו - הלכה ועצרה את האמא והילד הזה, עוד לפני שקיבלנו תשובות ברורות ממשרד הפנים".
לדבריו, "אנחנו מקבלים עשרות פניות, אנשים טובים מתקשרים ומבקשים לשלם כל ערבות אפשרית כדי לשחרר את הילד ואת האמא. היום בבוקר התקשר אליי טייס שאמר שזה לא רלוונטי מה נעשה בבית הדין, הוא וחבריו לא יטיסו את אותו ילד. אז מעבר לעניין המשפטי ששם אנחנו מתמקצעים, התמיכה הציבורית היא לא נתפסת, ואני בטוח שברגע שיש כזאת תמיכה ציבורית ובעיות מאוד גדולות, מהותיות, בהליך המשפטי של משרד הפנים, יש לי סיבה להיות אופטימי".
למה אופרסינה לא עזבה מרצונה כשהיא הבינה שהיא בלי מעמד כאן?
"צריכים לדייק, וכל הניסיון לעשות דה-לגיטימציה ללקוחה שלי או למישהו אחר זו טעות. אני מזכיר לכולם, היו פה החלטות ממשלה ב-2005, 2006, 2010, שהכשירו את כל ילדי עובדים הזרים כילדים ישראלים".
ילדים מעל גיל חמש.
"נכון, ילדים שנולדו בישראל, עברו חיברות בישראל, דוברים את השפה, הם ילדים ישראלים ולכן צריכים להשאיר אותם בישראל. בשנים האחרונות הלקוחה שלי באופן אישי שהתה פה עם ילד שנולד בישראל והוא בן 12. לאחרונה היא קיבלה הודעה שב-15.7 היא צריכה לעזוב את ישראל. עומדות בפניה שתי ברירות, או לעזוב כמו שאתה ציינת או לפנות להליך הומניטרי, וזה מה שהיא עשתה. היא פנתה להליך הומניטרי ומאותו רגע משרד הפנים ניסה לעשות כל צעד אפשרי למנוע את זה".