שביתת האחיות והמחדל: המדינה התעכבה, נציגי האוצר איחרו, השופטת נזפה
השופטת שאלה את באי כוחה של המדינה מדוע לא הגישו את הבקשה לצו מניעה כבר אתמול - ואלה הודו כי עמדתם התגבשה רק לקראת ארבע לפנות בוקר. "לא חבל? יכולנו לחסוך את השביתה", אמרה השופטת. יו"ר הסתדרות האחיות על הצפיפות בבתי החולים: "אמרתי לליצמן שזה כמו אורגיה"
שופטת בית הדין לענייני עבודה בתל אביב, ד"ר אריאלה גילצר-כץ, נזפה הבוקר (רביעי) בנציגי המדינה בעקבות כניסתה של שביתת האחים והאחיות
ליומה השני. לדעת השופטת, ניתן היה למנוע את המשך השביתה לו המדינה הייתה מגישה בזמן את הבקשה לצו מניעה.
גילצר-כץ שאלה את נציגי המדינה מדוע לא הגישו את הבקשה לצו מניעה כבר אתמול במטרה למנוע את השבתת מערכת הבריאות. באי כוחה של המדינה הודו כי עמדת המדינה במשבר עם האחים והאחיות התגבשה רק לקראת ארבע לפנות בוקר. "למה לא הגשתם את צו המניעה אתמול בערב? יכולנו לחסוך את השביתה של הבוקר", נזפה השופטת. "לא היה חבל על הלילה? יכולנו לסיים את זה עד הבוקר. חצי יום הלך לאיבוד".
עשרות בני אדם הצטופפו לתוך האולם הקטן - והדיון נאלץ להיקטע לא פחות משלוש פעמים על-מנת שהסדרנים יכניסו ספסלים למשתתפים. אנשי האוצר לא הגיעו לדיון בזמן. אפי מלכין, סגן בכיר לממונה על השכר במשרד האוצר הגיע לבית הדין באיחור של 40 דקות. את משרד הבריאות ייצגו המנכ"ל משה בר סימן טוב ויו"ר חטיבת המרכזים הרפואיים ד"ר אורלי ויינשטיין.
משרד הבריאות: "התפזרות הכנסת עצרה את התקציבים"
יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן אמרה לפני הכניסה לדיון כי "כאשר חולה קורא לאחות, המחשב לא יכול לענות לו במקומה. מי שמשלם את המחיר של המטלות, העומסים והמיטות הלא חוקיות אלו האחיות ואזרחי ישראל. יצאנו למאבק ואנו קוראים די לעומסים וכן למטופלים".
כהן הגיעה לדיון עם נתוני ה-OECD ואמרה: "בישראל יש חמש אחיות על כל 1,000 נפשות. לעומת זאת, ממוצע האחיות על כל 1,000 נפשות במדינות ה-OECD עומד על 9.3". היא סיפרה לשופטת על שיחה שערכה עם סגן שר הבריאות ואמרה: "האנשים שוכבים בחדר האוכל ומצופפים מיטות חולים באותו החדר. אמרתי לליצמן שזו פשוט אורגיה". הקלדנית בדיון שאלה את גילצר-כץ אם לכלול את דבריה של כהן בפרוטוקול.
"המערכת לא רואה אותנו", אמרה כהן בדיון והסתובבה אל נציגי האוצר והבריאות. "אני רוצה לשאול אתכם - אני נראית לכם אוויר? האחיות נראות לכם כמו אוויר? אמרתי למשה (מנכ"ל משרד הבריאות, ע"ט): 'נולד לך תינוק עכשיו וקנית לו חליפה לכבוד הברית. אתה יכול לצפות ממנו ללבוש את אותה החליפה לבר מצווה? זה בדיוק הסיפור של מערכת הבריאות'".
בר סימן טוב השיב ואמר: "יש הרבה בעיות במערכת הבריאות, ואני לא מסתתר מזה. מדינת ישראל צריכה לעשות שינוי בסדרי העדיפויות שלה ולשים את הבריאות במרכז. חייבים להעלות את מס הבריאות והמדינה צריכה להשקיע הרבה יותר. ישבנו עם אגף התקציבים באוצר ארוכות והיינו קרובים לסיכומים טובים מאוד, התפזרות הכנסת עצרה את זה.
"אני מכיר בכך שהאחיות עובדות מאוד קשה ושהמדינה צריכה לשנות סדרי עדיפויות, אבל יש עת לכל דבר", הוסיף בר סימן טוב. "אחרי הבחירות יש הסכם קואליציוני - טאם עד אז לא יהיו פתרונות, הבטחתי להסתדרות האחיות שאצעד איתן יד ביד".
מנתוני משרד הבריאות שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" עולה כי בעקבות השביתה נדחו כ-1,000 ניתוחים שהיו אמורים להתקיים בבתי חולים ומרכזים רפואיים ברחבי הארץ.
מאות החולים שהיו אמורים לעבור ניתוחים מתוכננים, שחלקם המתינו להם זמן רב, נאלצו להתמודד עם דחייה נוספת עד לביצוע הניתוח לאור השביתה. כך גם מטופלים שהיו אמורים לעבור בדיקות MRI ו-CT ובדיקות במרפאות - נשלחו לבתיהם בשל שביתת האחיות. בבתי החולים, הקופות ומרפאות בריאות הציבור נרשמה נוכחות נמוכה יותר של מטופלים מאשר ביום רגיל, אך טיפולי החירום והאונקולוגיה נערכו כרגיל.
אל טיפות החלב היו מוזמנים אתמול 5,517 תינוקות, אך לאור השביתה התקבלו 361 בלבד.