הרב שידע הכול: התגלו כתבי יד נדירים של "מר שושני"
איש לא ידע מה שמו האמיתי, ועל תלמידיו נמנו הוגים מפורסמים - מעמנואל לוינס ועד אלי ויזל. לאחרונה התגלו שש מחברות כתובות בכתב יד צפוף שלא היו ידועות לעולם, ובהן חידושי תורה לצד חישובים מתמטיים, והן מהוות פתח להיכרות עם הרב שנודע כ"מר שושני"
"אף אחד לא ידע את שמו או את גילו, מאין בא, מה שימח אותו ומה היה טיבם של פחדיו, מה הוא ניסה להשיג או לשכוח, זאת לא ידענו. מוצאו נע בין מרקש לווילנה, בין קישינב לצפת, בין כלכותה לפירנצה... במשך שלוש שנים, בפאריס, הייתי גם אני תלמידו. לצדו למדתי הרבה על סכנות השפה והתבונה... על דרך המסתורין של המחשבה לאורך המאות, על הפקפוק דרך המחשבות, אבל לא למדתי דבר על הסוד שייסר אותו או הגן עליו אל מול אנושיות חולה".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
את הדברים הללו כתב הסופר המנוח, אלי ויזל, על "מר שושני" – אחד הרבנים המסתוריים ביותר במאה ה-20. שש מחברות שכתב בצפיפות, ושלא היו ידועות לעולם, עמדו אמש (יום ד') למכירה בבית המכירות הפומביות Winner's שבגבעת שאול בירושלים, במחיר של כ-3,000 דולרים למחברת, אך שוויין הסופי עמד על לא פחות מ-17 אלף דולרים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- וקול דממה דקה: חנוך אלבלק הלך לעולמו
- ביקור נדיר: לומדים יהדות בישראל - וישובו לקהילה באינדונזיה
- תמוז: האליל שזכה להיות חודש עברי
מר שושני התפרסם הן בגלל גאונותו העצומה (מסופר עליו שידע בעל-פה את כל התנ"ך, המשנה והתלמוד, וכמו כן שלט בלמעלה מ-20 שפות, בפילוסופיה, במתמטיקה, בהיסטוריה ובדתות העולם) - והן בגלל המסתוריות שאפפה את דמותו. אף אחד, גם לא תלמידיו הקרובים ביותר, לא ידע את שמו האמיתי.
כתבי יד מסתוריים
ממחקרים שבוצעו בשנים האחרונות עולה כי "מר שושני" נולד ככל הנראה במזרח אירופה בסוף המאה ה-19 בשם הלל פרלמן, ועוד בגיל רך התפרסם כילד פלא. הוריו נהגו להסתובב איתו בירידים, ולהציג בפני ההמונים את גאונותו תמורת תשלום, מה שייתכן וגרם לרצונו העז באנונימיות.
אם לא די בדמותו המסתורית וגאונותו – הרי ששושני נהג לכתוב בקיצורים וברמזים כמעט בלתי מובנים, ומעט מאד מכתביו פוענחו עד היום. מרבית השורות מורכבות ממספר מובאות, כשעל הקורא להבין למה התכוון שושני כשחיבר ביניהן.
הוא אף נהג לכתוב על מגוון נושאים נרחב, ובמחברות שנמכרו כותב שושני לצד דברי התורה שלו, גם חידושים בנושאים אחרים כמו מתמטיקה, פיזיקה, אסטרונומיה, אסטרולוגיה, זואולוגיה, ביולוגיה, היסטוריה ועוד.
חתן פרס הנובל, אלי ויזל, שמעיד על עצמו כי היה תלמידו, ממשיך ומתאר אותו: "הצרפתית שלו הייתה טהורה, האנגלית שלו מושלמת, והיידיש שבפיו הותאמה למבטא של בן-שיחו. הוא היה מדקלם בעל-פה מתוך הוֶודות ההודיות ומסֵפר הזוהר. מאחר שהיה יהודי נודד, הרגיש כבן-בית בכל תרבות. תמיד מלוכלך, מוזנח, הוא דמה לקבצן או לליצן. הוא היה חובש כובע פצפון, תמיד אותו הכובע, על ראש ענקי, עגול, תפוח. מי שנתקל בו ברחוב ולא הכירוֹ, התרחק בגועל, אגב, לסיפוקו הרב".
תלמידו של הרב קוק
מסופר שכמעט תמיד לימד ללא ספרים, וציטט הכול מזיכרונו המופלא. כל חייו נע ונד בין ארצות שונות, כשרכושו דל ביותר. לשושני היו תלמידים מפורסמים רבים, ובהם עמנואל לוינס, פרופסור שלום רוזנברג, רבי יהודה אשכנזי (מניטו), פרופסור אנדרה נהר ועוד. מר שושני שלט ללא עוררין בכל רחבי הש"ס והפוסקים, ראשונים ואחרונים, ועוד בילדותו נהג לערוך "מבחני סיכה" שבהם ידע לענות איזו אות נמצאת בכל דף במיקום של הסיכה.
בבחרותו למד אצל הרב אברהם יצחק הכהן קוק, אבי הציונות הדתית והרב הראשי הראשון, בישיבת "אוצר חיים" ביפו. הרב קוק העריך אותו כאחד מתלמידיו המובחרים. לאחר מלחמת העולם הראשונה היגר ככל הנראה לארה"ב, והרב קוק שלח מכתבים לרב מאיר בר אילן שידאג לו.
לפי גרסה אחת, שושני השקיע את כספו בבורסה בארה"ב בשנות העשרים, ולאחר המשבר של 1929 איבד את הונו. ישנן גרסאות שבשנות ה-30 הוא הסתובב במרוקו ובארצות המגרב, שם למד היטב את השפה הערבית, את מנהגי יהדות המזרח ואת מנהגי האיסלאם.
דמות אפופה במיתוסים
ישנן שתי גרסאות מרכזיות המסבירות כיצד שרד שושני את מאורעות השואה: לפי הראשונה הוא נתפס בפריז על ידי הגסטפו, וכשנדרש להסביר מדוע הוא נימול טען כי הוא מוסלמי. לאחר חמש שעות שיחה דרש המופתי של פריז, שהוזמן לבודקו, לשחררו בטענה שהוא קדוש מוסלמי.
לפי הגירסה השנייה, כשנתפס נשאל למשלח ידו וענה שהוא מתמטיקאי. הקצין החוקר אמר לו שהסתבך, משום שהוא עצמו משמש בחייו האזרחיים כפרופסור למתמטיקה. שושני לא התבלבל וענה לו שהוא מוזמן לבחון אותו בכל שדה מתמטי שימצא לנכון, וגם לפי הגירסה הזו שחרר אותו הקצין לנפשו.
לאחר המלחמה שהה בצרפת, שם העביר שיעורים פרטיים לתלמידים, ולימד נערים ניצולי שואה במחנות העקורים. בערפל דמותו המסתורית מרחפים מיתוסים על כך שהרבי מלובביץ' שמע אצלו שיעורים בפריז, וכי האדמו"ר מסאטמר, הרב יואל טייטלבוים, למד איתו.
בשנת 1952 עלה ארצה והתגורר תקופה בקיבוץ הדתי בארות יצחק. בשנים 1955-1956 חזר לצרפת, ולאחר מכן היגר לאורוגוואי. הוא נפטר בשנת 1968 (תשכ"ח) באורוגוואי במהלך סמינר למדריכים ומורים דתיים, ובכיסו נמצא פתק שהפנה ליהודי מסוים בשווייץ לגבי זהותו, אולם אותו יהודי מת אף הוא באותו היום, וכך נשמר סודו של מר שושני.
דני דיסין מבית המכירות Winner's סירב לגלות לנו את זהות המוכר, אך אמר כי "מדובר ביורשים של אדם שהיה בקשר עם מר שושני, וקיבל ממנו את המחברות. מדובר במחברות כתובות בצפיפות, אך הכתב עצמו די קריא וברור".