אלף ניתוחים נדחו, 40 אלף טיפולים בוטלו: שביתת האחיות נמשכת
בית הדין לענייני עבודה בתל אביב ידון הבוקר בבקשת המדינה לצו מניעה עבור השביתה שנכנסת ליומה השני. מאות חולים נאלצו להתמודד עם דחייה נוספת לניתוחים שנקבעו מראש - וכך גם מטופלים שהמתינו לבדיקות MRI ו-CT. ליצמן: "סבל מיותר". מנכ"ל משרד הבריאות: "שביתה מיותרת"
כבר יותר מיממה שמערכת הבריאות מתפקדת בקושי רב בשל שביתת האחיום והאחיות בבתי החולים שנכנסה הבוקר (יום ד') ליומה השני. מנתוני משרד הבריאות שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" עולה כי בעקבות השביתה נדחו כ-1,000 ניתוחים שהיו אמורים להתקיים בבתי חולים ומרכזים רפואיים ברחבי הארץ. בית הדין לענייני עבודה בתל אביב ידון הבוקר בבקשת המדינה וקופת החולים כללית להוציא צו מניעה להמשך השביתה.
הסתדרות האחיות מאיימת להחריף את העיצומים בשל המשא ומתן עם משרדי האוצר והבריאות שלא הבשיל. היו"ר אילנה כהן אמרה בכניסה לבית הדין: "כאשר חולה קורא לאחות, המחשב לא יכול לענות לו במקומה. מי שמשלם את המחיר של המטלות, העומסים והמיטות הלא חוקיות אלו האחיות ואזרחי ישראל. יצאנו למאבק ואנו קוראים די לעומסים וכן למטופלים".
קרוב ל-40,000 טיפולי יום וביקורי מרפאה שתוכננו בוטלו. לפי ההערכות, מדובר בנזק של כ-15 מיליון שקל למערכת הבריאות, ועוד כ-5-3 מיליון שקל נזק כלכלי משוער שנגרם בגין הארכות האשפוזים עקב מחסור בטיפולים.
מאות החולים שהיו אמורים לעבור ניתוחים מתוכננים, שחלקם המתינו להם זמן רב, נאלצו להתמודד עם דחייה נוספת עד לביצוע הניתוח לאור השביתה. כך גם מטופלים שהיו אמורים לעבור בדיקות MRI ו-CT ובדיקות במרפאות - נשלחו לבתיהם בשל שביתת האחיות. בבתי החולים, הקופות ומרפאות בריאות הציבור נרשמה נוכחות נמוכה יותר של מטופלים מאשר ביום רגיל, אך טיפולי החירום והאונקולוגיה נערכו כרגיל.
בחלק מבתי החולים נתלו שלטים "כאן שביתה", ובמרכז הרפואי לגליל בנהריה נערכה עצרת מחאה ספונטנית שבה האחים והאחיות אחזו בשלטים וקראו קריאות כגון "אנחנו לא עבדים". כמו כן, על רקע האיום של משרד הבריאות לקצץ בשכר האחים והאחיות ששבתו - מאיימת יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן בהחרפת המאבק.
אל טיפות החלב היו מוזמנים אתמול 5,517 תינוקות, אך לאור השביתה התקבלו 361 בלבד. דבורה בראנץ מירושלים נאלצה לוותר על תור למעקב התפתחותי של בנה בן ה-9 חודשים. "זה תור שנקבע לנו לפני שלושה חודשים, לא ידעתי על קיומה של השביתה וכשהגעתי בבוקר השער היה נעול וראיתי שלט שעליו נכתב: 'שביתה - אחים ואחיות אינם עובדי כפייה ולא ניתן יד לעבודות מחוץ לתקנים, לרישיון, נהלים ובקרות ללא תוספת שכר בהתאם'", סיפרה. "בהתחלה התבאסתי כי תכננתי את היום שלי לפי זה, אבל אני מבינה מאוד את הסיבה שבגללה הן שובתות ואני חושבת שהיא מוצדקת. אמנם ויתרתי על התור, אבל לא כל כך נפגעתי מזה ואני מקווה שהן יקבלו את התנאים הראויים להן, הן עושות עבודת קודש".
משה, קשיש בן 82, נאלץ לוותר על בדיקת הביופסיה שנקבעה לו לפני כשבועיים וחצי. שולי, בתו, סיפרה כי "כשראו את הגידול לפני כשבועיים וחצי קבעו לו תור יחסית בדחיפות לקופת החולים, וברגע שראינו את ההכרזה על השביתה הבנו שאין מה להגיע. התקשרנו לברר ונאמר לנו שהוא יכול להגיע לבדיקה כללית אבל הביופסיה בוטלה".
היא הוסיפה כי "בינתיים עוד לא קבעו לנו תאריך חדש, ואנחנו חוששים מכיוון שתמיד עדיף שהגילוי, חס וחלילה אם הוא סרטני, יהיה כמה שיותר מוקדם וכך הטיפול יהיה כמה שיותר אפקטיבי. החשש תמיד שהוא ייפגע מעצם דחייתה של הבדיקה. כשאמא שלי חלתה בסרטן היא אושפזה במסדרון - ואני מבינה מאוד את האחיות. הן תחת עומס מטורף, הן מלאכיות שעובדות יומם וליל ועם הכאב שלנו, אני מבינה מדוע השביתה מוצדקת".
אמש, בכנס של משרד הבריאות שנערך בבית החולים שיבא תל-השומר התייחס סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לשביתה ואמר: "השביתה היא סבל מיותר לכל החולים, האחיות עושות עבודת קודש ויש עליהן עומסים אבל מכאן ועד להכריז על שביתה הדרך ארוכה. פנינו לבית המשפט לבקשת צו מניעה נגד השביתה ואני מאמין שנגיע יחד עם האחיות לסיכומים טובים".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב אמר באותו הכנס: "השביתה הזו מיותרת. אנו מודעים לעבודה המאוד קשה שעושות האחיות בכל מערכת הבריאות, עבודה שוחקת במציאות של עומסים שהולכת ועולה. צריך לפתור את סכסוך העבודה הזה בדרכי שלום מבלי להסלים אותו".
בר סימן-טוב הוסיף כי "הצענו בפגישות המשא ומתן מספר רב של הצעות לשיפור ממשי בעבודת האחיות, אך לצערנו אנחנו נאלצים להגיע לבית הדין לעבודה כדי לפתור את הסכסוך. לא נהיה מוכנים כי הסכסוך ייפול על גב המטופלים".
אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל מסרה בתגובה כי "משרד הבריאות אשר משפיל את אזרחי ישראל יומיום במסדרונות בתי החולים ובתורים של חודשים בקופות החולים ובטיפות החלב, מבקש לעשוק את האחיות ולהפוך אותן לעובדות בכפייה. בזמן שמנכ"ל המשרד קורא להגיע לפתרון בהידברות, פקידיו ממשיכים לנהוג בבריונות ולהפחית משכרן של האחיות. אם יילקח שקל אחד משכר האחיות זה יוביל רק להקצנה של המאבק".