מנער שבקושי ידע לתכנת - לאולימפיאדה
אלמוג למד מכל מי שמסביבו, נועם חושב שאי אפשר להצליח אם לא נהנים מהלימודים ורועי מספר שהוא לא הפסיק לנסות. הנערים שמייצגים את ישראל באולימפיאדה של מדעי המחשב מספרים על הדרך המאתגרת
בשיתוף מדעני העתיד
בעוד מספר ימים (4 באוגוסט), יטוסו חבורת נערים לייצג את ישראל באוליפיאדה של מדעי המחשב. רגע לפני העלייה למטוס, הצלחנו לתפוס אותם לשיחה קצרה על שאיפות, התמדה וחלומות.
"מעולם לא חששתי מאתגרים", מספר אלמוג ולד, מפתח תקווה, שעולה לכיתה י"א ומשתתף בנבחרות מתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב. "בכיתה ו' הייתי הצעיר ביותר שהגיע לשלב האחרון של אולימפיאדת מדעי המחשב, ובקושי ידעתי לתכנת ב-javascript (שפת תכנות. ע.א). עשיתי דרך ארוכה מאוד ומאמץ רב, ועכשיו אני שמח ונרגש לייצג את ישראל באולימפיאדה".
איך מנער שלא יודע שפת תכנות התברגת לנבחרת?
"עברתי חמש שנים של אימונים, השתתפתי בכל תחרות שיכולתי, התאמנתי המון ולמדתי מכל מי שסביבי. אני משקיע הרבה שעות בפתרון בעיות והשתתפות בתחרויות של תכנות, וככה משתפרים. הסוד הוא הרבה עבודה קשה ותמיכה מהסביבה, יחד עם רצון שלי להגיע להישגים".
לדבריו, לא פשוט להתמודד עם עומס והשתתפות בשלוש נבחרות של אולימפיאדה: "זה קשה ויש לא מעט התנגשויות. אני מקווה שהדברים ישתפרו. בבית הספר מאוד הולכים לקראתי, מקבלים את ההיעדרויות שלי בהבנה, יש הקלות וזה מאוד עוזר. סיימתי את הבגרות במתמטיקה ועכשיו יש לי פחות עומס".
חלומות לעתיד?
"כרגע כולי באולימפיאדה הקרובה, שבה אני מקווה להשיג מדליה. אני מקווה שבעתיד אוכל לעסוק בתחומי המחקר/פיתוח באקדמיה או בסטאראפים".
עוזרים אחד לשני
משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס מובילים את הכשרת נבחרות ישראל להשתתפות באולימפיאדות הבינלאומיות במדעים. נבחרת ישראל במדעי המחשב הוכשרה באוניברסיטת תל אביב. נועם גוטרמן משתתף זו השנה השנייה באולימפיאדה, וב-2018 זכה במדליית ארד. "אני מתרגש לקראת הנסיעה", הוא אומר. "אנחנו מתאמנים, עושים סימולציות ופותרים שלוש שאלות בחמש שעות".
זה בא על חשבון דברים אחרים?
"לפעמים, אבל אני לא מתחרט. אני מוצא זמן גם לחברים ובעיקר נהנה מאוד. יש לנבחרת ערך חברתי וזה נחמד למצוא תחומי עניין משותפים עם אנשים".
מה עוד עוזר לך להגיע להישגים חוץ מאימונים?
"החברים למשלחת מאוד עוזרים זה לזה ללמוד דברים או לפתור שאלות, והמון התמדה. כשהצטרפתי כיתה ח', לא ידעתי טוב את החומר ולא היה ניסיון בפתרון בעיות. התחלתי ללמוד מחשבים רק בכיתה י', ואז החלטתי לבחור במגמת מחשבים למרות שהייתי חסר ניסיון. עם הזמן הגעתי להישגים טובים. זה נובע מניסיון והמון התמדה. אי אפשר להגיע רחוק מבלי לרצות ולהתמיד. אם לא הייתי נהנה, הייתי פורש".
יש חששות?
"אני רוצה להגיע להישגים טובים ולהוכיח מה אני מסוגל לעשות. בעיקר מתרגש ולא חושש".
"לא הפסקתי לנסות"
רועי סיני, בן 19, הולך לייצג זו השנה השנייה את נבחרת ישראל במדעי המחשב, לאחרונה חזר גם כנציג בנבחרת האולימפית במתמטיקה וזכה במדלית כסף.
זה לא טריוויאלי להשתתף בשתי נבחרות.
"נכון, אבל גם להשתתף בנבחרת אחת זה לא טריוואלי. לפני האולימפיאדה במתמטיקה ניסתי לשים דגש על מתמטיקה ועכשיו דגש על המחשבים. אני עושה כל מה שאני יכול, עובד ומתאמן ככל האפשר וכשאני מתעייף אני מקפיד לנוח. שינה טובה חשובה לי".
יש חפיפה בין התחומים?
"כן. יש חפיפה ויש דברים שעזרו אחד לשני ומחזקים אחד את השני, אבל יש תחומים שפחות. הייתה מחשבה לשלב ולנסות להתמודד גם לנבחרות של כימיה ופיזיקה אבל ויתרתי. החלטתי שזה מספיק מאמץ עבורי ואני לא אצליח להשקיע בהכול. אני מאוד אוהב מתמטיקה ומחשבים - לפרק, לפתור בעיות, לחקור וללמוד".
סיני משתף שלא תמיד היה קל לשלב בין שתי הנבחרות: "לפני שנתיים הייתה תחרות של מדעני המחשב ולפני כן מחנה אימונים במתמטיקה אז ותרתי עליו לטובת המחשבים. לפעמים היו אימונים במקביל, והייתי צריך לבחור, הסברתי את הסיטואציה והתחשבו בי".
בינינו, מה אתה אוהב יותר - מתמטיקה או מדעי המחשב?
"זה כמו לשאול הורה איזה ילד הוא מעדיף. שניהם נושאים חשובים ומשני התחומים אני נהנה".
מעבר לאהבה למחשבים ומתמטיקה, סיני מדגיש את החשיבות והערכה בייצוג המדינה בתחרויות - "כולנו כנבחרת יחד ומייצגים מדינה, רוצים לנצח, לייצג בגאווה. זה מאוד מרגש. אני טס ויודע שעכשיו נפגש עם טובים מהעולם בתחום שלומדים מה שלמדתי, חלקם מומחים בתחומים נוספים. נחמד להיפגש ולהכיר".
מה סוד הקסם?
"אומרים שיש לי חשיבה אנליטית אבל גם התמדה. לא תמיד היה קל, לקח לי זמן עד שהתקבלתי לנבחרת, אבל לא הפסקתי לנסות".
איתי יהודה הוא בין חברי נבחרת ישראל במדעי המחשב.
בשיתוף מדעני העתיד