"אנחנו רוצים פתרונות עכשיו, ולא אחרי שילד אלרגי ימות"
הורים לכ־50 אלף ילדים הסובלים מאלרגיות מסכנות חיים, מפחדים פחד מוות לשלוח את הילדים למסגרות ב־1 בספטמבר. הסיבה: משרד החינוך אישר סייעות רפואיות רק לילדים בכיתות א'־ב', והשאר נותרו ללא מענה. גם במעונות היום הוחלט על ביטול הסייעות. "אנחנו לא מוכנים שהילדים שלנו יהיו בסכנת חיים בבית הספר", אומרים ההורים
הורי הילדים האלרגיים למזון החליטו שנמאס להם. לדבריהם החל מה־1 בספטמבר יישארו ילדיהם ללא מענה. משרד החינוך אמנם אישר סייעות רפואיות לילדים בגנים ובכיתות א' ו־ב' אך החל מכיתה ג' ומעלה לא יאושרו סייעות לילדים הסובלים מאלרגיה מסכנת חיים.
ההורים מכריזים על מאבק נגד המשרד ודורשים פתרון מציל חיים לכֹ־50 אלף הילדים האלרגיים. מחר יתקיים דיון בנושא בוועדת החינוך של הכנסת, לבקשת ההורים. במקביל הם מובילים מחאת רשת, ומעלים לפייסבוק תמונה עם הסיפור האישי שלהם, תחת ההאשטאג "רוצה שהוא יחזור הביתה בשלום".
"כל טלפון מבית הספר זה פחד מוות", מספרת אורלי בז כץ, אמו של שלו, אלרגי לחלב ולאגוזים ברמה מסכנת חיים, שיעלה בספטמבר לכיתה ו' ללא סייעת. "יש הורים שרואים את המספר של בית הספר על הצג ואומרים 'אוי, רק שהילד לא קיבל מכה'. אני אשמח אם יתקשרו ויגידו לי שהילד רק קיבל מכה. כשאני שולחת את הבן שלי בבוקר לבית הספר, אני רוצה לדעת שהוא מוגן ושיש מי שיציל אותו בזמן אמת".
קיראו עוד
כך תצילו חיים: מה לעשות בהתקף אלרגיה קשה?
אולי הילד שלך אלרגי למזון?
הכנסת אישרה: מזרק אפיפן לטיפול חירום באלרגיה יוצב בכל מוסדות החינוך
מאבק על החיים
על פי ההערכות, לומדים במערכת החינוך למעלה מ־50 אלף ילדים אלרגיים למזון ברמה מסכנת חיים מגיל מעונות היום עד כיתה י"ב. במעונות היום הוחלט לאחרונה לבטל את הסייעות לילדים האלרגיים, שעד כה ניתנו לשעתיים.
גם משרד החינוך והבריאות החליטו, לדברי הסתדרות המורים, לבטל את מימון הסייעות הרפואיות עבור ילדים עם אלרגיה מסכנת חיים. הסתדרות המורים יצאה למאבק במקביל עם עמותת יה"ל (ייעוץ והדרכה לאלרגיות מזון), ובעקבות המאבק החליט משרד החינוך לאשר סייעות רפואיות ל־3,000 ילדים אלרגיים בכיתות א' וב'. הילדים הגדולים יותר, מכיתה ג' עד י"ב, נותרו ללא מענה.
משרד החינוך מצא פתרון מקורי לבעיה, הטיל את האחריות על המורים ודרש שיעברו הכשרה מצילת חיים. אך פתרון זה זכה להתנגדות גורפת מצד המורים. יו"ר הסתדרות המורים, יפה בן דויד, הנחתה את המורים כי "אין לשתף פעולה ולהגיע להדרכה. חשוב להבין, כי כל עובד/ת הוראה שיעברו את ההדרכה, תוטל עליהם אחריות פלילית לפי חוק, אם חס וחלילה יקרה משהו לאחד הילדים בנוכחותם. לא ניתן שיטילו על עובדי ועובדות ההוראה אחריות, לרבות פלילית, שנובעת מטיפול רפואי שעל המדינה לספק".
וכך, הילדים האלרגיים נופלים בין הכיסאות. "נכון להיום, במעונות של משרד הרווחה אין סייעות החל מה־1 בספטמבר, וגם אין הנחיות ברורות כיצד על הצוות החינוכי לפעול במקרה שילד אלרגי עובר התקף במעון", אומרת נעמה קציר, יו"ר עמותת יה"ל, בעצמה אמא לילד עם אלרגיה מסכנת חיים. "ילדים בגני הילדים של משרד החינוך וילדים בכיתות א' וב' יקבלו סייעות. הבעיה היא כרגע עם הילדים מכיתות ג' ומעלה שאין להם סייעות. עד היום חוזר מנכ"ל משרד החינוך נתן 'מענה' – לפיו המבוגר שנמצא בסביבתו של הילד, הוא זה שייתן לו טיפול במידת הצורך.
"זה לא פתרון אידיאלי אבל זה יכול היה להיות פתרון, אלא שהסתדרות המורים הוציאה הנחיה שאוסרת על המורים להשתתף בהדרכות הקשורות לאלרגיות מזון בטענה שזוהי אחריות משרד החינוך. מבחינתנו יש שני מפקדים לאירוע – מנכ"ל משרד החינוך ושר החינוך. הם האחראיים. אם המורים הם לא פתרון, שייתנו פתרון אחר, אבל לא ייתכן שהילדים שלנו יימצאו בבית הספר ולא יהיה מי שיציל אותם בזמן אמת.
"אנחנו לא מוכנים שהילדים שלנו יהיו בסכנת חיים. אנחנו רוצים רק דבר אחד: לדעת מי יציל את הילד שלנו בבית הספר. מי יזריק לו את הזריקה מצילת החיים. אנחנו ההורים החלטנו שאנחנו לא מוכנים שיקראו לנו לוועדת החקירה אחרי שיקרה אסון. אנחנו רוצים פתרונות עכשיו, ולא אחרי שילד אלרגי ימות. העובדה שאף ילד אלרגי לא מת עד היום בבית ספר או מעון זה רק מזל, אבל כמעט־אסונות מתרחשים כל יום.
"זה לא מספיק שנתנו מענה ל־3,000 ילדים. כל ילד צריך לקבל 100 אחוז מענה", אומרת קציר. "אנחנו מנהלים כל שנה מאבק על החיים של הילדים שלנו. זה מתסכל. למרות שיש שינוי ושינוי טוב וחשוב במשרד החינוך, ויש הבנה שדרוש שינוי מערכתי מן השורש, עדיין הדברים שקורים בשטח לא מספקים".
טעות גורלית
גם אורלי בז כץ, אמו של שלו בן העשר וחצי חוששת מאד מפני החזרה לבית הספר. "הבן שלי אלרגי לחלב ואגוזים ברמה מסכנת חיים. הוא עבר החייאה בגיל שנתיים וחצי ופעמיים שוק אנאפלקטי מאוד קשה", היא מספרת.
"בגיל שבעה חודשים הפסקתי להניק ונתתי לשלו מטרנה. הוא התחיל לפרוח ולהתנפח. בבית החולים היבנו שהוא אלרגי לחלב. עם השנים האלרגיה החמירה מאוד. בגיל שנתיים וחצי, במעון, נתנו לו בטעות בקבוק שהיה של ילד אחר. התבלבלו. הבקבוק שקיבל היה עם חלב רגיל ולא עם תחליף חלב צמחי. התקשרו מהמעון לספר לי ששלו מקיא בלי הפסקה. טסתי למעון ומשם לבילינסון. שם הוא עבר החייאה. הוא היה במצב מאד קשה. לא היה לי אז מזרק כי לא ידעו באיזו רמה האלרגיה שלו.
"מאז המקרה התחלנו להסתובב עם אפיפן צמוד. בגיל ארבע וחצי הוא קיבל עוגייה פרווה, ושוב התחיל להקיא. הבנו שמשהו קורה אבל לא הבנו מה. היינו קרובים לבית החולים מאיר כשהוא התחיל להקיא ולהיחנק. טסנו לבית החולים, שלחנו את העוגייה לבדיקה וגילינו שהיא הכילה אגוזים. כך הבנו שהוא אלרגי גם לאגוזים מכל הסוגים. בגיל חמש וחצי הוא שתה בטעות שוקו מאבקה חלבית. שוב טסנו לבית החולים, והוא נשאר מאושפז ארבעה ימים".
החוויות הקשות והקרבה למוות מטרידות את מנוחתה של אורלי. "הפחד לשלוח אותו לבית הספר מבלי שאני יודעת מי יזריק לו אפיפן או מה יקרה ברגע האמת – זה מתח נוראי. אמנם לימדתי אותו כיצד לתפעל את המזרק, אבל ברגע האמת הוא עלול להילחץ. הוא רק בן עשר וחצי. אני לא מצפה ממנו לדעת להזריק לעצמו. אני מצפה שבבית הספר יהיה מענה, שאם הוא מקבל התקף יהיה מי שיטפל בו".
"אני לא ישנה כבר חודש. לא יודעת מה יהיה עם הילדה שלי בתחילת שנת הלימודים", אומרת לי פרי, אמה של מיקה, בת שנה ועשרה חודשים. "לפני חודש וחצי גילינו שמיקה סובלת מאלרגיה מסכנת חיים לכל סוגי האגוזים, לשקדים ולשומשום. היא אכלה בפעם הראשונה נוטלה ותוך פחות מדקה הידיים התכסו שלפוחיות, התנפח לה מסביב לפה והבטן התמלאה בנקודות אדומות.
"יום למחרת, הגננת אמרה לי: 'אני לא מבינה באיזה עולם שמת את הילדה ככה בגן, אני רוצה הסבר ושהיא תצא מהגן'. אחרי דיון בינינו היא הסכימה לאפשר לנו להישאר בגן עד אוגוסט, אבל לשנה הבאה היא לא מוכנה לקחת את האחריות. בגלל שכל זה קרה בסוף יוני, כבר אין מקומות פנויים בגנים.
"היה לי חשוב להגיע לגן מפוקח של ויצו או נעמ"ת, אבל מהרווחה קיבלתי סירוב לסייעת. כרגע אני מנסה ללחוץ על גנים פרטיים לקבל את מיקה. במקביל אני מערערת על החלטת הרווחה. אני מרגישה שזנחו אותנו מכל עבר".
אין תקציב
בהסתדרות המורים טוענים כי משרדי החינוך והבריאות מנסים לחסוך כסף על גבם של הילדים. "אני קוראת למשרדי החינוך והבריאות לגלות אחריות לתקצב אחות לכל בית ספר שתוכל להתעסק בכל הנושאים הרפואיים", אומרת מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד. "אנו עדים לניסיונות חוזרים ונשנים להטיל על עובדי הוראה משימות הקשורות בבריאות התלמידים, במקום לאפשר להם לעסוק בפדגוגיה".
ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך מחויב להבטיח יצירת מרחב נקי ובטוח לילדים שאובחנו אלרגיים למזון ברמה מסכנת חיים. מטרת המשרד היא לתת מענה לכלל הילדים האלרגיים במערכת, ולא רק לילדי כיתות א'־ב'. מעל 400 בתי ספר השתתפו בהכשרות. המשרד לא יותיר את התלמידים חשופים ללא מענה והגנה".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "לצערנו, משרד האוצר הודיע לנו על אי העמדת תקציב מתאים למימון סייעות. נמשיך בנסיונותינו אל מול האוצר להעמדת התקציב הנדרש כדי שאוכלוסיית הילדים וההורים לא תיפגע. המשרד ימשיך לתקצב את הסייעות לפעוטות בסיכון במעונות היום כפי שעשה עד כה. הובלנו הכשרות בנושא התמודדות עם התפרצות אלרגיה מסכנת חיים, לכלל הצוותים המטפלים במעונות היום המפוקחים. בנוסף רכשנו מזרקי אפיפן".