שתף קטע נבחר

 

מהפכת השקיפות בקידום השופטים

נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות החליטה: סיכומי "ועדת השתיים" - הממליצה אילו שופטי שלום לקדם - יוצגו הן לחברי הוועדה והן לשופטים שלא קודמו

בעקבות ביקורת ציבורית ממושכת, ומאבק משפטי שהגיע עד לבית המשפט העליון, קיבלה אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון, החלטה תקדימית: חברי הוועדה לבחירת שופטים וכן שופטי שלום שהוועדה לא קידמה לשיפוט בבית המשפט המחוזי, יקבלו לעיונם את סיכומי המלצות "ועדת השתיים", שקבעה את קידומם או את אי קידומם של השופטים שהתמודדו.

  

"ועדת השתיים" - או בשמה הרשמי "הוועדה המייעצת לנשיאת בית־המשפט העליון בנוגע לאפשרויות קידום שופטי בתי משפט השלום" - הוקמה לפני כ-12 שנה בזמן כהונתה של דורית ביניש כנשיאת בית המשפט העליון.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות נאום ירושלים יום עיון שנתי אגף תקציבים (צילום: אוהד צויגנברג )
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות(צילום: אוהד צויגנברג )
  

על פי החוק, הגוף הבלעדי שאמון על ההחלטה האם לקדם שופטי שלום לבית־המשפט המחוזי, הוא הוועדה לבחירת שופטים שמורכבת מתשעה נציגים – שני שרים, שני חברי כנסת, שלושה נציגי הרשות השופטת ושני חברי לשכת עורכי הדין.

  

לאחר ששופטי שלום שביקשו להיות מקודמים החלו לנסות להפעיל לחצים על הגורמים הפוליטיים ועל נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה, החליטה ביניש על הקמת ועדה "סודית", בראשות שתי שופטות – שופטת עליון ושופטת מחוזית, שיבדקו את שופטי השלום שמתמודדים על קידום למחוזי ויעבירו לה את המלצותיהן.

 

השתיים ראיינו את המועמדים, בחנו את פסקי דינם, את קצב עבודתם, ובחנו תלונות נגדם, אם היו כאלה. בנוסף הן ראיינו גורמים אחרים מסביבתם ובסיום התהליך העבירו לנשיא בית המשפט העליון המלצה מפורטת ומנומקת האם ראוי לקדם את השופט המדובר או לא.

  

הביקורת על "ועדת השתיים", שדבר קיומה נודע לציבור רק לפני כארבע שנים, נסבה על כך שאיש אינו יודע מהן אמות המידה שלה לגיבוש החלטתה, וכן על כך שעל פי החוק רק הוועדה לבחירת שופטים מוסמכת לקבוע מי יקודם ומי לא. בפועל, כך נטען, "ועדת השתיים" הופכת את חברי הוועדה לבחירת שופטים לחותמת גומי, וגם כאשר חבריה מנסים לברר מדוע לא קודם שופט זה או אחר, הם נענים בנימוק: "המועמד לא נמצא מתאים לקידום".

  

הנוהל החדש שעליו חתמה חיות אתמול נועד לקדם את השקיפות בנושא קידום השופטים ולסתום את הגולל על שמועות על קידומים בשל מניעים סודיים או בשל קרבה לשופטי העליון.

  

על פי הנוהל, שמעגן את כללי פעילותה וסדרי עבודתה של "ועדת השתיים", חברי הוועדה לבחירת שופטים וכן שופטי שלום שהתמודדו ולא קודמו, יוכלו לקבל הסברים באשר לנסיבות אי הקידום. לשופטים ייאמר גם כיצד הם יוכלו לשפר את סיכויי הקידום בפעם הבאה.

  

"סיכום המלצת ועדת השתיים יועבר כדבר שבשגרה לכל חברי הוועדה לבחירת שופטים וכן לשופט המועמד", נכתב בנוהל. דיוני הוועדה עצמם יישארו חסויים, כפי שהסבירה הנשיאה חיות, בשל חשש לפגיעה בפרטיות המועמדים: "המידע על השופטים כולל נתונים אישיים ומקצועיים רבים. חשיפת הטעמים המפורטים שבגינם ממליצה הוועדה כי אין מקום לקדם שופט או שופטת מסוימים לבית־המשפט המחוזי, עלולה לפגוע במעמדו בבית משפט השלום שבו הוא מכהן". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות
צילום: יאיר שגיא
מומלצים