30 שנה לטבח: מת "הקצב מבייג'ינג"
לי פנג, שהיה ראש ממשלת סין וזכור כפנים של מבצע הדיכוי האלים של מחאת הסטודנטים בכיכר טיאננמן, הלך לעולמו
ראש ממשלת סין לשעבר לי פנג, שכונה על-ידי פעילי זכויות אדם ורבים אחרים בבירה הסינית "הקצב מבייג'ינג" בשל חלקו בטבח טיאננמן ב-1989, הלך לעולמו. כך הודיעה היום (ג') התקשורת הממלכתית במדינה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לי, בן 90 במותו, הלך לעולמו ביום שני בלילה בבייג'ינג, יותר משלושה עשורים אחרי שממשלתו נתנה אישור לדכא בכוח קטלני את מחאת הסטודנטים הפרו-דמוקרטית שפרצה בשעות הבוקר המוקדמות של 4 ביוני 1989. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית "שינהואה" מסרה כי הוא מת כתוצאה מטיפול לא מוצלח במחלה שממנה סבל.
מותו של לי בא בשעה שסין מתמודדת עם משבר פוליטי מעמיק בהונג קונג, טריטוריה שהיא אוטונומית במידה רבה אך הוחזרה לריבונותו של המשטר בבייג'ינג ב-1997. מאות אלפים הפגינו שם בשבועות האחרונים בעקבות הכוונה לשנות את חוק ההסגרה כך שמתנגדי המשטר שם יסתכנו בהסגרה לידי בתי המשפט של המשטר הסיני הדיקטטורי. זו המחאה המאתגרת והרצינית ביותר שאיתה התמודד המשטר הסיני מאז ההפגנות בטיאננמן.
יחד עם המנהיג בפועל של סין דאז דנג שיאופנג נתפש לי כמנהיג קשוח ובלתי מתפשר שהיה אחראי להוראה לצאת למבצע שבו חוסלה, אחרי שבועות, מחאת המפגינים במרכז בייג'ינג. ההכרזה שלו בטלוויזיה הממלכתית על הטלת משטר צבאי בחלקים מבייג'ינג שבועות לפני שטנקים וחיילים פשטו על כיכר טיאננמן, שם הפגינו ההמונים, הפכה אותו לאחד האישים המזוהים ביותר עם המבצע, שמעצב עד היום את האופן שבו תופשים בעולם את ההנהגה הקומוניסטית של סין.
בימים שאחרי המבצע טענו הרשויות שכ-300 בני אדם נהרגו, רובם חיילים, ושבין ההרוגים היו רק 23 סטודנטים. סין מעולם לא מסרה דיווח מלא על היקף ההרג והאלימות שם, אבל ארגוני זכויות אדם ועדי ראייה טוענים שמספר ההרוגים האמיתי עשוי להגיע לאלפים.
לי נשאר ראש הממשלה עד 1998, ממשיך להוביל את סין בדרכה החוצה משנים של גינויים וסנקציות מצד מדינות המערב בעקבות אירועי האלימות. תדמיתו מורקה לאחר מכן בעזרת הבלטת תפקידו כמחולל של רפורמות כלכליות שהביאו לעלייתה הדרמטית של סין ככוח בינלאומי, אבל תדמיתו הבינלאומית נותרה קשורה לדיכוי האלים ב-1989.