"לא רציתי למות". מחאת נשים ברוסיה
המחאה נגד החוק שמגן על גברים אלימים צוברת תאוצה, על רקע משפט אחיות שרצחו אב מתעלל. אלפי רוסיות פרסמו תמונות עם דם מלאכותי ואיפור שמדמה חבלות. חצי מיליון חתמו על עצומה שדורשת רפורמה
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
פרסום התמונות הוא חלק מקמפיין שנועד לגרום לממשלה לבצע רפורמה בחוק נגד אלימות במשפחה, אחרי כמה מקרים שזעזעו את רוסיה ועוררו דיונים סוערים על יחס המדינה לאלימות נגד נשים. לפי הנתונים הרשמיים ברוסיה אחת מכל חמש נשים חוותה אלימות מצד בן הזוג שלה. ארגוני זכויות אדם טוענים שהיעדר של חוק רציני בנושא מסכן נשים רבות.
מארגנות הקמפיין ברוסיה, אלנה פופובה ואלכסנדרה מיטרושינה, קראו לנשים להשתמש באיפור וצבעים ולהעלות לרשת תמונה בפנים "חבולות" עם הכיתוב: "אני לא רציתי למות". מרינה סבודינה, שפרסמה תמונה בעמוד האינטסגרם שלה, כתבה לצד התמונה: "הייתי קורבן של אלימות במשפחה. אני יודעת איך זה מרגיש כשאת מפחדת לחזור הביתה או להישאר לבד עם האהוב שלך".
לפי ארגון Human Rights Watch החוק הרוסי לא מתייחס מפורשות לאלימות במשפחה (או בין בני זוג שאינם נשואים) כעבירה פלילית. רוסיה, כך אומר הארגון, לא מטילה צווי הרחקה על בני זוג אלימים. בשנת 2017 חוקקה הממשלה חוק שנוי במחלוקת, שמקל את הענישה נגד אבות ובני זוג אלימים.
התומכים בחוק אמרו אז שהוא מעניק להורים את הזכות לחנך את הילדים ומפחית את ההתערבות של המדינה בחיי המשפחה. העונש המקסימאלי ברוסיה למי שמכה בן משפחה הוא קנס בלבד – כל עוד התוקף לא חוזר על העבירה יותר מפעם בשנה.
בפוסטים באינטסגרם שקיבלו השבוע יותר מ-400 אלף לייקים הזכירו מארגנות הקמפיין, פופובה ומיטרושינה, מקרים שלטענתן לא היו מתרחשים אם רוסיה הייתה מעניקה הגנה לנשים מוכות. בהתייחסות לשלוש האחיות שעומדות למשפט על רצח אביהן המתעלל כתבה פופובה: "האחיות חצ'טוריאן לא היו קיימות אם המדינה הייתה מתערבת בזמן ומפרסמת צו הגנה". יותר מ-580 אלף איש חתמו על עצומה אינטרנטית שדורשת לחוקק חוק חדש נגד אלימות במשפחה.
לפי סקר מחודש דצמבר רוב הרוסים, 55%, חושבים שיש להתייחס לאלימות במשפחה בתור עבירה פלילית. רק רבע מהנשאלים הביעו תמיכה בחוק המתוקן מ-2017 שמקל את הענישה לגברים האלימים.
ולנטינה מטביינקו, ראש הבית העליון של הפרלמנט, קראה למחוקקים בעקבות הקמפיין לבחון דרכים להגביר את ההגנה לקורבנות האלימות. לאור קריאתה של מטביינקו מקווה פופובה שהפרלמנט הרוסי יאמץ הצעת חוק שהיא וחברותיה מנסות לקדם כבר חמש שנים.
בתחילת יולי פסק בית המשפט האירופי לזכויות אדם שרוסיה לא הצליחה להגן על אישה שהותקפה על ידי בן הזוג לשעבר שלה, שעקב אחריה וחטף אותה. האישה התלוננה למשטרה במשך שנתיים על הגבר האלים, אך המשטרה מעולם לא פתחה בחקירה פלילית.