הדייסה שבישלת: הברקזיט על הראש של ג'ונסון
בוריס ג'ונסון שהוביל את מחנה הברקזיט ב-2016 הוא האיש שיצטרך עכשיו לפלס לבריטניה דרך אל מחוץ לאיחוד האירופי: הוא מאיים שאם בריסל לא תשפר את ההסכם על תנאי הפרישה, בריטניה תעזוב לבדה. המשמעות: כאוס כלכלי ותחבורתי. האם ילך עד הסוף או יעדיף דחייה? ואולי שוב בחירות?
הבחירה בבוריס ג'ונסון לראש הממשלה החדש של בריטניה מגדילה את הסיכוי שאת פרישתה ב-31 באוקטובר מהאיחוד האירופי תעשה הממלכה בלי הסכם עם האיחוד על תנאי הפרישה – מהלך שרוב הכלכלנים מעריכים שיגרום למיתון עמוק בבריטניה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ג'ונסון, שבימים שלפני משאל העם ב-2016 על פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי הנהיג את המחנה התומך בפרישה, הוכרז אתמול (שלישי) כמנהיג החדש של המפלגה השמרנית, אחרי שניצח בסיבוב המכריע של הפריימריז את שר החוץ ג'רמי האנט. כבר היום יחליף ג'ונסון את ראש הממשלה היוצאת תרזה מיי, שהתפטרה בעקבות כישלון מאמציה לשכנע את הפרלמנט הבריטי לאשר את ההסכם שגיבשה עם בריסל על תנאי הפרישה.
רק בשנה שעברה עוד היה ג'ונסון שר החוץ בממשלתה של מיי, אבל הוא התפטר בשל מה שהחשיב לוויתורים מופרזים מצד מיי לאיחוד האירופי במסגרת המשא ומתן על תנאי הפרישה. ג'ונסון הוא תומך מובהק של "ברקזיט קשה", כזה שינתק את בריטניה מכל כבלי האיחוד ולא רק מרובם, ואחת מהבטחות הפריימריז שלו הייתה להוציא את בריטניה מהאיחוד האירופי כפי שהחליט העם הבריטי גם אם הדבר ייעשה בלי הסכם בין הצדדים על תנאי הפרישה.
פרישה בריטית מהאיחוד בלי שדרך ביצועה תסוכם בין לונדון לבריסל עלולה להוביל להשלכות קשות על כלכלת בריטניה, ובראשן הטלת מכסים ושיבושים קשים בתחומי הסחר והתחבורה. קשה להעריך כמה עמוק יהיה המיתון בבריטניה במקרה שכזה ואם הוא יהיה חמור כמו אחרי המשבר הכלכלי העולמי – התכווצות של יותר מ-6% - אבל כמעט כל הכלכלנים מסכימים שהדבר יהיה כרוך באובדן משרות ובהיחלשות דרמטית של המטבע הבריטי.
בוריס ג'ונסון , ראש הממשלה - סיקור נרחב:
"ציוני נלהב" שהתנדב בקיבוץ: בישראל מרוצים
טראמפ מיהר לברך: "הוא יהיה נהדר"
בננות ישרות ושקרים בעיתון: למה קוראים לו "בוריס הליצן"?
אגירת תרופות לא תספיק
אם ב-31 באוקטובר, התאריך החדש שנקבע באפריל האחרון למועד הפרישה של בריטניה, תפרוש בריטניה בלי הסכם, פירוש הדבר שב-1 בנובמבר יוטלו מכסים על סחורות בין בריטניה לבין שאר 27 המדינות החברות באיחוד האירופי. השלכות נוספות יהיו הטלת הגבלות על תנועה של אנשים, ואפשרות של סילוק בריטניה מעסקאות שהתקיימו בין האיחוד האירופי למדינות שונות במשך שנים, בהן קנדה ויפן.
בכירים בעולם העסקים הבריטי מיהרו היום לפרסם הצהרות שבהן קראו לג'ונסון לוודא שהממלכה פורשת מהאיחוד האירופי אך ורק עם הסכם. אף שמשני צדי התעלה יסבלו ממקרה של פרישה בריטית ללא הסכם, לפרשנים אין ספק שבריטניה תסבול יותר מאשר שאר אירופה. הייצוא הבריטי לאיחוד האירופי אחראי ל-13% מהתוצר המקומי הגולמי.
היערכות לתרחיש של פרישה ללא הסכם – היערכות שג'ונסון צפוי להאיץ בימיו הראשונים בתפקיד – תוכל כנראה לעזור רק במעט. צעדים כמו אגירת תרופות, ייבוא מוצרים רבים יותר ממדינות מחוץ לאיחוד האירופי והנהגת שינויים בנתיבי התעבורה בדרום-מזרח אנגליה כדי לנהל את התנועה של כלי תובלה יוכלו לסייע – אבל רק עד גבול מסוים.
ג'ונסון הצהיר כי הוא רוצה שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי עם הסכם, אבל הוסיף כי יוודא שבריטניה עוזבת אותו ב-31 באוקטובר, כפי שנקבע. במקור, נזכיר, הייתה בריטניה אמורה לפרוש מהאיחוד האירופי כבר ב-29 במרץ האחרון, אך משמיי לא הצליחה לאשר את ההסכם בפרלמנט העניק לה האיחוד האירופי דחייה.
עוד חודשים בבוץ
בפרלמנט הבריטי גדולה ההתנגדות לפרישה ללא הסכם, ורבים מתומכי הברקזיט הציעו את האפשרות שג'ונסון ישעה את הפרלמנט כדי לאפשר את קיום הברקזיט כך או כך. ההשלכות של צעד כזה קשות לחיזוי. ג'ונסון עצמו אמר כי הוא אינו רוצה ללכת בדרך הזו, אך לא שלל אותה.
על רקע חוסר הוודאות הזה, בכירים בעולם העסקים מתקשים לגבש תוכניות וצמצמו את ההשקעות בשנתיים האחרונות. זו אחת הסיבות העיקריות לכך שכלכלת בריטניה, שיש המעריכים כי באירופה היא שנייה רק לכלכלה הגרמנית, מגמגמת, והדיבורים על מיתון גברו.
אם ג'ונסון לא יצליח לשכנע את האיחוד האירופי לנהל משא ומתן חדש על ההסכם שגיבשה מיי עם בריסל ושנדחה על-ידי הפרלמנט הבריטי, הוא עשוי להכריז על הליכה לבחירות בסתיו. במקרה כזה יש כמה תרחישים לפוליטיקה הבריטית, ואחד מהם הוא קיום משאל עם חוזר על הברקזיט כדי לתת לעם הבריטי אפשרות לשנות את החלטתו מ-2016.
אפשרות נוספת היא שג'ונסון יזנח את הבטחתו – ויבקש מהאיחוד האירופי ארכה נוספת. כך או כך, כלכלת בריטניה צפויה להישאר תקועה בבוץ עוד חודשים.