משרד החוץ משותק לחלוטין: "פגיעה חמורה בביטחון הלאומי"
בכירים במשרד פנו לשר כץ במכתב תחת הכותרת "קריאה להצלת שירותי החוץ". שגריר באפריקה: גייסתי תרומות מעשירים
20 ראשי האגפים וראשי החטיבות בהנהלת משרד החוץ כתבו במכתב דחוף ששיגרו לשר החוץ ישראל כץ כי פעילות המשרד נעצרה כמעט במלואה, וכיום המטה והנציגויות בעולם מושבתים כמעט לחלוטין עקב היעדר תקציבים. "מפעל סיוע החוץ הישראלי מוקפא, המערכה המדינית נגד איראן והדה-לגיטימציה בארגונים בינלאומיים נעצרו, מערכי ההסברה וקידום התרבות הישראלית נפגעו קשות, תשתיות המטה והנציגויות רעועות, מצב נכסי המדינה בחו"ל מידרדר, קידום הפעילות הכלכלית צנח ב-80%, נעצרה הגעת משלחות לישראל ועוד", כתבו.
המכתב נשלח עם העתקים לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון, תחת הכותרת "קריאה להצלת שירות החוץ". המכתב גובש במהלך מפגש חירום של ראשי האגפים במשרד החוץ, שהתכנס לדון במשבר הקשה שאליו נקלע המשרד.
במהלך המפגש הביעו ראשי האגפים חשש כבד מפני פגיעה משמעותית ביחסי החוץ של מדינת ישראל ובביטחונה הלאומי. זאת, לאור הקיצוצים הקשים בתקציב המשרד (קיצוץ נרחב של 350 מיליון שקל) הפגיעה בסמכויותיו ובמעמדו והשחיקה הקשה בזכויות עובדיו.
ראשי האגפים הוסיפו: "אנו שבים ומתריעים כי במצב הנוכחי נגרמת פגיעה חמורה לקשרי החוץ של מדינת ישראל ולביטחונה הלאומי, ולא ניתן לבצע את משימות המשרד ולהשיג את יעדיו. מחובתנו להבהיר שבמצב הנוכחי, של היעדר משאבים ותנאי עבודה בסיסיים, לא נוכל לעמוד במשימות המתחייבות מתוקף תפקידנו. אנו קוראים להתגייסותך וסיועך להזרמה דחופה של תקציב משמעותי למשרד שיעצור את הדימום של שירות החוץ הישראלי".
עם החותמים על המכתב נמנים סמנכ"ל אפריקה יורם אלרון, סמנכ"ל אמריקה הלטינית מודי אפרים, סמנכ"ל אסיה גלעד כהן, סמנכ"לית תיאום מירב אילון שחר, סמנכ"ל אירו-אסיה אלכס בן צבי, סמנכ"ל ארגונים בינלאומיים אלון בר, סמנכ"ל מש"ב גיל השכ"ל, סמנכ"ל דיפלומטיה ציבורית נועם כץ, סמנכ"לית כלכלה יעל רביע צדוק, סמנכ"ל מזרח תיכון חיים רגב וסמנכ"ל אירופה רודיקה גורדון.
המכתב הזה מצטרף לפנייה נוספת של כל שגרירי ישראל בעולם, שכתבו כי "שחיקתו עד דק של מעמדו של משרד החוץ, הקיצוץ האגרסיבי בתקציב הפעולות של נציגויות ישראל בעולם והפגיעה הקשה בזכויותיהם של נציגיה הדיפלומטיים של ישראל לא מאפשרים לשליחי המדינה, האמונים על ביטחונה הלאומי, למלא את תפקידם במקצועיות.
"בהתנהלותה הנוכחית גורמת מדינת ישראל לחיסול המערך הדיפלומטי המקצועי, ועומדת להפוך את ישראל למדינה היחידה שאינה מנהלת יחסי חוץ בצורה סדורה. לא נשלים עם כך גם ברמה האישית, המתבטאת בביטול המקצועיות והמומחיות אותה רכשנו במשך שנים רבות. לא נוכל להמשיך להתפשר על מעמדו של משרד החוץ ועל מעמד שליחיו, ולא ניתן יד לפגיעה האגרסיבית בכלי העבודה שלנו".
"אין תקציב למשלחות עיתונאים, צריכים לגייס כספים מאנשי עסקים"
שגריר ישראל ברומניה דוד סרנגה, למשל, התריע במברק ששיגר למשרד החוץ כי בעוד משרד החוץ מקצץ בפעילויות, והוא לא יכול לשלוח לארץ משלחות של עיתונאים, דווקא הרשות הפלסטינית מזמינה לארץ משלחות של עיתונאים רומנים, והתוצאות לא איחרו לבוא: "המשלחת שמנתה 15 עיתונאים מכלי תקשורת שונים ומכובדים חזרה מביקור בן שבוע בעזה וברש"פ עם יבול 'מכובד' של סיפורים ונרטיב אנטי-ישראלי מובהק".
"בעוד שלושה מהעיתונאים שהשתתפו דאגו לשאול שאלות קשות את בני שיחם ולהתבונן במבט ביקורתי, הרוב האחר גמע בשקיקה הנרטיב הפלסטיני, דבר שבא לידי ביטוי באמצעי התקשורת בשלל ריאיונות. הפלסטינים השקו את העיתונאים בשקרים וחצאי אמיתות, ומכיוון שאלו אינם מכירים העבר קל היה להעביר המסר", הוסיף.
רועי רוזנבליט, שגריר ישראל לסנגל, גמביה, כף ורדה, גינאה וגינאה-ביסאו, סיפר בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו: "לראשונה נוסף להגדרת תפקידי כשגריר תפקיד שלא שיערתי בדמיוני: לחזר על הפתחים ולבקש נדבות מאנשים ומארגונים לפעילות ממלכתית של מדינת ישראל. למזלי, יש כאן אנשי עסקים ישראלים שדמותה של המדינה ותדמיתה חשובות להם, ובזכות תרומתם התאפשר לי לקיים קבלת פנים מכובדת ליום העצמאות.
"מה אני אמור להגיד לנשיאים ששואלים אותי היכן מימוש ההבטחות של ממשלת ישראל, לסיוע, להכשרות בחקלאות, לשדרוג מערכות הבריאות? שישכחו מזה כי אין לי תקציב? שזו הפעם האחרונה שאני פוגש אותם, כי אפילו נסיעות למדינות שבהן אני מייצג את ישראל לא מאושרות לי יותר? אחת ממדינות האזור מבקשת לפתוח, בפעם הראשונה, שגרירות בישראל. שר החוץ של אותה מדינה לא מאמין לי כשאני מסביר לו שנאסר עליי להגיע אליו לדבר על זה, לקדם את ההסכמים, כי אין לי תקציב לנסיעה".